Open source of SaaS: kies het juiste e-commerce platform
Online ondernemers moeten een belangrijke keuze maken: gaan ze voor open source of SaaS (software as a service)? Succesvolle webwinkels werken voortdurend aan het optimaliseren van de online klantbeleving. Daardoor verandert het zwaartepunt continu. Door de hoge verwachtingen die bezoekers hebben, bepaalt de flexibiliteit van het platform de keuze van ondernemers steeds vaker. Ongeacht hun individuele afwegingen. Althans, als ze een groeipad voor ogen hebben en willen (blijven) verkopen.
Kiezen tussen open source of SaaS is lastig. In dit artikel help ik je bij het maken van deze moeilijke, maar belangrijke beslissing.
Welk scenario past bij mij?
Realiseer je voor welk scenario je een keuze maakt. In welke situatie bevindt jouw webshop zich?
- Ik start en wil de goede platformkeuze maken.
- Ik heb een bestaande SaaS-webshop en wil verder groeien.
- Ik heb een bestaande open source-webshop en wil verder groeien.
Verschillende platformen
Op de Nederlandse markt bestaan verschillende SaaS-e-commerceplatformen. De volgende providers spelen een leidende rol: Lightspeed, Mijnwebwinkel en CCV shop. Ze hebben alle drie hun eigen positionering voor het MKB-segment.
Daarnaast zijn een aantal open source-e-commerceplatformen geschikt voor het MKB. Magento, WooCommerce en PrestaShop komen het meest voor in Nederland. Ook hier geldt: de platformen verschillen onderling en de geschiktheid hangt vooral af van de propositie van de webwinkel. In dit artikel noem ik vooral de kenmerkelijke verschillen tussen open source en SaaS, want dat is met name een strategische keuze.
De voors en tegens
Een perfect platform bestaat niet. Maar het is belangrijk om te weten waarmee je werkt. Daarom staan hieronder de voor- en nadelen van zowel open source als SaaS op een rij.
Open source voor
- Grote flexibiliteit qua klantbeleving.
- Onuitputtelijke design-templates.
- Optimalisatiemogelijkheden (customization).
- Grote developers community. Daardoor speel je snel in op nieuwe trends die je naar keuze implementeert en test op je site. Zonder extra maandelijkse kosten.
- Makkelijk wegmigreren naar andere providers die open source ondersteunen als de dienstverlening niet bevalt.
- Mogelijkheid tot het combineren met ESR (Evolutionary Site Redesign). Zo blijf je agile je webwinkel optimaliseren zonder hoge investeringskosten.
Open source tegen
- Moeilijk in gebruik voor beginners (met weinig kennis).
- Vooraf een investering nodig voor de bouw van de webwinkel.
- Beheer kost meer tijd dan bij SaaS.
- Hosting kosten zijn niet inclusief.
SaaS voor
- Plug and play: niet veel kennis nodig om de webwinkel te starten.
- Time to market: je bent snel online.
- Webwinkelbeheer is eenvoudig.
- Als een huurhuis: wel de lusten, niet de lasten.
SaaS tegen
- Beperkte design-mogelijkheden.
- Vaak verborgen kosten.
- Schaalbaarheid is in het voordeel van SaaS-provider. Extra features kosten maandelijks extra geld.
- Platform rolt optimalisaties breed uit. Deze zijn niet altijd van meerwaarde voor jouw webwinkel.
- Lock-in: wegmigreren als een bepaald onderdeel van de dienstverlening niet bevalt, is moeilijk. Het is namelijk een totaalpakket.
- Snelheid van de site is niet te beïnvloeden. Als je iets zwaardere content hebt, raakt dat de performance-snelheid mogelijk. En dus ook je ranking in Google Search.
- Extra kosten om klantbeleving te optimaliseren zijn hoog, want nieuwe features kosten maandelijks extra geld.
Groeipad
Afhankelijk van je doelstelling kies je vervolgens het geschikte platform. Wil je mee met de marktleiders in jouw segment en hun optimale klantbeleving zoveel mogelijk benaderen? Dan moet je platform de bijbehorende flexibiliteit bieden. De marktleider maakt namelijk geen gebruik van een MKB SaaS-oplossing.
Je moet je site kunnen customizen om mee te kunnen, je bezoekers te pleasen en meer te converteren. Als je meer wil converteren, moet je hier actief mee aan de slag. Conversie komt niet vanzelf. De verwachtingen van je bezoekers blijven stijgen en het wordt alleen maar moeilijker om online succesvol te blijven.
Baas in eigen huis
Als huurder van een SaaS-oplossing ben je minder ‘baas in eigen huis’ dan kopers van een open source-oplossing. Die vrijheid van open source is een voordeel. Denk maar eens aan onderhandelingen met je betaalprovider, logistieke partner of hosting partij. Als je doorgroeit, wil je voor die dienstverlening niet te veel betalen en zelf de touwtjes in handen hebben.
Marktplaatsen
De macht van marktplaatsen neemt nog steeds toe. In open source- en SaaS-oplossingen is integratie naar bijvoorbeeld Amazon, bol.com of Marktplaats.nl als extra afzetkanaal eenvoudig mogelijk.
Open source of SaaS: wat past bij jouw webshop?
Ben je een beginner en zie je de webshop als trial and error? Overweeg dan een SaaS-provider. Neem het goedkoopste pakket (of die net daarboven) en give it a go.
Zit je op een SaaS-platform en wil je verder groeien, maar loop je tegen commerciële of functionele beperkingen aan? Dan is een migratie naar een open source-platform het overwegen waard.
Of gebruik je een open source-platform en wil je verder groeien? Kijk dan goed naar de klantbeleving van je marktleiders en probeer dit zo goed mogelijk te benaderen.
Wie herkent zich in de bovengenoemde scenario’s? En werk jij al met open source of SaaS? Deel je ervaringen in een reactie hieronder!