SEO

Websitemigratie? Zo houd je het organisch verkeer overeind

0

Een websitemigratie kan noodzaak zijn om problemen zoals indexatiefouten op te lossen, maar het kan ook riskant zijn. De reden waarom je een migratie uitvoert kan variëren van een geheel nieuw websitedesign en een nieuwe structuur tot verhuizen naar een nieuwe website. Het slecht uitvoeren van een websitemigratie kan je website alleen meer fout dan goed doen. De website kan bijvoorbeeld een flinke drop in organisch bezoek krijgen of in het ergste geval helemaal niet meer indexeerbaar zijn. Je kunt iets over het hoofd zien als je niet alle punten hebt gecontroleerd. Om dit te voorkomen kun je onderstaande punten meenemen, zodat jouw websitemigratie op rolletjes verloopt.

Maak eerst een plan voor de websitemigratie

Laten we bij het begin beginnen, namelijk een plan met wie, wat en wanneer iets gaat doen.

Ik kan het niet genoeg benadrukken. Zorg ervoor dat er vanaf het begin af aan een SEO-specialist en developer of programmeur betrokken zijn bij het project. Maak een schema met wie, wat en wanneer iets gaat doen en plan vergaderingen in. Verwerk voor wat je welke tool gebruikt. Search Console of Analytics bijvoorbeeld.

Benchmark het huidige organische verkeer

Breng de huidige (belangrijkste) bestemmingspagina’s voor organisch zoekverkeer in beeld. Dit kun je doen met bijvoorbeeld Search Console of Analytics. Als er verkeer verloren is gegaan, kun je na de websitemigratie precies nagaan welke pagina’s het verkeer hebben verloren. Je kunt voor een goede vergelijking het beste met dezelfde periode van vorig jaar vergelijken, tenzij je enorme wijzigingen in zoekverkeer hebt ervaren in de afgelopen tijd.

Maak een overzicht van de pagina’s met de inkomende links

Inkomende links zorgen er niet alleen voor dat de pagina veel autoriteit krijgt, maar kan ook veel verwijzend verkeer opleveren. Maak een lijst met de pagina’s die veel inkomende links ontvangen. Maak een lijst van de websites die je na de migratie een verzoek wil sturen om de link aan te passen. Als deze verkeer verliezen, is dat een teken dat de autoriteit niet goed wordt overgedragen van de oude site naar de nieuwe. Zorg er dan voor dat na de migratie de belangrijkste inkomende links worden aangepast. Begin met de belangrijkste domeinen. Monitor al het verkeer, de posities in zoekresultaten en de belangrijkste bestemmingspagina’s.

Breng de nieuwe websitestructuur in beeld

Maak met Screaming Frog een URL-mapping van oude website. Je kunt hier beter niet Search Console of Analytics voor gebruiken, omdat in die tools alleen URL’s staan die verkeer krijgen. Controleer ook of er duplicate content-problemen zijn. Het is belangrijk dat de websitestructuur nu logisch is opgebouwd en of dit eventueel ook aangepast moet worden. Als deze niet logisch is opgebouwd, dan is voorafgaand aan de websitemigratie het ideale moment om dit op te pakken. Een logische websitestructuur maakt de website niet alleen gebruiksvriendelijker, maar ook makkelijker crawlbaar voor zoekmachines. Een goede websitestructuur moet aan het volgende voldoen:

  • Contentgerelateerde inhoud groeperen
  • Groepen organiseren in een logische hiërarchie
  • De belangrijkste pagina’s bovenaan in de structuur

Bekijk ook of er aanpassingen gedaan kunnen worden in de URL-structuur. In de URL-mapping moet elke oude URL en elke nieuwe URL zijn opgenomen.

Idealiter zou de URL-architectuur identiek zijn aan de oude, tenzij er een belangrijke redenen is om hem te veranderen. Google kan hierdoor de site wel als een heel andere site gaan zien.

Maak een redirectplan

Als je ervoor gekozen hebt om de URL-structuur aan te passen, dan is het belangrijk om een redirectplan te maken. Wanneer er URL’s gaan veranderen na de migratie is er namelijk voor alle URL’s een redirect nodig. In regex in het .htaccess-bestand kun je gemakkelijk alle redirects verwerken. Dit belast de server minder dan het één voor één benoemen van de redirects, en het maakt het proces van het instellen van de redirects veel minder tijdrovend.

Maak een benchmark van de websitesnelheid

Na migratie heeft een website vaak een kleine drop in posities en bezoekers, die zich vaak vanzelf herstelt. Als dit niet het geval is of als de drop heel groot is, moet je dus op onderzoek uitgaan hoe dit komt.

Een reden waarom de website niet herstelt kan zijn omdat de laadtijd te lang is. De Core Web Vitals zijn een van de vele belangrijke signalen die door zoekalgoritmen worden gebruikt om pagina’s te rangschikken. Het is daarom belangrijk om een rapport te maken van de websitesnelheid van de oude website. Dit kun je ook doen met Screaming Frog. Dit is niet alleen belangrijk voor de gebruiksvriendelijkheid. Hoe sneller de website kan laden, hoe sneller Google alle pagina’s kan crawlen van de nieuwe server.

Crawl de website voor en na de websitemigratie

Crawl aan het begin, vlak voor en na de websitemigratie. Dit kun je het beste doen met Screaming Frog, maar kan na de migratie ook met de site audit van Ahrefs. Breng onder andere in kaart welke site errors er zijn, zoals:

  • Canonicals
  • Statuscodes: 4XX, 3XX, 5XX
  • Structured data
  • Hreflang

Bekijk in deze crawls of er eventuele crawl-fouten en redirects zijn. Verhelp statuscodes zoveel mogelijk. Het is belangrijk om de links die verwijzen naar omgeleide pagina’s aan te passen. Je wil niet eindigen met een redirect-chain na de migratie.

Interne links omzetten naar de nieuwe URL

Zorg dat je alle interne HTML-links op je nieuwe site naar de nieuwe site verwijzen.

Vergeet ook niet om de self-referencing, rel=”canonical”, rel-alternate-hreflang in broncode naar nieuwe URL te verwijzen. Dit klinkt misschien vanzelfsprekend, maar dit zijn aanpassingen die vaak vergeten worden en heel belangrijk zijn. Door de canonical te vergeten, kan het namelijk gebeuren dat je website niet wordt geïndexeerd.

Gebruik een testomgeving

Om alle wijzigingen te kunnen testen en herzien, moet er een kopie van de website naar een nieuwe server worden geüpload. Het is een goed idee om een ​​testsite op een apart domein of subdomein te gebruiken, zodat de nieuwe site vergeleken kan worden met de bestaande versie en deze aangepast kan worden voordat deze live gaat. Zorg voor een blokkade met inlog van de nieuwe site zolang de oude site nog live staat. En zorg dat de zoekmachines er niet bij kunnen. Dit kan door de nieuwe site op te nemen in de robots.txt of met noindex-tag. Het is uiteraard belangrijk dat deze blokkade na livegang verwijderd is.

Na de websitemigratie

Als de migratie is uitgevoerd, is het belangrijk dat je het volgende blijft monitoren:

  • Websitefouten – Doe dagelijks een crawl met Screaming Frog, Ahrefs of een andere crawltool.
  • Websitesnelheid, prestaties, posities van zoektermen en traffic moeten intensief worden gecontroleerd.
  • Controleer of Google toegang heeft tot alle belangrijke pagina’s en deze kan crawlen.
  • Analyseer of er kanalen/referrals waar eerder veel verkeer vandaan kwam nu een hoge bounce hebben of dat er geen verkeer meer vandaan komt.
  • Controleer alle 301-redirects om zo redirect-chains te voorkomen.
  • Crawl de oude URL’s om er zeker van te zijn dat er een redirect is geplaatst.

Ook belangrijk tijdens een websitemigratie:

  • Zorg dat Google Ads is omgezet. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de nieuwe URL’s en conversietag. Je kunt het beste de advertenties tijdens de migratie helemaal uitschakelen.
  • Plaats het huidige Google Analytics-meetscript (bij voorkeur via Google Tag Manager) op de nieuwe website. Controleer met Screaming Frog of alle pagina’s de GA tracking code aanwezig is.
  • Zorg ervoor dat Google Search Console goed is ingesteld door de property te verifiëren en te zorgen dat je toegang hebt.
  • Maak een nieuwe xml-sitemap aan en upload deze in Google Search Console.
  • Controleer na livegang hoeveel pagina’s Search Console kan indexeren/crawlen.
  • Pas links aan op externe kanalen zoals Facebook, Twitter, LinkedIn, in nieuwsbrief-templates en automation e-mails (indien nodig).
  • Doe de migratie tijdens een rustige periode.
  • Gebruik Google Analytics-annotaties om kritieke data tijdens de migratie te markeren. Dit helpt je om de oorzaak van eventuele problemen die je tijdens het proces tegenkomt te achterhalen.
  • Zorg dat er een 404-pagina is en dat die de bezoeker helpt om de juiste pagina te vinden.
  • Vergeet niet om de noindex-tag of blokkade in robots.txt web te halen op alle nieuwe pagina’s.

Succes!