Versterk je merk op social media [5 tips & voorbeelden]
Social media is voor de meeste bedrijven onmisbaar in de PR-strategie. Je geeft niet alleen input aan je doelgroep, maar ontvangt ook veel informatie. Het is niet mogelijk om sturing te geven aan wat online gezegd wordt over je merk, maar wel aan hoe jouw merk overkomt. Denk daarom aan deze 5 tips om je merk te versterken op social media.
Businessdaily schreef een artikel over hoe jij je merk nog sterker kunt inzetten. Volgens dit artikel creëren sterke merken op social media actief content en leggen ze de verbinding met de klanten door actief met elkaar in twee richtingen te communiceren. Nederlanders zijn als geen ander digitaal actief. De gehele digitale populatie bestaat uit 14,2 miljoen bezoekers. Kansen genoeg dus, om jouw merk nog sterker in te zetten.
1. Is je doelgroep überhaupt op social media te vinden?
Sommige bedrijven kunnen niet eens bestaan zonder sociale media, ze zijn er groot geworden. Hoe? Doordat ze hun doelgroep nog preciezer wisten te vinden en hierin perfect op in konden spelen.
Een Nederlands merk dat groot is geworden dankzij social media is Rumag. Ze bouwden eerst hun merk online op en pas daarna ging het lifestylemerk spullen verkopen. Rumag-volgers kunnen zich goed identificeren met het merk, waardoor de berichten veel worden gedeeld en geliket. Het merk is volgens UvA-professor Willemijn van Dolen geen hype meer, maar een beweging met een groep loyale volgers.
Weet jij wel of je de juiste platformen inzet voor je doelgroep? Frankwatching publiceerde eerder een socialmedia-factsheet over welk platform het beste is voor jouw doelgroep. Wil je je bijvoorbeeld voornamelijk richten op vrouwen? Gebruik dan Facebook, Instagram en Pinterest. Toch liever richten op mannen? Dan is YouTube, Twitter, LinkedIn en Reddit de beste optie.
2. Bied content, géén sales pitch
Social media is niet per se bedoeld om iets te verkopen. Het gaat hierbij vooral om je sociale aanwezigheid. Speel hier dan ook op in. Jij moet als merk ook gezien worden als een soort ‘vriend’ uit het sociale netwerk. Bied daarom content en geen sales pitch. Dit hoeft niet altijd bloedserieus, maar kan ook luchtig zijn en vrolijk gebracht worden.
Dit doet bijvoorbeeld de Facebookpagina van Dilemma op Dinsdag goed. Ook zij hebben natuurlijk een commercieel doel, maar delen content in plaats van reclames. De content is grappig, niet gecompliceerd en makkelijk deelbaar.
3. Vind jouw unieke ‘voice’
Blijf als merk vooral jezelf. Zo is de Facebookpagina van de KLM één van de meest geroemde Facebookpagina’s van Nederland. Waarom? Omdat KLM laat zien waarom het bedrijf uniek is. Zo gaan hun Facebookberichten terug tot het jaar 1919 en laten ze hun eigen personeel en passagiers aan het woord door unieke verhalen over hen te delen. Over de ontwikkeling van je brand identity schreef Jesse Gosse eerder een artikel op Frankwatching. Belangrijke vragen die je hierbij moet stellen, zijn:
- Op welke manier moet mijn merk online vertegenwoordigd worden?
- Op welke kanalen moet dit gebeuren?
- Welke boodschap moet worden overgebracht?
4. Blijf relevant door op de hoogte te zijn
Social media zijn altijd in beweging. Wat in een bepaalde periode goed kan scoren, scoort misschien een aantal maanden later totaal niet meer. Blijf daarom op de hoogte van de laatste mogelijkheden van social media.
De Amerikaanse keten Dunkin’ Donuts gebruikte bijvoorbeeld Facebook Live om alvast een tour te geven door een van de keukens. Dit ‘letterlijke kijkje’ in keuken zorgt voor vertrouwen van de klant en veel bereik: 37 duizend kijkers keken de uitzending.
Maar dat is niet het enige. Ook bieden ze hun volgers de mogelijkheid om live te chatten via Facebook, om zo erachter te komen welk soort donut jij bent.
5. Wees niet saai!
Tot slot: wees niet saai! Niemand zal dan luisteren naar wat je te zeggen hebt. Probeer altijd de clichés te vermijden en doe vooral niet wat anderen doen.
Bijvoorbeeld Heineken, die door Youp van het Hek op Twitter werd aangesproken om de lakactie van Tijn de steunen. Heineken, die in het verleden eerder al aangesproken werd door de cabaretier, reageerde met een flinke dosis zelfspot:
Om een sterk merk te bouwen op social media is het belangrijk om te kijken of je doelgroep daar ook actief is. Bied relevante content en zorg dat jouw aanwezigheid ‘sociaal’ is en niet gericht op de verkoop. Daarom is het ook goed om continu te monitoren, zodat je weet hoe je het beste kunt inspelen op de doelgroep.