Digitaal darwinisme: overleven met nieuwe technologie
Deepfakes, GAN-technologie, chatbots… de wereld van klantcommunicatie is constant in beweging. Hoe groot wordt de rol van AI in de toekomst? En gaat AI mensen vervangen? In gesprek met Sander Duivestein over zijn toekomstvisie.
Trendwatcher, adviseur en columnist Sander Duivestein is een graag geziene spreker op events. Gewapend met een goed gevuld slidedeck, neemt hij de zaal mee in zijn visie over de impact van technologie op mens, bedrijf en maatschappij. Bizarre beelden worden afgewisseld met lachwekkende video’s die de zaal doet beseffen dat we in een krankzinnig tijdperk leven. Tussendoor legt Sander verbanden en doet zijn voorspelling voor de toekomst. Wij spraken met Sander tijdens Conversational Conference over de toekomst van klantcommunicatie.
Op 17 september stond de Jaarbeurs (Utrecht) volledig in het teken van chat en chatbots, messaging, voice en AI tijdens Conversational Conference. We leerden van inspirerende cases, deelnemers konden aan de slag met het schrijven van chatbot-conversaties en we blikten terug op de ontwikkelingen die ervoor hebben gezorgd dat we we communiceren met elkaar en bedrijven zoals we nu doen: altijd en overal online en via verschillende kanalen (met een hoofdrol voor Whatsapp). Maar hoe ziet de toekomst van (klant)communicatie eruit?
Geen onderscheid tussen echt en nep
De toekomst krijgt een menselijk gezicht, stelt Sander. Maar wel een die gestuurd wordt door kunstmatige intelligentie. Volgens Sander komt er steeds minder onderscheid tussen wat echt is en wat nep. Zoals bij deepfake-video’s. Deepfake is een technologie waarmee computers nieuwe dingen kunnen leren op basis van grote hoeveelheden data.
Misschien nog wel het meest bekend van de video’s waarin mensen dingen doen en zeggen die ze in het echt nooit zouden zeggen of zeggen: Obama die Trump een sukkel noemt, Taylor Swift die in een pornofilm speelt, of Nicolas Cage die ‘I will survive’ zingt. Of denk aan de Engelssprekende AI-nieuwslezer. Gevoed door uitzendingen van een echte Chinese nieuwspresentator, kan zijn AI-tegenhanger 24 uur per dag nieuwsuitzendingen maken.
De (ideale) medewerker van de toekomst?
Een medewerker die nooit ziek is en altijd paraat staat, welke werkgever wil dat niet? Volgens Sander kun je deze deepfake-figuren zien als de opvolgers van chatbots zoals we ze nu kennen. Van tekst naar voice en van avatars naar menselijke gezichten.
Gaan deze computergestuurde nepmensen ons mensen van vlees en bloed ook helemaal vervangen? Nee, zegt Sander. Hij ziet ze als een verlengstuk van de mens zelf. Een toevoeging: “Het worden extra kennisbronnen die je op een natuurlijke manier kunt raadplegen. In plaats van dat je naar Wikipedia toe gaat, praat je in de toekomst tegen de meneer of mevrouw van Wikipedia aan. Iedere generatie, jong of oud, kan op die manier communiceren.”
Digitaal darwinisme: hoe overleven we?
Momenteel gebeurt er veel. Bedrijven moeten zich voortdurend verdiepen in wat er in de wereld gaande is. Wat Sander betreft kan dat maar op een manier: “Je kunt het je niet langer permitteren om nieuwe technologie tegen te houden. Je zult je als bedrijf moeten verdiepen in nieuwe technologie: je zult moeten investeren, experimenteren, vallen, maar ook weer versneld opstaan om te kunnen leren van je eigen fouten. Pas dan kun je je voorbereiden op de toekomst.”
Sander noemt dit digitaal darwinisme: veranderen of verdwijnen. Hij onderstreept dit extra tijdens zijn keynote: “Niemand heeft nog een handleiding geschreven voor de toekomst. Dit moet je zelf gaan doen.”
Als we Sander vragen naar de meest futuristische ontwikkeling noemt hij GAN-tech (Generative Adversarial Networks). Een technologie waarmee machines zich dingen kunnen gaan verbeelden. Machines met verbeeldingskracht die nieuwe ideeën, nieuwe producten en nieuwe diensten verzinnen. Denk bijvoorbeeld aan medicijnen.
Met welke technologie ga jij aan de slag? Deepfakes? GAN-technologie? Of start je toch eerst met een chatbot? Wat je ook doet, houd de woorden van Sander in je achterhoofd: “Leer van je eigen fouten. Maar het liefst wel zo snel mogelijk.”
Fail fast, learn faster.
Meer lezen over chat, messaging, voice, AI en chatbots?