Dit doet een maand leven als digital nomad met je
Ongelimiteerde creativiteit. Het voorrecht, maar ook de moeilijkheid om op de prachtigste plekken deadlines te halen. Dertig graden, zon en biertjes voor € 1,20. Tientallen nieuwe creatieve inzichten en ontmoetingen met mensen: dat doet een maand als digital nomad met je. Ik had het voor geen goud willen missen. Dit is waarom.
Vrijheid, heel hard werken, geen controle of zekerheid en een ongekende nieuwsgierigheid. Vier voorwaarden waaraan ik volgens ervaren digital nomads moest voldoen om er ook een geslaagd leven op na te houden. Waar het voor velen een nieuw experiment is, waarbij het opgeven van huis en haard één van de belangrijkste eisen is, was het voor mij en eBrella een onderzoek uit interesse. Een ander vertrekpunt dus. Alleen al omdat mijn huis nog steeds in Eindhoven staat en ik wist dat ik daar na een maand weer terug zou keren.
Ander point of view
Het moment waarop je alles achterlaat, is bepalend voor jouw digital nomad avontuur. Mijn vertrekpunt was onderzoek doen, mensen ontmoeten, co-working spaces bezoeken en mijn ervaringen delen via het eBrella-platform. Ik had daar zelf nog het halen van enkele deadlines aan toegevoegd. Om die reden voelde het voor mij als werkreis. Ik was gefocust op het opleveren van blogs, copy, het maken van nieuwe afspraken en het uitstippelen van een route die me langs verschillende werkplekken voerde.
Het moment waarop je alles achterlaat, is bepalend voor jouw digital nomad avontuur
Niet echt de vrijheid die je als digital nomad ‘moet’ ervaren. Logisch natuurlijk, als je jezelf in één maand dwingt zoveel mogelijk aspecten te onderzoeken. Maar stel jezelf eens voor dat jij dat niet hebt. En dat je geen ‘eindtijd’ hebt. Geen huis om naar terug te keren. Voel je je dan niet meteen vrijer en gemotiveerder om te kijken waar het avontuur je brengt? Mijn reis was dan wel vanuit een ander startpunt, en ik geef eerlijk toe dat het wel wat rustiger had gemogen, maar toch had ik het voor geen goud willen missen. Ik heb er op persoonlijk en zakelijk vlak namelijk enorm veel van geleerd.
De gemeenschappelijke deler
In één maand tijd bezocht ik Kuala Lumpur en Bali. Ik bezocht drie co-working spaces, interviewde er eentje via Skype, woonde een sessie van een co-working group bij, ontmoette tientallen digital nomads en interviewde er minstens tien van. Ik woonde een creatieve sessie over acquireren in het buitenland bij, schreef elke dag een blog, haalde een deadline van een mega project en had ook nog tijd om elke dag even in het zwembad te springen. Ondanks dat ik echt enorm hard gewerkt heb, en dagen aan mijn laptop gekluisterd zat, was het ge-wel-dig.
Ik ben erachter gekomen wat mij zo aantrekt in een leven als digital nomad. En wat mij bindt. Dat laatste is ondernemerschap. Elke nomad is namelijk ondernemer. De een heeft een nog bijzonderder verhaal dan de ander. Ik ontmoette een health coach uit Costa Rica met een eigen succesvol internationaal bedrijf, ik sprak met een man die zijn eigen land aan het oprichten was in internationale wateren en brainstormde met een online marketeer uit Schotland. Elk van hen met een eigen verhaal. Met eigen beweegredenen om zo te leven. Elk van hen met kennis. Veel kennis. En die deelden ze met elkaar en met mij. Zo had ik ineens enkele visies op ondernemen en nog meer input voor mijn creatieve geest.
Eye-opener
Misschien stom, maar voor mij was het een eye-opener. Want waar ik normaal gesproken geneigd ben te sparren met vakgenoten, kwam ik erachter dat de meest geestverruimende ideeën van anderen komen. Met, in dit geval, de gemeenschappelijke deler van het ondernemerschap. Ik voelde iets wat ik lang niet gevoeld heb: een constante stroom aan ideeën en mogelijkheden. Met als resultaat een vol ideeënboek als souvenir.
Wel of niets voor mij?
Mijn reis was geweldig. Het was een avontuur dat ik met beide handen aangegrepen heb. Maar toch denk ik dat een fulltime leven als digital nomad ‘on the road’ niet voor mij is weggelegd. Ik ben gewoon te gehecht aan familie, vrienden en mijn keukengadgets. Ik heb blijkbaar een helder plan nodig om mezelf te stimuleren door te gaan en ben nog lang niet klaar met ondernemen in Nederland.
Het resultaat: een vol ideeënboek als souvenir
Wel zal ik in de toekomst vaker een periode vanuit co-working spaces in het buitenland willen werken. Mijn creatieve brein is wakker geworden. Alle mensen die ik gesproken heb, hebben wat in me losgemaakt. De één motiveerde me, de andere gaf me de inzichten die ik tot nu toe miste. Iedereen was enthousiast, stond open voor input of gaf advies. Als je daar de culturele inzichten aan toevoegt die je denkwijze, werk en visie in een ander referentiekader zetten, besef je dat werken in het buitenland –in elk geval voor mij als ondernemer- ontzettend veel kennis oplevert. En daarom ben ik tot de conclusie gekomen dat een parttime leven als reizende ondernemer meer mijn ding is.
Just let it happen
Mocht je overwegen om je te bekeren tot digital nomad, dan is er maar één manier om erachter te komen of het iets voor je is of niet. Je kunt het doen zoals velen: de gok wagen, alles achterlaten en gaan. Je kunt het ook wat voorzichtiger aanpakken: je huis behouden en jezelf een periode gunnen om het te ervaren. Hoe dan ook zul je rijker terugkomen, dan wanneer je in Nederland blijft dubben over je dromen en volgende stap in je leven.
Nog steeds in twijfel? Bekijk dan eens deze digital nomad initiatieven om jezelf in korte of lange termijn te ontdekken: Remote Year, Coboat, Thrilling Heroics, Tribewanted, Project Getaway, DNX camps, Boardroom in Paradise. Of dichter bij huis: onze spiksplinternieuwe eigen eBrella co-working space.
Ik kan alleen maar zeggen: Ga. Just let it happen.
Tot slot…
Een kleine impressie van de werkplekken in het buitenland.