SEO

Wat betekent duplicate content voor de vindbaarheid van je website?

0

In de wereld van SEO is het nog altijd een onderwerp van discussie: duplicate content. Met andere woorden, dezelfde content op twee pagina’s van één of twee verschillende websites. Wat valt er precies onder en wat niet? Welke problemen kan het opleveren voor de vindbaarheid van je website? En hoe kun je dit voorkomen? In dit artikel vertel ik je er alles over.

Wat is duplicate content?

Is er op twee webpagina’s dezelfde inhoud te vinden? Dan heb je te maken met duplicate content. Dit kan gaan over webpagina’s van twee verschillende websites, maar ook over twee pagina’s op één website. Een groot discussiepunt onder SEO-specialisten is wat er nu precies onder valt.

De één zegt dat 75% van de content exact overeen moet komen, de ander zegt dat de gehele landingspagina dezelfde inhoud moet bevatten. En Google zelf? Die zegt dat het om ‘substantiële blokken inhoud’ en ‘grotendeels dezelfde inhoud’ gaat.

We kennen twee vormen van duplicate content: intern en extern. Het gaat dan om dezelfde content op twee pagina’s van één website (intern) of twee verschillende websites (extern).

Interne duplicate content

Interne duplicate content veroorzaak je grotendeels zelf. Maar, goed nieuws, je kunt in dit geval het probleem ook zelf oplossen. Ik zie het voornamelijk terug bij webshops die hetzelfde product plaatsen onder meerdere categorieën. Hierdoor ontstaan er meerdere URL’s voor één productpagina.

Om een voorbeeld te geven:

  • https://websitevoorbeeld.nl/zwemkleding/zwembroek-geel-kort
  • https://websitevoorbeeld.nl/strandkleding/zwembroek-geel-kort

Je ziet aan het laatste gedeelte van de URL dat het om dezelfde zwembroek gaat. Alleen de verwijzing loopt via een andere categorie op de webshop. Hierdoor ontstaat duplicate content.

Bij interne duplicate content kan het ook voorkomen dat twee pagina’s qua inhoud gewoon sterk op elkaar lijken. Stel je schrijft voor jouw website een dienstpagina over ‘SEO’ en je maakt ook een blog met als titel ‘Wat is SEO?’. Als de inhoud van deze pagina’s sterk overeenkomt, rekent Google dit ook als duplicate content.

Externe duplicate content

Op externe duplicate content heb je in de meeste gevallen zelf geen invloed. Maar je creëert het wel zelf als jij de content van een andere website letterlijk overneemt en publiceert op jouw eigen website. Dit doe je niet altijd bewust. Ik zie dit vaak terug bij webshops die aangeleverde productinformatie letterlijk overnemen. Doen anderen die hetzelfde product verkopen dit ook, dan hebben jullie exact dezelfde content op je website staan. Ook dit is voor Google duplicate content.

Wat betekent dit voor de online vindbaarheid van je website?

Nog zo’n discussiepunt. Wat is de invloed van duplicate content op jouw online vindbaarheid? Sommige specialisten beweren dat pagina’s die dit soort content bevatten niet meegenomen worden in de zoekresultaten van Google. Dit klopt niet! Het heeft wel degelijk invloed op jouw online vindbaarheid, maar jouw pagina wordt nog steeds in de zoekresultaten getoond. Ik neem de mogelijke gevolgen hieronder met je door.

Een verlaagde page ranking

Zijn er twee of meerder webpagina’s met exact dezelfde inhoud? Dan zal Google een keuze moeten maken welke pagina er eerder in de zoekresultaten wordt getoond. Google wil dat dit het meest relevante zoekresultaat is voor de gebruiker. En die zitten niet te wachten op twee pagina’s met exact dezelfde inhoud vlak onder elkaar.

Een verlaagde link equity

Een ander gevolg van duplicate content is dat de link equity van jouw website verlaagt. De link equity staat voor de autoriteit die pagina’s op jouw website aan elkaar geven. Deze autoriteit wordt bepaald door middel van follow links van jouw website naar andere websites en 301-redirects. Die laatste zijn omleidingen naar de beoogde pagina’s.

Willen andere websites naar jouw website linken? Dan weten ze, in het geval er sprake is van duplicate content, niet naar welke pagina ze dit moeten doen. De content is tenslotte op meerdere pagina’s te vinden. De link equity wordt hierdoor over verschillende pagina’s verdeeld.

De invloed van duplicate content op SEO

Heeft duplicate content dan altijd een negatieve invloed op je SEO? Nee, niet altijd! Google maakt zelf de keuze welke pagina als eerst in de zoekresultaten wordt getoond. Het is dus niet zo dat de pagina helemaal niet wordt getoond. Op de SEO van de website die het hoogste in de zoekresultaten scoort, heeft duplicate content dus geen negatieve invloed. Het is alleen de minder goed presterende pagina die er last van heeft. Google geeft namelijk prioriteit aan de andere pagina.

Kortom, duplicate content heeft dus niet altijd een negatieve invloed op de vindbaarheid van je website. Het is écht afhankelijk van de keuze van Google. Het risico om lager te scoren wil je alleen niet lopen. Het heeft daarom de voorkeur om alle pagina’s op jouw website van unieke content te voorzien. Om jou op weg te helpen geef ik je hieronder nog een aantal tips om duplicate content op je website te voorkomen.

Tips

Je wil het liefst helemaal geen duplicate content op je website hebben. Gelukkig kan het voor een groot gedeelte voorkomen of opgelost worden.

1. Plaats unieke content op iedere pagina

Neem nooit zomaar teksten over van andere websites. Je kunt content van andere websites uiteraard wel gebruiken ter inspiratie, maar zorg ervoor dat je dit niet letterlijk overneemt. Je maakt jezelf op deze manier onderscheidend én je voorkomt duplicate content.

2. Maak gebruik van de rel=”canonical” tag

Bestaat er op jouw website al een pagina met exact dezelfde inhoud? Verwijs de pagina met de duplicate content dan door naar de originele pagina met de ‘rel=”canonical” tag’. Dit zorgt ervoor dat de SEO-waarde van de pagina met duplicate content wordt overgedragen aan het origineel.

Herplaats jij content? Dan is de kans klein dat dit hoog in de zoekresultaten scoort. Echter werkt dit andersom hetzelfde: als een door jou geschreven artikel wordt herplaatst met een rel= “canonical” tag, profiteer jij daarvan. De nieuwe pagina draagt namelijk waarde van inkomende links over aan jouw pagina.

Wil jij deze rel= “canonical” tag gebruiken? Dan kan jouw websitebouwer je hierbij helpen. Heb jij een WordPress website? En maak je hierbij gebruik van de Yoast SEO WordPress plugin? Dan is het mogelijk om via Yoast een rel= “canonical” toe te voegen aan de pagina.

3. Gebruik één consistente URL

Het is essentieel om de interne links op jouw website goed in te stellen. Link bijvoorbeeld niet naar ‘http:www.websitevoorbeeld.nl/merken’ en ‘https://www.websitevoorbeeld.nl/merken/’ en ‘https://www.website.nl/merken/index.htm’. Maar maak gebruik van één consistente URL om duplicate content te voorkomen.

4. Pas de aangeleverde productinformatie aan

Beheer jij een webshop en leveren jouw leveranciers een standaard tekst aan die jij bij de productinformatie kan invullen? Pas deze teksten dan altijd aan! Wanneer het om grote hoeveelheden producten gaat, is het uiteraard goedkoper en sneller om deze aangeleverde tekst gewoon letterlijk over te nemen. Maar het loont om enkele aanpassingen te doen waarmee je jouw productomschrijving uniek maakt.

Heb je nog vragen of andere tips? Laat het dan weten in de comments.

Zin om dieper in het maken van goede en unieke copy voor je webshop te duiken? In dit artikel vind je nog 8 tips.