Communicatie

Je hebt een changemanager, dus wat kan er misgaan? Veel!

0

Het klinkt allemaal zo simpel. Zoek een changemanager voor jouw verandertraject en het wordt gegarandeerd een succes. Wat kan er nog misgaan met een dedicated persoon die een stappenplan maakt? En die waakt over elke stap van de implementatie van de nieuwe strategie, digitale transformatie, energietransitie, bedrijfsovername en meer? Helaas is het antwoord: heel veel.

Je ziet ze overal: vacatures voor changemanagers. Bijna elk bedrijf is op zoek naar iemand die aan de slag gaat met verandertrajecten. Of het nou digitale transformatie of een nieuwe strategie is. En dat is ook logisch, de wereld verandert sneller dan ooit. Bedrijven moeten zich continu aanpassen om de concurrentie voor te blijven. En daarvoor heb je niet alleen innovatieve ideeën nodig, maar ook mensen die de ideeën succesvol weten te implementeren.

Changemanagers dus.

Wat er daarbij vaak wordt vergeten, changemanagement en changecommunicatie zijn 2 verschillende dingen. En vooral het laatste moeten we niet onderschatten.

Een changemanager is namelijk vooral verantwoordelijk voor het managen van de verandering zelf. Het bewaken van de deadlines en het budget, technische voorwaarden, stakeholdermanagement en meer. Maar een verandermanager is in de meeste gevallen geen communicatiespecialist. En daarom wordt een belangrijke stap vaak over het hoofd gezien, de communicatie van het verandertraject naar de eigen medewerkers.

Changemanager versus changecommunicator

Je verandertraject kan nog zo innovatief en belangrijk zijn voor het bedrijf. Als je jouw eigen medewerkers niet meekrijgt kan het geen succes worden. Zij moeten hier straks dagelijks mee aan de slag. Ze moeten dus hun gedrag op de ene of andere manier aanpassen. En dat doen ze natuurlijk niet zo maar.

Alleen als je ze op het juiste moment via het juiste kanaal en met de juiste boodschap weet te bereiken, maak je kans op een gedragsverandering. Zelfs met de beste verandermanager ter wereld zal het je niet lukken om een verandertraject succesvol te implementeren, zonder enige vorm van interne communicatie.

Ook een verandercommunicatiespecialist

Daarom is een verandermanager inhuren niet gelijk aan een succesvol verandertraject. Eigenlijk zou er bij elke verandermanager ook een verandercommunicatiespecialist in dienst moeten worden genomen. Een persoon die verantwoordelijk is voor het in kaart brengen van de interne doelgroep(en), het maken van een intern communicatieplan en het uitvoeren ervan.

Om ervoor te zorgen dat de changemanager zich kan focussen op de stappen die bij de implementatie van het traject zelf horen. En om het verandertraject alsnog succesvol te maken.

Meet het succes van jouw interne communicatiecampagne

En dan is er nog een belangrijke reden om niet alleen een verandermanager te zoeken, maar ook iemand die kan focussen op de interne communicatie rondom het verandertraject. Heb je wel eens erover nagedacht hoe je wil meten of jouw boodschap over deze belangrijke verandering ook daadwerkelijk bij de juiste medewerkers terecht komt?

De changemanager kan misschien bewijzen dat alle deliverables van de integratie zijn behaald. Maar kan de persoon die een berichtje op het intranet heeft geplaatst of een mailtje naar alle medewerkers heeft gestuurd dat ook? Meestal niet. Een verandercommunicatiespecialist kan dat wel. Door:

  • duidelijke doelen te stellen
  • doelgroepen te segmenteren
  • gericht te communiceren (en te meten)

vliegtuigen die staan voor verandering

Met de juiste data kun je namelijk feitelijk aantonen of de boodschap over het verandertraject ook écht bij de doelgroep terecht komt. Erg belangrijk, ook voor de prestatie van je nieuwe changemanager.

Uiteraard is het niet haalbaar om bij elke changemanagervacature ook nog eentje te plaatsen voor een verandercommunicatiespecialist. Of een interne communicatiemanager. Immers zitten we al met een overschot aan vacatures en te weinig mensen om deze te vervullen. Alsnog is het cruciaal om de interne communicatie tijdens een verandertraject de nodige aandacht te geven. Maar hoe doe je dat dan?

Maak interne communicatie van verandertrajecten een prioriteit

Een verandertraject succesvol intern communiceren kan alleen als je interne communicatie een prioriteit maakt binnen het bedrijf. Het is namelijk nogal een klus om een effectieve interne communicatiecampagne in elkaar te zetten.

Op het laatste moment een strategie bedenken? Dan kom je vaak weer uit bij zo’n mailtje naar alle medewerkers of een berichtje op het intranet. En dat willen we natuurlijk juist niet meer.

Plan daarom ook voor het communicatietraject rondom het verandertraject de nodige voorbereidingstijd in. Op die manier kun je ruim van tevoren in gesprek met je interne doelgroepen, de medewerkers. En kun je achterhalen hoe zij tegen het verandertraject aankijken en wat ze er al wel of niet over weten.

Een passend intern communicatieplan

Zodra je de informatiebehoefte van jouw doelgroep kent, kun je namelijk een passend intern communicatieplan rondom het verandertraject maken.

  • Welke informatie heeft jouw doelgroep op welk moment nodig?
  • Op welke manier kun je ze het beste bereiken?

Vergeet daarbij niet het verandertraject voor de doelgroep relevant te maken. Door te beginnen met de redenen voor het verandertraject en de voordelen voor jouw doelgroep, trigger je namelijk hun intrinsieke motivatie om actief mee te werken om het verandertraject een succes te maken. En dat is natuurlijk precies wat je wil bereiken!