Customer experience

De basics van SEO: je site als online vestiging

0

Je website is al lang veel meer dan een digitaal visitekaartje. Het is je digitale vestiging, waar je net als in een fysieke winkel klanten over de vloer krijgt, hen van advies voorziet en – als het even kan – je product verkoopt. Met dit verschil: als je website maar goed genoeg vindbaar is, is het potentieel aantal mensen dat ‘binnen’ komt vele malen groter dan in welke winkelstraat ook. Als je het maar slim genoeg inricht, blijven ze vanzelf komen. Maar hoe zorg je ervoor dat die vestiging – in de overvolle winkelstraat die het internet tegenwoordig is – gevonden wordt? Hoe trek je bezoekers aan, en hoe zorg je ervoor dat die bezoekers bij jou vinden wat je zoekt?

Tijdens mijn studie Nederlands werkte ik in een boekhandel. Een gerenommeerde winkel, al jarenlang een begrip in Hoofddorp. Nu staan boekhandels over het algemeen niet bekend om hun geweldige reclamecampagnes en online zichtbaarheid. Wat onze klanten naar de winkel bleef trekken, was de kennis van zaken. Het gevoel dat wanneer je om advies vroeg, je altijd met het juiste boek de deur uit ging. We waren de autoriteit op het gebied van boeken. Dat was zelfs anno 2015 voor veel mensen een reden om naar de winkel te komen, in plaats van te bestellen bij bol.com.

De kleine (internet-)ondernemer

In feite is dat precies waar de strategie van een goede, organische vindbaarheid om draait. Je zorgt er immers voor dat Google jou gaat zien als dé autoriteit in jouw branche. Zo word je zo hoog mogelijk getoond in de zoekresultaten als iemand naar jouw product of service zoekt. Je autoriteit zorgt er dus voor dat er steeds meer gratis bezoekers over je online vloer komen.

Het probleem is dat er bij het goed gevonden worden in Google meer komt kijken dan alleen een gedegen vakkennis. Je moet ook weten hoe je deze op zo’n manier inzet, dat Google herkent dat jij dé specialist op jouw gebied bent.

SEO tafel

Uitbesteden is vaak geen optie

Juist kleine ondernemers vaak niet de kennis en/of de tijd hebben om bezig te zijn met hun vindbaarheid in Google. Search Engine Optimization, ze hebben er vaak wel van gehoord, maar het klinkt vooral erg technisch en moeilijk. Het uitbesteden is vaak ook geen optie, omdat dit voor kleine ondernemers al snel te zwaar op de begroting drukt.

Het boek ‘Doelgerichte SEO‘ (aff.) staat vol met handige checklists, uitgebreide praktijkvoorbeelden en de visuele ondersteuning waar de Visual Steps-reeks bekend om staat. Allemaal vanuit de ervaring van iemand die al jarenlang juist die kleine ondernemer leert om kapitein op het eigen schip te zijn. “Sommige van mijn cursisten ontvangen – als kleine zzp’ers – zelfs meer dan 250.000 gratis bezoekers per maand op hun website en verslaan de grootste bedrijven in de zoekresultaten.”

Een organische onderneming op meerdere manieren

In online marketing gaat het vaak over organische bezoekers: de mensen die op je website terechtkomen via zoekmachines. Gratis potentiële klanten. Het is niet voor niets dat een goede organische structuur het ideaalbeeld is van iedere ondernemer.

Maar een goede online onderneming is op meerdere manieren organisch. Het gaat niet alleen om die gratis bezoekers via de organische zoekresultaten. Het gaat ook om die website als een organisme dat met ieder zaadje dat je plant (een nieuwe blog of pagina) vanzelf verder groeit.

De landbouwer en de mijnwerker

Loorbach heeft het in deze context over de landbouwer en de mijnwerker. De mijnwerker is degene die zich telkens richt op het dieper graven in dezelfde bron, en daarbij deze bron uitput. Dat is het betaalde zoekverkeer, waar immers steeds een nieuwe bron (zoekwoord) moet worden aangesproken waar in moet worden gegraven (het budget) om er meer uit te halen. Op deze manier zul je steeds actief moeten blijven hakken (geld uitgeven) om mensen naar je website te krijgen.

De landbouwer (weer die organische metafoor) is degene die zorgt voor een vruchtbare ondergrond. Een sterke online thuisbasis, met een goede autoriteit in Google. De landbouwer creëert een situatie waarin hij een nieuwe bron kan aanboren. Dat doet hij door een artikel te schrijven rondom een keyword waar hij kansen ziet. Zo kan hij constant zaaien en zorgt hij voor een vruchtbare bodem.

Bijsnoeien van je content

Om de organische metafoor af te maken, wordt het belang aangehaald van het voortdurend ‘bijsnoeien’ van je content. Zo kan het zijn dat je met drie verschillende artikelen scoort op hetzelfde keyword. Het is waardevoller om op positie 2 te staan met één artikel, dan met drie artikelen op positie 5, 9 en 11. Daarom kun je ervoor kiezen om die artikelen samen te voegen tot één groot diepteartikel. Deze plaats je op de URL die het beste scoorde, en de andere twee stuur je met een 301 door naar die URL.

Met tools als Google Analytics, Semrush en Search Console kun je voortdurend de content in de gaten houden, en deze bijsnoeien waar nodig. Net zoals een plant of boom er baat bij heeft als je de zwakkere takken wegsnoeit, zodat de rest kan opbloeien. Met de checklist voor een goede kwaliteitsstrategie, heb je een handig overzichtje bij de hand van waar je kunt knippen en stekken.

checklist kwaliteit seo

De inhoud van deze checklist komt uit ‘Doelgerichte SEO’ van Tonny Loorbach

Je website als online vestiging

Terug naar het voorbeeld van de boekhandel. Vergelijk de klanten van die winkel met organische bezoekers van je website. De manier waarop je die organische bezoekers naar je online omgeving lokt, is op veel vlakken vergelijkbaar met wat ervoor zorgde dat klanten over de drempel van die winkel bleven stappen.

Zie je website dus als je thuisbasis, je virtuele kantoor of winkelruimte waar je bezoekers gaat ontvangen en verder helpen. Deze metafoor loopt als rode draad door het boek loopt. Het maakt de gedachte achter een goede SEO-strategie ook inzichtelijk voor mensen die nog niet bekend zijn met veel van de online marketingtermen.

Want hoe trekt die fysieke winkel extra bezoekers, zonder daar gericht voor te hoeven adverteren?

Mond-tot-mondreclame

Klanten die aan andere potentiële klanten vertellen hoe goed ze in jouw winkel geholpen zijn. Online komt dit neer op twee dingen die je aan Google laat zien. Allereerst: dat mensen op jouw site hebben gevonden wat ze zochten (een goede on page time en conversie). Als tweede: dat anderen jouw site als autoriteit zien (goede en relevante backlinks).

Google krijgt op deze manier meerdere signalen dat de informatie op jouw website goed is, en relevant voor de zoekers. Daarvoor zal je beloond worden met een hogere positie in de zoekresultaten.

Uitnodigende gevel en etalages

Dit is het wat en hoe er wordt getoond in de zoekresultaten van Google. De presentatie (een goede meta-omschrijving) en het juiste aanbod (een stuk content of product dat aansluit bij de zoekvraag van de potentiële bezoeker) kunnen de mensen die jouw website tegenkomen in de etalage van Googles zoekresultaten, motiveren om ook daadwerkelijk je website te bezoeken.

etalage winkel

Technische SEO: een goed ingerichte winkel

Je organische onderneming kan aan de voorkant goed in elkaar zitten. Maar als er aan de achterkant – in de code – niets aan deugt, zal Google als je goede werk niet eens kunnen lezen. Laat staan dat Google je kan belonen door een goede positie in de resultaten.

En juist op dit punt zijn de checklists uit het boek een waardevolle toevoeging. Want je wil de technische basis niet uit het oog verliezen. Dan kun je nog zoveel tijd steken in het creëren van waardevolle content en het opbouwen van je autoriteit, maar kan het veel moeite voor niks zijn.

De auteur noemt het belang van goede codes, het gevaar van te veel plug-ins en het laten communiceren van Google met je website. Daarnaast staat de on-page SEO centraal. Wederom met een handige checklist, zodat je ook op dit punt geen onnodige kansen laat liggen door punten te vergeten. Denk aan het genereren en verzenden van een sitemap, het geven van een juiste context met semantische codes zodat Google begrijpt waar je content over gaat, en het zorgen voor een goede laadtijd.

Wie moet dit boek lezen?

‘Doelgerichte SEO’ is in feite een uitgebreidere, completere versie van een e-book dat Loorbach gratis aanbiedt op zijn site. Daarmee is het dus ideaal voor iedereen die, net als ik, informatie beter tot zich neemt vanaf een papieren medium. Ook is het ideaal voor als je het gevoel hebt met het e-book niet genoeg de diepte in te gaan.

Overzicht in het SEO-doolhof

Dit boek is vooral voor die kleine (internet-)ondernemers van het begin. Je wil meer gratis bezoekers naar je site trekken, maar ziet door de bomen het organische bos niet meer. Waar moet je beginnen? Wat zijn de quick wins en het laaghangende fruit? En hoe behoud je het overzicht in het SEO-doolhof dat, als je er niet in thuis bent, al snel behoorlijk overweldigend kan worden?

Meer inzicht

Ben je als ondernemer wél in staat om de zoekmachine-optimalisatie van je site uit te besteden aan een freelancer? Dan is het een goede manier om zelf wat meer inzicht te krijgen. Net zoals veel ondernemers het prettig vinden om af en toe mee te kijken met de boekhouder, kan het prettig zijn zelf een vinger aan de pols te houden bij de SEO-expert.

Bekende kennis

Voor de ervaren SEO-marketeer zijn de praktijkvoorbeelden interessant. Niet in de laatste plaats een kijkje in de keuken van een zeer succesvol organisch marketingplatform. Maar het boek is vooral een overzicht van veelal bekende kennis. Tegelijkertijd staat het wel bol van de mooie metaforen. Daarmee kun je misschien net iets gemakkelijker aan vrienden en familie uitleggen wat je nu precies doet. Mijn moeder (die ik in mijn vrije tijd help bij de SEO van haar website over natuurgeneeskunde) begreep nadat ze dit boek had gelezen in ieder geval eindelijk waar ik het toch steeds over had.

doelgerichte seo tonny loorbach

Over het boek

Titel: Doelgerichte SEO
Auteur: Tonny Loorbach
Uitgever: Visual Steps
Jaar: 2018
Nummer: [EAN]  9789059054745
Prijs: €19,95
Bestellen: via Managementboek (aff.)

Dit artikel is gecheckt door het SEO-panel.