De power pose, pitch & andere tips voor een goede eerste indruk
Als zelfstandig ondernemer moet je continu een goede indruk maken. Iedereen die je ontmoet kan een nieuwe klant zijn en als je die klant al hebt, is het wel belangrijk dat hij of zij tevreden blijft. Wist je dat je non-verbale communicatie hier een grote rol bij speelt? Ik interviewde Margreet Jacobs, specialist in non-verbale communicatie en pitchtrainer, om te achterhalen hoe ondernemers zich bewust kunnen worden van hun non-verbale communicatie.
Waarom is non-verbale communicatie van belang voor ondernemers?
Het is een heel groot deel van je boodschap en je bent je er vaak zelf niet van bewust. Wat je non-verbaal uitzendt kan letterlijk het verschil betekenen tussen de opdracht krijgen of niet, je netwerk uitbreiden of niet. Wat er bijvoorbeeld kan gebeuren, is dat wat je in woorden zegt niet overeenkomt met wat je non-verbaal laat zien.
Non-verbale communicatie is alles wat jij bewust of onbewust naar een ander communiceert, zonder het gebruik van woorden. Hieronder valt je stemvolume en intonatie, maar ook lichaamshouding, kleding, make-up, expressie in je gezicht en de locatie in de ruimte of de afstand tot de ander. – Margreet Jacobs (33 jaar).
Hoe kun je dit verbeteren?
- Neem jezelf op terwijl je in gesprek bent. Dat is de enige manier waarop je als tweede persoon naar jezelf kunt kijken en goed kunt zien wat je met je lijf en stem doet. Pas als je je bewust bent van wat je onbewust uitstraalt, kun je ook aanpassingen doen.
- Vraag ook eens aan mensen om je heen of vraag mensen die je niet kent wat hun eerste indruk van jou is. Dit kan confronterend zijn, maar het leert je wel heel veel. Vraag jij een expert-tarief terwijl je bij een eerste ontmoeting overkomt als een beginneling? Dan gaat er ergens iets mis. WAT je zegt en HOE je dat doet, moet met elkaar kloppen.
Waarom is een eerste indruk zo belangrijk?
De eerste indruk bepaalt het verloop van de verdere relatie met iemand. Heb je een ‘foute’ eerste indruk afgegeven, dan zal diegene niet met jou in zee gaan en niet aan jou denken als er passende opdrachten voorbijkomen. In deze samenleving met veel drukte en concurrentie is er altijd wel iemand die beter geschikt is. De kans zal niet groot zijn dat je een tweede kans krijgt om een indruk achter te laten. Om de eerste indruk te kunnen verbeteren moet iemand je echt bewust nog een keer een kans geven.
Ondernemers ontmoeten veel mensen voor een eerste keer op netwerkborrels. Enkele tips:
- Zorg dat je van tevoren al in een positieve stemming bent. Ga de mensen met een open houding en een open, vriendelijke blik tegemoet. We worden namelijk aangetrokken tot open en positieve mensen. Dus als je al in die stemming zit voordat je gaat, kun je makkelijker contact maken op de borrel.
- Zorg dat je nooit ergens op leunt, dat komt over alsof je niet op je eigen benen kunt staan. Merk je dat je dat vaak doet, ga dan gewoon zitten. Dan voel je je prettiger en de ander daardoor ook. Als jij je onprettig voelt, neemt een ander dat over.
- Ga zo veel mogelijk haaks op iemand staan, in plaats van tegenover iemand. Als je recht tegenover iemand staat, kun je als tegenstander beschouwd worden.
- Kijk iemand in de ogen als je een hand geeft en glimlach. Match zijn of haar sterkte en zorg dat je geen zweethanden hebt.
- Herhaal bij het voorstellen iemand zijn naam. Zo onthoud jij het beter en de ander voelt zich meteen aangesproken. Het horen van je naam, voelt voor iedereen meteen vertrouwd.
- Praat niet te veel over jezelf, maar toon echt oprecht interesse in een ander. Iedereen komt iets halen, dus geef die ander daar de ruimte voor. Stel kritische vragen en laat zo zien wat jij te bieden hebt.
- Blijf weg bij alles wat standaard is. Voorspelbaarheid zorgt ervoor dat mensen in de slaapstand gaan. Wees origineel, bijvoorbeeld door je functie op een grappige manier te omschrijven. Wees oprecht. Oprechtheid toont en je lichaam laat dat vanzelf ook zien.
- Bedenk dat de mensen op de netwerkborrel niet je enige toekomstige netwerk zijn. Het gaat vooral om wie zij kennen en wat zij horen, waarbij ze weer aan jou kunnen denken. Dus focus niet alleen op wat je bij deze persoon kan halen maar vooral op het positieve beeld dat je achter wil laten. Word je namelijk door iemand anders aangeraden, dan is jouw eerste indruk al gemaakt nog voordat je iemand hebt ontmoet.
De eerste 10 seconden van je pitch
Elke ondernemer moet zijn pitch klaar hebben, om aan iedereen die ze ontmoeten te kunnen vertellen. Of dat nu op een netwerkborrel of op een verjaardag is. De pitch komt ook op je website en video-pitches zijn tegenwoordig helemaal in.
Hoe kun je ervoor zorgen dat mensen enthousiast worden van jouw pitch?
- De eerste 10 seconden bepalen of mensen actief naar de rest gaan luisteren. Dus zorg dat je iets nieuws en interessants vertelt, zodat je luisteraar echt aanhaakt. Vertel eerst in een korte zin wat je doet, maar wees origineel. Voorbeelden die weleens langs kwamen in trainingen zijn ‘ik ben een entertrainer’ of ‘ik ben een fotograaf waar je niet voor hoeft te poseren’.
- Hou de pitch kort. Het doel is niet om alles te vertellen, maar juist een korte inleiding/teaser te geven om later verder met iemand in gesprek te gaan.
- Past je kleding bij de gelegenheid en jouw doelgroep?
- Je moet uniek zijn om op te vallen, dus zorg dat het anders is dan iemand anders in jouw branche. Vertel ook waarom je dit doet, waarom het je passie is.
- Bereid je pitch altijd goed voor. Je kunt geen ondernemer zijn zonder een sterke pitch van één minuut. Kun je het niet in één minuut, dan is wat je doet gewoon te ingewikkeld en zullen mensen je minder snel onthouden. Zorg dat de pitch in je hoofd zit en er gewoon natuurlijk uitrolt op het moment dat het nodig is.
- Doe je meerdere dingen, zorg dan dat je voor de verschillende rollen ieder een pitch hebt. Ga niet in één minuut de diverse rollen uitleggen, maar bedenk van tevoren welke rol je deze persoon pitcht. Mensen onthouden iemand die iets specifieks doet beter, zoals een bakker met alleen maar bruin brood.
Online aanwezigheid
Tegenwoordig geven we ook online een eerste indruk af, via de LinkedIn-profielfoto of een introductiefilmpje op je website. Waar moet je dan rekening mee houden?
- Hou, zoals ook eerder gezegd, een positieve en open pose aan. Ook op je profielfoto en video merken mensen duidelijk het verschil. Oefen dit privé, dan ga je het in het dagelijks leven ook vaker doen. De power pose zijn hier perfect voor. Ga bijvoorbeeld staan als een powervrouw/-man: met de benen wijd en de armen met een vuist in de zij. Hier krijg je meer zelfvertrouwen van. Probeer het maar eens!
- Zorg dat je handen zichtbaar zijn. Als je handen niet zichtbaar zijn gaan mensen zich onbewust afvragen wat je nog meer aan het doen bent en vertrouwen ze je minder. Door met je handen te praten, luisteren mensen ook beter.
- Ook in een pitch-filmpje: blijf oprecht. Draai niet alleen maar je verkoopverhaal af, maar vertel ook waarom het voor jou zo belangrijk is. Probeer te ontspannen en de zinnen er zo natuurlijk uit te laten rollen.
Heb jij nog tips om je non-verbale communicatie te verbeteren? Laat het weten in de reacties.
Afbeeldingen met dank aan 123RF.