Inspiratie

6 Twitter-trends: van Periscope tot #excelfie

0

De integratie van video-content, het opbouwen van vertrouwenskrediet en de meest geretweette Tweet ooit (je weet wel, die selfie van Ellen Degeneres tijdens de Oscars): wat zijn de laatste technologische ontwikkelingen, maatschappelijke trends en best (en worst) practices op Twitter? We zetten het voor je op een rijtje. Lees mee, dan ben je in 5 minuten weer helemaal op de hoogte over deze 6 recente trends op Twitter.

Het allereerste Twitter Congres in Nederland (11 juni 2015, Leusden) bestond uit een reeks inspirerende sprekers die onder meer vertelden over technologische ontwikkelingen, maatschappelijke trends en best (en bad) practices uit eigen ervaring. Een dag die bol stond van informeren en inspireren. En van tweeten natuurlijk. Een report met daarin de meest in het oog springende trends en inzichten van een interessante dag.

1. Twitter als ultiem interesse-netwerk

Dagvoorzitter Roos van Vugt trapt de dag af en geeft het woord aan Marc de Vries, Country Manager Benelux bij Twitter. Hij vertelt dat Twitter – meer dan andere social media – het ultieme interesse-netwerk is. Je zoekt op interesses via hashtags, je volgt mensen uit jouw vakgebied of op andere vlakken waar jouw interesses liggen. Dit maakt dat Twitter niet alleen interessant is voor mensen die actief zijn op het social medium, maar óók voor mensen die geen account hebben. Twitter tracht dan ook steeds meer waarde te creëren voor niet-Twitter gebruikers.

Kort diepte-interviews over deze onderwerpen vind je in de videoreportage van het Twitter Congres van Frankwatching-auteur Jeanet Bathoorn.

Accepteer cookies

2. Periscope: live, native, mobile, everywhere

De Vries vertelt dat native, mobile, live, everywhere de strategische pijlers zijn die Twitter hanteert. Met native wordt bedoeld dat video-content steeds beter wordt geïntegreerd in de timeline. Hiermee pusht Twitter video-content, die door maar liefst 82 procent van de gebruikers wordt bekeken.

Twitter is van origine gebouwd op mobile. Mobiel zit in de genen van het bedrijf en Twitter zal haar mobile features constant blijven doorontwikkelen. Met live wordt real time bedoeld. Live streamen via Periscope is momenteel dé trend op Twitter. (Zo periscopet Jeroen Pauw elke avond voor zijn uitzending) Everywhere heeft betrekking op de combinatie van eerder genoemde pijlers en doelt met name op altijd (want: mobiel toegankelijk) en overal live content vergaren via Twitter.

3. Het opbouwen van vertrouwenskrediet

18516034920_9faa979387_zIn navolging op De Vries spreekt keynote speaker Stephan Fellinger (Zaak van Vertrouwen, SPIN Awards) over de vertrouwenscrisis waarin wij leven en hoe belangrijk het is om online vertrouwenskrediet op te bouwen bij je stakeholders. Verschillende sprekers naar wie ik daarna luister, beamen deze gedachte. Zo vertelt Maaike Gulden over het enorme belang van vertrouwelijke interactie in het domein Zorg en Welzijn en het succes van online spreekuren, uitgevoerd door uiteenlopende specialisten en ziekenhuizen. Op grond van de interactie wordt zelfs doorverwezen naar de reguliere hulpverlening, wanneer nodig.

Op basis van trending topics over een bepaald bouwproject op Twitter maken we persberichten – Robin Wollenberg, BAM

4. Trending topics als input voor persbericht

Luisteren naar de doelgroep en monitoren van reacties en statistieken zijn twee competenties, waarvoor Twitter de perfect in te zetten tool is. Robin Wollenberg (Social Media Manager BAM Bouw & Techniek) vertelt dat Twitter een grote bron is voor het verkrijgen van inzichten in hoe stakeholders denken, communiceren en handelen ten aanzien van een bepaald bouwproject. De trending topics over een bepaald bouwproject brengt hij in kaart, om op basis van deze begrippen een persbericht te schrijven.

Jor_ID_Excelfie5. Checklist voor content: Fast, easy, fun

Koning van de Inhaker Jordi van den Bovenkamp (Creative Director Boomerang Create), geeft een inkijk in zijn werk in exact 140 slides en geeft een concrete to do list van hoe online in te haken op actualiteiten. De combinatie actualiteit, entertainment en timing kan zorgen voor een waar sneeuwbaleffect op Twitter. Er komt een leger aan voorbeelden voorbij (want 140 slides) die van de hand van Jordi komen, maar ook van mensen door wie hij zelf online wordt geïnspireerd.

Jordi is een kei in het veroorzaken van een sneeuwbaleffect met zelfgecreëerde hashtags die vervolgens trending worden. Zo creëerde hij de #excelfie, waarbij hij Twitteraars triggert een selfie te maken terwijl ze in een Excel-bestand aan het werk zijn. Voortbordurend hierop benadrukt Steven van Beleghem dat online content en tools vooral Fast, Easy & Fun moeten zijn. Iets dat naadloos aansluit op de presentatie van Van den Bovenkamp.

Online content en tools moeten vooral Fast, Easy & Fun zijn.

6. Online = technologisch verlengstuk van persoonlijkheid

In navolging op de breakoutsessies wordt de dag besloten met twee keynote speakers, te weten Mischa Coster en Steven van Beleghem. Beide heren vertellen over maatschappijbrede ontwikkelingen die van invloed zijn op het medium Twitter én vice versa.

Twitter is niets meer en niets minder dan een technologisch verlengstuk van je persoonlijkheid.

Van Beleghem benadrukt in zijn keynote dat de digitale transformatie die we momenteel beleven van invloed is op een transformatie van de mens. Om digitale wegen te bewandelen, zal àltijd een menselijke hand nodig zijn. Mensen injecteren emoties, iets wat geen enkele andere technologie kan.

Twitter is niets meer en niets minder dan een technologisch verlengstuk van je persoonlijkheid. Het tonen van empathie, passie én creativiteit is iets dat enkel wij mensen kunnen toevoegen. Blijf dit online doen, zo luidt het devies. Het liefst in maximaal 140 tekens.