Lezen zonder afleiding: hoe kom je in de prikkelvrije zone?
Nieuwsbrieven zijn weer in. Tegenwoordig lijkt de mailbox weer helemaal gevonden te zijn. NRC Q, Quartz, the Skimm, maar ook personen als Lena Dunham en Nalden sturen met een vaste frequentie mails uit. Ik ben er onlangs ook mee gestart en stuur iedere donderdag de ‘SLAM mailing’, vol artikelen over de digitale wereld, aangevuld met goede longreads en vaak een muziek- of serietip. Geregeld krijg ik de vraag waar ik de tijd vandaan haal om alle artikelen die ik deel te lezen. Mijn oplossing is ‘prikkelvrij’ lezen. In dit artikel lees je de methode die ik hanteer.
We hebben genoeg tijd, maar een tekort aan aandacht
Eerder schreef ik het artikel ‘Steeds meer prikkels eten onze aandacht op: heeft de technologie gefaald?’. Hierin had ik het over allerlei storende factoren die onze aandacht wegkapen. Je herkent je hier vast in: je wilt iets lezen, maar dan verschijnt er weer een notificatie in je scherm. Of soms borrelt er iets op in je hoofd en je opent Google om het op te zoeken. En afgeleid ben je. Eén taak tegelijkertijd uitvoeren vinden we lastig, terwijl we toch weten dat dit het beste resultaat geeft. We hebben voldoende tijd, maar het is vaak de aandacht die ontbreekt.
Scheid surfen van lezen
Als ik op internet surf, dan heb ik een korte aandachtsspanne. Het lijkt wel of mijn brein alleen maar vatbaar is voor korte berichtjes. Brokjes die groter zijn dan honderdveertig tekens lijken niet verwerkt te worden. Dit is misschien een beetje overdreven, maar zodra ik probeer een artikel echt goed tot mij te nemen, dan merk ik wel dat ik daar moeite mee heb. Niet alleen omdat ik het niet prettig vind om een lang artikel op een pc, tablet of smartphone te lezen, maar ook vanwege bovengenoemde prikkels. Daarnaast zit ik in een soort ‘scanmodus’, wat op zich niet erg is. Schakelen van deze scanmodus naar een concentratiemodus vind ik lastig. Mijn oplossing: ik ben gestart met het scheiden van surfen en lezen. Ik maak een duidelijke keuze: óf ik ben aan het surfen (scannen), óf aan het lezen (verdiepen).
Brokjes die groter zijn dan honderdveertig tekens lijken niet verwerkt te worden.
Scannen en verzamelen van content
Scannen doe ik eigenlijk heel de dag. Ik lees nieuwsbrieven in mijn mailbox, mijn duim scrolt langs Twitter-, LinkedIn- en Facebookberichten. Ik lees RSS-feeds (ja, ze bestaan nog) via tools als Netvibes (op mijn pc) en Nextgen Reader (op mijn smartphone). Hier lees ik voornamelijk koppen en korte berichten. Zodra ik een artikel tegenkom dat mij aanspreekt, bijvoorbeeld een longread, dan sla ik deze op om later te lezen. Voor het opslaan gebruik ik Pocket.
Opslaan in Pocket
Pocket bestaat al sinds 2007 en verscheen eerder onder de naam ‘Read It Later’. Met Pocket is het mogelijk links op te slaan en het geeft je vervolgens een duidelijk overzicht van alle opgeslagen links. Pocket biedt je de mogelijkheid de opgeslagen pagina’s binnen Pocket te lezen, in een meer neutrale vorm dan het origineel. Je leest ze dus zonder banners en andere overbodige informatie. Zwarte letters op een witte achtergrond. Je kunt tags toevoegen om het te structureren.
Het voordeel van Pocket is dat het universeel is. Er zijn officiële apps beschikbaar voor iOS en Android. Voor Windows Phone en pc gebruik ik Poki of Latermark. Er zijn bookmarklets te installeren voor zo’n beetje iedere browser, zodat je tijdens het surfen met één druk op de knop een artikel opslaat.
Van scanmodus naar leesmodus
Lezen doe ik graag in alle rust, zonder afleiding. Ik lees graag onderweg in de trein, thuis op de bank of in bed. Aangezien ik de regel heb dat er geen smartphone, televisie of tablet in mijn slaapkamer komt, ben ik aangewezen op één apparaat: mijn e-reader. Deze heeft niet alleen het voordeel dat hij handzaam is, maar hij is ook notificatievrij. En niet onbelangrijk: een e-reader leest een stuk rustiger dan een computerscherm.
Al sinds 2013 hebben alle modellen van Kobo (een merk in e-readers) een ingebouwde Pocket-app. Op die manier wordt alles wat ik in Pocket opsla, automatisch gesynchroniseerd met mijn e-reader. De laatste vijftig artikelen worden op de e-reader geladen en zijn dus offline beschikbaar.
Mijn leesmodus is dus vrijwel altijd met mijn e-reader. Sinds ik dit op deze manier doe, merk ik dat ik veel meer artikelen lees. Daarbij komt het voordeel dat ik ze met meer aandacht lees en dus de inhoud beter tot mij neem. Op die manier is het voor mij redelijk eenvoudig een wekelijkse nieuwsbrief samen te stellen.
Een stapje verder
Met IFTTT heb ik het mijzelf nog makkelijker gemaakt. Zo heb ik ingesteld dat, zodra ik een tweet met een link naar een interessant artikel ‘favorite’, deze automatisch in mijn Pocket (en dus op mijn e-reader) terecht komt.
Ook biedt IFTTT opties om automatisch de meest populaire artikelen van New York Times in Pocket te plaatsen. Op dezelfde manier slaat IFTTT het populairste artikel van Digg voor je op, of de longform-artikelen van Buzzfeed.
Zelf heb ik deze laatste optie niet standaard aan staan, maar als ik op vakantie ben wel. Dan hoef ik alleen mijn e-reader te synchroniseren voor een aantal interessante artikelen. Dan lees ik deze offline, in alle rust. Zonder afleiding.
Wat zijn jouw methodes om geconcentreerd te lezen?
Zowel Pocket, de Pocket-app voor Kobo en IFTT bestaan al een tijdje. Dus, mijn methode is bepaald geen rocket science. Toch merk ik om mij heen dat mensen deze tips toch waardevol vinden. Hoe doe jij het? Heb jij ook methodes om geconcentreerd artikelen van internet te lezen?