Online marketing

8 redenen waarom je met sterke video-testimonials klanten aantrekt

0

Video-testimonials zijn net zoiets als klantreviews. Klanten vertellen over hun ervaringen met een product, dienst of merk. Het grote verschil is dat de reviews zijn omgezet naar video, waardoor het geen geschreven, maar audiovisuele reviews zijn. Waarom zijn video-testimonials juist zo sterk? Hieronder geef ik je acht redenen.

1. Geef je klant de social proof die hij zoekt

Mensen zijn sociale wezens. Dat zag je vroeger al. In ons eentje konden we niet overleven, in een groep wel. Daarnaast spiegelen we onszelf graag aan anderen. Hun gedrag is vaak leidend voor ons eigen handelen. Dit zien we ook terug in ons consumentengedrag. Consumenten zijn eerder geneigd producten te kopen van bedrijven die reviews krijgen van klanten, dan van bedrijven die deze reviews niet krijgen, schrijven Andrews, Van Leeuwen en Van Baaren in Hidden Persuasion (aff.). We hebben allemaal wel eens op aanraden van een bekende gekozen voor een bepaald merk en niet voor een ander.

Uiteindelijk willen we bevestiging krijgen vanuit onze sociale kring. Zo werkt het ook online. Vier op de vijf consumenten zegt online reviews net zo te vertrouwen als aanbevelingen van kennissen. Video-testimonials hebben zelfs nog een streepje voor op geschreven reviews. Ze laten namelijk de persoon achter de review zien. Hierdoor kan jouw doelgroep zich identificeren met de verteller en de geschetste situatie en krijgt de boodschap een betrouwbare ondertoon.

2. Werk aan je authenticiteit

Video-testimonials werken zo goed, omdat ze authentiek zijn. Je ziet in een video-testimonial een echte klant die vertelt over zijn of haar ervaringen met een bedrijf en zijn producten of diensten. Video-testimonials worden daarom ook bij voorkeur zonder concreet script gemaakt. De verteller hoeft zijn tekst niet in te studeren, maar vertelt op een organische manier zijn verhaal. Daardoor komt de boodschap natuurlijk over en lijkt het niet alsof de verteller een verborgen agenda heeft.

Hou altijd in je achterhoofd dat consumenten elkaar meer vertrouwen dan de bedrijven waar zij producten van kopen, omdat zij zelf geen baat hebben bij het aanprijzen van producten of diensten. Ze hebben geen commerciële intentie. Dat maakt video-testimonials geloofwaardig.

Video-testimonials werken zo goed, omdat ze authentiek zijn.

3. Bouw een emotionele band op met je klant

Met video-testimonials kun je een emotionele connectie maken met jouw doelgroep. Naast de feiten rondom je bedrijf en de producten of diensten die je aanbiedt, staan vooral de ervaring en beleving van de gebruiker centraal. De ervaring met jouw product of dienst, niet het product of de dienst zelf, bepaalt uiteindelijk of je de behoeften van de klant vervult.

Consumenten hebben verwachtingen over producten en diensten en met video-testimonials laat je niet als bedrijf, maar laten jouw klanten zien dat je aan hun verwachtingen voldoet. We zijn van nature erg vatbaar voor dit soort emotionele informatie. Het opwekken van een bepaalde emotie kan net de doorslaggevende factor zijn bij de keuze voor jouw bedrijf in plaats van je concurrent, volgens Nabi in Discrete emotions and persuasion. Voor het doen van een aankoop zoeken we zelf – online – al veel informatie op. De kennis van het product of de dienst hebben we dus al. Daarom zijn juist de beleving en emotie zo belangrijk die je in video-testimonials terugvindt.

4. Maak gebruik van de kracht van electronic word of mouth

Word of mouth is en blijft een van de meest krachtige vormen van communicatie. Mensen vertellen over hun ervaringen en voorzien elkaar daardoor van waardevolle informatie die de ander in een soortgelijke situatie kan gebruiken. Consumenten delen graag hun kennis van en ervaringen met producten, diensten en merken. Dit geeft ze een bepaalde vorm van voldoening, in de literatuur empowerment genoemd, omdat ze een adviesfunctie aannemen.

Degenen die vooral informatie tot zich nemen, maar niet zozeer bijdragen aan discussies, doen dat onder meer om hun kennis te vergroten. Dit sluit natuurlijk ook aan bij het principe van social proof. We vinden het prettig om bevestiging te krijgen voor onze keuzes en baseren deze op ervaringen van anderen. Met video-testimonials kunnen we als consumenten met elkaar communiceren en onze ervaringen delen.

5. Bereik je potentiële klanten via social media

Een logisch gevolg hiervan is dat video-testimonials heel geschikt zijn om via social media te verspreiden. De gedachte achter socialmedia-platforms is dat ze zijn ingericht voor mensen zoals jij en ik om te communiceren met onze familie, vrienden, collega’s en alle anderen met wie we contact willen houden. Merken en bedrijven zijn op social media ‘te gast’ en moeten zich aan ongeschreven regels houden bij het plaatsen van berichten. Ze mogen vooral niet te commercieel zijn.

Praktisch alle hiervoor genoemde eigenschappen van video-testimonials dragen eraan bij dat het content is die door de consument geaccepteerd zal worden op social media. Als bedrijf beïnvloed je met video-testimonials je doelgroep niet expliciet. Video-testimonials worden daardoor niet gezien als poging tot beïnvloeding en leiden tot weinig weerstand. Video-testimonials zijn juist door hun organische karakter een subtiele en daardoor effectieve vorm van beïnvloeding.

6. Stimuleer interactie tussen bestaande en potentiële klanten

Klanten kunnen op social media zoals Facebook recensies achterlaten. Deze verschijnen echter alleen op je bedrijfspagina, dus zullen potentiële klanten voor wie deze informatie nuttig is er actief naar op zoek moeten gaan. Met audiovisuele klantreviews heb je zelf controle over de verspreiding en kun je een veel grotere doelgroep bereiken, wat een boost geeft aan je naamsbekendheid. Daarnaast geef je consumenten de gelegenheid in gesprek te gaan met jouw bedrijf en andere consumenten die misschien al ervaring hebben met jouw producten of diensten. Tot slot wordt video gezien als hoogwaardige en aantrekkelijke content, wat natuurlijk een grote invloed heeft op de positie en de frequentie van het verschijnen van je video’s in tijdlijnen.

7. Bied je klanten content die gemakkelijk én effectief verwerkt wordt

Audiovisuele content is effectiever dan tekstuele content en dat geldt dus ook voor testimonials. Je ontvangt informatie zowel via beeld als via gesproken (én eventueel geschreven) tekst, wat multimedia presentation heet. Hierdoor sla je de informatie beter in je geheugen op en verwerk je het sneller. Het aanbieden van informatie met een combinatie van woorden en afbeeldingen is namelijk minder belastend voor de verwerking van deze informatie, omdat de woorden en afbeeldingen elkaar ondersteunen. Dit zie je terug in de derde kolom van het model hieronder.

In video-testimonials wordt waardevolle informatie op een voor de consument toegankelijke manier aangeboden.

Doordat wat je ziet overeenkomt met wat je hoort, is het gemakkelijker om de boodschap te begrijpen. Daarnaast wordt audiovisuele informatie sneller verwerkt dan tekst en gebeurt dit op een meer passieve manier, wat in een tijd van digitalisering en een overvloed aan informatie alleen maar voordelig is. In video-testimonials wordt waardevolle informatie op een voor de consument toegankelijke manier aangeboden.

8. Verbeter de ervaring van je klanten en jouw score in Google

Verder zorgt het kijken van een video ervoor dat potentiële klanten langer op je website blijven, gemiddeld zo’n twee minuten. Daarnaast vergroot video de interactiviteit van je website, waardoor de betrokkenheid van je doelgroep zal stijgen en de ervaring op je website zal verbeteren. Dat gaat natuurlijk niet onopgemerkt voorbij. Google kent dit toe aan de kwaliteit van je website en zal je belonen met een hogere score in zijn zoekmachine. Het plaatsen van video-testimonials op je website, draagt dus bij aan je overige SEO-inspanningen. De consument, maar ook Google, is op zoek naar kwalitatieve en relevante content en met klantreviews in de vorm van video-testimonials bied je dit precies aan.

Voor je aan de slag gaat met video-testimonials

Naast deze voordelen zijn er ook een aantal valkuilen waar je bij het maken van video-testimonials rekening mee moet houden. Video-testimonials blijven een investering. Ze zijn minder makkelijk te verkrijgen én zijn een stuk duurder dan geschreven reviews. Bedenk dus vooraf goed wat je met jouw video-testimonials wil bereiken en bepaal dan wanneer het voor jouw bedrijf zinvol is ze te gaan inzetten.

De tweede valkuil heeft betrekking op de spreker in je video-testimonial. Mensen zijn vaak toch geneigd zich tot in de puntjes voor te bereiden als ze iets moeten voordragen en in een video-testimonial prik je daar zo doorheen. Je kunt dit voorkomen door de spreker vanaf het begin op zijn gemak te stellen en te kiezen voor een aangename setting waarin hij of zij niet onder druk staat.

Tot slot moet je er ná het maken van je video-testimonial voor zorgen dat je met name de klanten die in je video aan het woord komen tevreden houdt. Zij worden uiteindelijk de ambassadeurs van je bedrijf, dus moet je consistente kwaliteit kunnen garanderen. Als jouw ambassadeurs zich tegen je keren, kan het snel afgelopen zijn. Maar goed, het leveren van kwaliteit staat natuurlijk altijd aan de basis van een succesvol bedrijf! Een voorbeeld van een sterke video-testimonial is deze hieronder van Epipheo.

Accepteer cookies

Heb je zelf ervaring met het (laten) maken van video-testimonials voor je bedrijf of heb je een voorbeeld van een sterke video-testimonial? Laat het weten in de reacties!