Zakelijk bloggen? Begin er alsjeblieft niet aan
Hosanna! Ga je zakelijk bloggen, dan melden klanten zich in bosjes en sta je in no-time hoger in Google. Of klinkt dat te mooi om waar te zijn?
Google 5 minuten op ‘zakelijk bloggen’ en de voordelen vliegen je om de oren.
- Je werft klanten met je kennis.
- Je verkoopt zonder te verkopen.
- Klanten melden zich spontaan.
- Je wordt expert.
- Je komt hoger in Google.
En ga zo maar door. Geweldig! Fantastisch! Onmisbaar! Maar de praktijk is weerbarstig. Want zakelijk bloggen is helemaal niet zo makkelijk en zeker niet voor iedereen weggelegd. Wat zijn de valkuilen en waarom kun je er beter nooit aan beginnen? Houd je vast.
Zakelijk bloggen kost enorm veel tijd
“Laten we een blog beginnen en thought leader worden.” Het leek zo’n leuk idee, maar daar zit je dan voor een leeg scherm en met een volle agenda. Wachtend op inspiratie die toch niet komt. Bah.
Bloggen kost enorm veel tijd en je weet niet wat het oplevert. Helemaal niet als je zonder plan begint en zomaar wat doet. Dan moet je van goede huize komen om te slagen.
Zomaar wat stukjes tikken heeft ook weinig zin, want alles staat al op het overvolle internet. Pers jij er met veel pijn en moeite het zoveelste 13 in een dozijn-stukje uit? Succes met lezers vinden. Maar daar heb je waarschijnlijk ook geen tijd voor.
Niemand leest je blogberichten
Puf, kreun, steun en je nieuwe blogbericht staat online. Kun je eindelijk weer tijd besteden aan je echte werk, dat tenminste wél leuk is.
Dat niemand je stukje leest? Dat is toch niet jouw schuld? Bovendien gaat hij mee in de nieuwsbrief, dus wat zeur je nou?
Hmmm, eens kijken in de agenda…. over een maand pas weer aan de beurt. Dat is gelukkig nog ver weg.
Je houdt het bloggen toch niet vol
“Zeg, nog even over mijn blog van deze week. Kunnen we die een weekje doorschuiven?”
Af en toe een stukje schrijven gaat nog wel. Maar dit consequent volhouden is een ander verhaal. Want waar moet je het in hemelsnaam elke keer over hebben? En voor je een goede titel hebt verzonnen ben je zo weer 15 minuten verder. Bloggen, wat een onzalig plan.
Zakelijk bloggen levert toch geen klanten op
Hoelang ben je bezig geweest met dat stuk over de wijzigingen in de wet werk en zekerheid in 2019? Vier uur? Misschien zelfs vijf? En wat leverde het uiteindelijk op? Geen fluit! Ja, een vinkje achter je naam en de opluchting dat je er voorlopig weer vanaf bent. Maar klanten in de verste verte niet.
Bovendien, waarom zou een informerend stukje met gratis informatie klanten opleveren? Je geeft je kennis weg en verkleint juist de kans op nieuwe business. Nee, dat schiet op…
Google vindt mijn blog toch niet
Maar liefst 1 miljard sites staan er online. En naar schatting 60 miljard pagina’s. En dan zouden bezoekers en Google uitgerekend bij jouw blogbericht terecht komen? Ha, vast! Hoe groot is die kans nou?
Waarschijnlijk doet je stukje helemaal niets en staat hij virtueel stof te happen. Lekker dan. Heb je daar al die tijd voor zitten zwoegen. Dan had je beter uren kunnen schrijven.
Zakelijk bloggen, ik wou dat ik er nooit aan was begonnen…
Blog je zakelijk en heb je er zwaar de balen van? Of moet het van je baas en is het elke maand een martelgang? Ik heb er alle begrip voor, want man, man, man… wat kan het een kwelling zijn. Is dat echter een reden om het niet te doen? Misschien wel, maar lees dan eerst even verder.
- Internet telt zo’n 60 miljard pagina’s.
- Circa 94% van de Nederlanders en Belgen gebruikt Google als ze pagina’s zoeken.
- Google is voor de meeste sites verantwoordelijk voor minstens 50% van de bezoekers.
- Zo’n 70% van de bezoekers klikt op de eerste 4 zoekresultaten.
- 80% van de Google-gebruikers zoekt naar informatie.
Een zakelijk blog is een geweldige manier om de informatie te bieden die mensen zoeken. Doe je dat goed en consequent, dan verschijn je hoger bij de zoekresultaten. En zien lezers steeds je naam. Ze gaan je vertrouwen en er ontstaat wederkerigheid. Ze willen iets terug doen.
Promoot nieuwe berichten, producten en diensten
Bied je aanvullende informatie aan, bijvoorbeeld in de vorm van een handige checklist? Dan kun je een mailinglijst opbouwen. Inschrijvers zijn geïnteresseerd in wat je doet en je kunt nieuwe blogberichten, producten en diensten onder hun aandacht brengen.
Bouw je met een zakelijk blog een fanbase op, dan gaan ze je berichten delen via social media. Of ze attenderen anderen op je, want jij bent de expert. Bovendien levert het vaak links op naar je site. En dat is weer goed voor extra bezoekers en hogere posities in Google.
Zakelijk bloggen misschien toch het overwegen waard?
Stukken schrijven als je er niet echt goed in bent is een opgave. En misschien moet je het niet eens willen. Maar denk ook even verder, aan het eindresultaat. Als elke bijdrage op termijn bijdraagt aan meer bezoekers, opdrachten en omzet, is het dan nog steeds zo vervelend?
Bloggen als een kip zonder kop is niet verstandig. Het kost je veel tijd en levert je waarschijnlijk weinig op. Doe je het doelgericht en help je lezers oprecht zo goed mogelijk verder? Dan is een zakelijk blog een fantastisch marketinginstrument. Mits je schrijven leuk vindt, gemotiveerd bent en weet wat je doet.
Foto’s: Tim Gouw/Unsplash en Shutterstock