Loopbaan

Tijd om je LinkedIn-profiel op te frissen: 5 must-haves voor 2017

0

Zoals veel andere professionals ben je dit jaar waarschijnlijk met een aantal goede voornemens gestart. Vaak hebben deze voornemens te maken met werk en carrière. Een nieuwe baan zoeken, een betere work-life balance, cursussen volgen en/of promotie maken staan hoog op de lijstjes. Het opfrissen van je LinkedIn-profiel zou daar ook zeker tussen moeten staan. Want een uurtje tijd vrijmaken voor een goed profiel kan je een droombaan of mooie carrièrekansen opleveren. In dit artikel bespreek ik hoe je LinkedIn kunt gebruiken om je goede voornemens waar te maken.

Op zoek naar een baan?

Wist je dat je je uitermate goed kunt voorbereiden op een nieuwe baan via LinkedIn? Kijk naar profielen die matchen bij je droombaan. Welke taken- en werkzaamheden hebben deze LinkedIn gebruikers, wat voor type vaardigheden moet je daarvoor hebben, welke groepen zijn interessant en welke studie heeft iemand gevolgd? Bekijk bijvoorbeeld ook de bedrijfspagina’s van de bedrijven waar je graag zou willen werken. Check de profielen van een paar willekeurige werknemers binnen de beoogde functie en het vakgebied. Welk carrièrepad leggen zij af, hebben ze cursussen gedaan en welke vaardigheden hebben ze? Met deze informatie kun je je goed voorbereiden op je sollicitaties.

Voordat je start met het versturen van je sollicitatiebrieven, is het raadzaam om meteen ook je eigen LinkedIn-profiel op te frissen. Welke onderdelen belangrijk zijn, lees je in dit artikel.

Nieuw design LinkedIn

In 2017 zal het nieuwe design van LinkedIn worden uitgerold. Ook het profiel krijgt een nieuw jasje. Zoals je kunt zien in onderstaand screenshot, schuift de desktop meer richting het design van de LinkedIn-app op je mobiel. Het profiel ziet er strakker uit. Er komt meer nadruk te liggen op jouw activiteit op LinkedIn (posts en blogs) en het netwerk (introducties en gezamenlijke connecties).

LinkedIn-profiel nieuw

Must-haves die in 2017 echt niet meer mogen ontbreken

Een goed profiel begint bij de basics. In principe richt je dit een keer goed in en dan heb je er verder weinig omkijken meer naar. Vooruitlopend op het nieuwe design van LinkedIn, zijn er vijf must-haves die niet mogen ontbreken op jouw profiel.

1. Profielfoto

De eerste indruk is belangrijk. Een goede profielfoto is bij voorkeur geen foto van jezelf op het strand, op een feestje, met kinderen en/of huisdieren of in je bruidskleding. Zorg voor een professionele foto, zodat mensen je op een netwerkborrel of tijdens een zakelijke afspraak kunnen herkennen. Investeer in een goede foto en denk goed na over de setting. Wil je als influencer overkomen, dan is een ‘actiefoto’ (bijvoorbeeld tijdens een presentatie) een aanrader. Wil je weten wat anderen van je profielfoto vinden? Dan kun je je profielfoto via Photofeeler laten beoordelen door anderen.

2. Profiel-URL

Een personalised URL voor je LinkedIn-profiel is een echte must-have en eigenlijk een no-brainer. Deze tip staat in elke LinkedIn-tutorial of -blog, maar veel mensen hebben nog steeds de automatisch gegenereerde URL standaard op het profiel staan. Personal branding start met een goede URL. Google jezelf maar eens. Je LinkedIn-profiel komt bovenaan de zoekresultaten te staan. Dan is de URL naar je profiel de eerste indruk die men van je krijgt. De personalised URL neem je ook makkelijk(er) op in je e-mailhandtekening en je social bio. Hier lees je hoe je de URL aanpast.

3. Headline

Het loont ook zeker om een opvallende headline te hebben. LinkedIn neemt standaard je (huidige) functie en bedrijfsnaam over, maar stel je voor dat je in-between-jobs zit of op zoek bent naar een nieuwe baan. Zonde als er dan geen catchy headline staat. Het aanpassen van de personal headline biedt daarnaast ook een ander voordeel: de headline wordt meegenomen in de zoekresultaten op LinkedIn en Google. Met een goede headline val je op in de zoekresultaten tussen al die professionals die de standaard headline gebruiken.

headline LinkedIn-profiel

4. Samenvatting

Een goede samenvatting is jouw elevator pitch op LinkedIn. Dit onderdeel gaat bij voorkeur niet over je werkgever en functie, maar over jou als professional. Wie ben je, wat zijn je ambities en waarom ben je zo enthousiast over je vak. Mocht je het lastig vinden om dit te schrijven, dan kun je ook kiezen voor een quote of een inspirerend filmpje als summary. Doe vooral veel inspiratie op bij andere profielen. En heb je eenmaal een tekst geschreven, deel dit dan met een collega. Misschien heeft deze persoon nog een interessante invalshoek.

5. Werkervaring

In het nieuwe profiel is werkervaring redelijk prominent aanwezig. Zorg ervoor dat er informatie is opgenomen over je functie en het bedrijf waar je werkt. Welke taken en verantwoordelijkheden heb je? Waar word je enthousiast van? Het hoeft geen epistel te zijn, maar zorg ervoor dat er voldoende informatie in staat om een nieuwe werkgever te enthousiasmeren.

Zorg ervoor dat de bovenstaande onderdelen goed op orde zijn. Dan kun je je LinkedIn-profiel als visitekaartje gebruiken.

Extra tips voor je LinkedIn-profiel

Naast de basics is het verstandig om ook aandacht te besteden aan de volgende onderdelen op je LinkedIn-profiel.

Vaardigheden

Vaardigheden (skills) worden steeds belangrijker op LinkedIn. En hoe meer endorsements je hebt op jouw vaardigheden, hoe beter je wordt gevonden. Denk goed na over de vaardigheden die jij op je profiel plaatst en probeer zo specifiek mogelijk te zijn. LinkedIn licht automatisch de 10 most endorsed skills uit, maar je kunt binnenkort ook zelf de volgorde bepalen. ‘Social media’ als skill is te algemeen, maar misschien heb je ervaring met social advertising of Facebook advertising? Laatstgenoemde skills hebben dan de voorkeur.

Bloggen op LinkedIn

De blogfunctie op LinkedIn wordt steeds vaker gebruikt. Het is heel makkelijk om een blog te publiceren. Voordat je hiermee van start gaat, is het goed om na te denken over je onderwerpen, tone of voice en om een contentkalender te maken. Bedenk dat LinkedIn-gebruikers op zoek zijn naar informatie die hen productiever en succesvoller maakt. Als je blogs aansluiten bij deze mindset, dan heb je kans dat je meer views krijgt. Gebruik de blogs niet als verkooppraatje. LinkedIn-gebruikers zijn zeer kritisch. Lees hier meer tips over bloggen op LinkedIn.

LinkedIn Learning

LinkedIn heeft Lynda.com in een nieuw jasje gestoken en het e-learningplatform gaat nu verder onder de noemer LinkedIn Learning. Via dit platform kun je online cursussen volgen. Het aanbod is veelzijdig. Er zijn ruim 5.000 cursussen beschikbaar voor allerhande onderwerpen. Het is absoluut een aanrader, want de content is goed en het is heel makkelijk te volgen. Je hebt een free trial voor een maand.

Heb jij de kracht van een optimaal LinkedIn-profiel al ervaren? Laat dan jouw tips en ervaringen achter in bij de reacties.

Afbeelding intro met dank aan 123RF.