Innovatie

Digital nomad toolkit: effectief plaatsonafhankelijk werken doe je zo

0

Digital nomads, wat zijn dat eigenlijk? Heel simpel gezegd zijn het mensen die technologie inzetten om buiten het kantoor van werk- of opdrachtgever hun werk te doen. Dat kunnen allerlei soorten werkzaamheden zijn, maar het gaat vaak toch vooral om kenniswerk. Hoe richt je als digitale nomade je werkplek zó in, dat je effectief plaatsonafhankelijk – en overal ter wereld – kunt werken? Deze toolkit helpt!

Werken vanuit huis, café of coworking space

Zoals gezegd zijn het vooral kenniswerkers die zich tot de digitale nomaden kunnen rekenen. Meer specifiek specialisten op het gebied van internetmarketing (denk aan SEO-dienstverleners), webdesign (bijvoorbeeld WordPress-experts) of mensen die ondersteunende digitale taken verrichten (zoals data entry).

Dergelijke professionals kunnen dus werken vanuit huis, een café of coworking space in plaats van het kantoor van de werkgever. In dit artikel deel ik de noodzakelijke tools, concepten en hacks die mij de afgelopen twee jaar in staat hebben gesteld om te wonen en werken in tien verschillende landen.

Tools voor de digital nomad

Er zijn veel sites en apps beschikbaar om je werk als digital nomad te ondersteunen, mijn favoriete tools deel ik graag hieronder. Deze tools kunnen het leven van de digital nomad een stuk makkelijker maken.

Waar ga je werken?

Als digital nomad kun je overal ter wereld gaan werken. Als je hebt besloten om (al dan niet tijdelijk) in een ander land te gaan wonen en werken, is het natuurlijk handig om je eerst te oriënteren op de mogelijkheden en te kijken welk land het beste bij jou past.

Nomad List

Een handige site daarvoor is Nomad List. Op deze website, die overigens door een Nederlander is ontwikkeld, vind je zeer overzichtelijk de meest populaire bestemmingen met daarbij informatie over zaken als de kosten voor het wonen, internetsnelheid, veiligheid, klimaat en zelfs de luchtkwaliteit. Verder kun je op deze website zien hoeveel nomads er momenteel verblijven in een bepaalde stad. Je kunt ook bestemmingen filteren op jouw specifieke eisen.

Work From

Ben je al in het buitenland en ben je op zoek naar een leuke plek om te werken, dan is Work From een handige website. Hier vind je de beste coffeeshops, cafés en coworking spaces in een select aantal steden, waaronder Amsterdam.

workfrom

AirBnB & SkyScanner

AirBnB kennen we allemaal als de plek waar je leuke overnachtingsmogelijkheden vindt. Het is een handig platform om snel een plug-and-play accommodatie te vinden. Dit is vaak ideaal voor digital nomads. Wi-Fi ready to go, je hoeft niet eerst op zoek te gaan naar een internetcafé. Als je met behulp van bovenstaande tools uiteindelijk een keuze hebt gemaakt wat betreft het land, de stad en de accommodatie, dan wil je natuurlijk niet al te veel geld uitgeven aan een ticket. Gebruik daarom SkyScanner, een zoekmachine om goedkope vluchten te vinden naar je volgende bestemming.

Makkelijk online (samen)werken

Er zijn veel tools die het online werken makkelijker maken. Zo is het gebruik van Dropbox aan te raden, omdat je op die manier altijd een backup in the cloud hebt van de meest belangrijke documenten. Een gestolen laptop is dan geen catastrofe meer.

Een snelle internetverbinding

Om goed te kunnen werken heb je natuurlijk ook een internetverbinding nodig. En dan het liefst een snelle verbinding, want er is niets vervelender dan werken met traag internet. Om te voorkomen dat je ergens belandt waar het internet tergend langzaam is, is het gebruik van SpeedTest handig. Je kunt hiermee tijdens het reizen peilen of de internetverbinding goed genoeg is voor het werk dat je wilt gaan doen. Vaak gebruik ik de app op mijn smartphone om de Wi-Fi van een accommodatie te testen voordat ik boek.

Blokkades omzeilen

Je hebt uiteindelijk een leuke plek gevonden om te werken en de internetsnelheid is super. Maar dan merk je dat bepaalde social media-platformen zoals Facebook niet te bereiken zijn. Helaas blokkeren sommige landen deze platformen. Met Astrill VPN kun je toch dit soort websites bereiken, ook als deze zijn geblokkeerd door de lokale overheid.

Projectmanagement

Werk je samen aan een project met meerdere mensen? Dan is Trello een uitkomst. Het is een kosteloze tool voor virtuele team project management. Het is een goed alternatief voor Basecamp. In Trello organiseer je onder andere taken, projecten en doelstellingen.

Omdat je niet vanuit een kantoor werkt, maar je toch soms met anderen moet overleggen is ook het gebruik van Slack een aanrader. Het is als het ware een virtueel kantoor. Slack faciliteert de conversatie binnen het virtuele team door middel van een groepschatfunctie.

iDoneThis

iDoneThis

Daarnaast stelt het iedereen op de hoogte van veranderingen binnen andere tools, bijvoorbeeld wanneer een doel bereikt is in Trello. iDoneThis is een soort logboek om achievements in te noteren. Op deze wijze kun je gemakkelijk delen waar je mee bezig bent. Ook deze tool integreert met Slack.

Overal ter wereld veilig werken

Als digital nomad wil je graag veilig werken. Je werkt vaak in openbare gelegenheden zoals café’s en dan is het zaak om voorzichtig om te gaan met belangrijke data. Ook hiervoor zijn een paar handige tools beschikbaar. Zo is er de TOR Browser, een internetbrowser die privacy hoog in het vaandel heeft.

Met TOR kun je volledig anoniem blijven, mits je niet inlogt op websites als Facebook of bestanden downloadt. Bij het opstarten van TOR krijg je een willekeurig IP-adres toegewezen uit het netwerk. Met 1Password deel je op een veilige manier wachtwoorden met teamgenoten.

Hoe oplettend je ook bent, het kan altijd gebeuren: je smartphone of laptop wordt gestolen. Met Prey traceer je je gestolen laptop of smartphone zodra deze verbinding maakt met het internet. Met Prey kun je ook op afstand alle data op het toestel wissen.

Nog meer handige tools voor de internationale werker

Het kan soms zo’n gepuzzel zijn: nadenken over hoe laat het ook alweer bij je klant in New York is, terwijl jij werkt vanuit de Filippijnen. Met Every Time Zone kun je gemakkelijk zien hoe laat een voorgestelde meeting, webinar of conference call zou zijn voor virtuele teamgenoten in andere delen van de wereld, zonder te hoeven rekenen met tijdzones.

business-devices

Buffer

 

Waar je ook rekening mee moet houden is het plannen van je tweets, dit kun je doen met Buffer. Want wanneer je werkt vanuit een ander deel van de wereld dan jouw doelgroep, dan kan het handig zijn om tweets van tevoren in te plannen. Op die manier lopen potentiële klanten jouw berichten niet mis omdat het daar 4 uur ’s nachts is.

Werken op afstand biedt vaak de gelegenheid om zelf te bepalen wanneer je werkt. De Mac-app F.lux past de tint van het beeldscherm aan, zodat het staren naar het scherm minder pijn doet aan de ogen in de vroege uren of laat in de nacht.

Sociale contacten onderhouden

Misschien mis je als digital nomad soms het contact met collega’s. Even bijkletsen over wat je in het weekend gedaan hebt of foute grappen uitwisselen. Dan is Sqwiggle een leuke uitkomst. Sqwiggle kan omschreven worden als een virtuele watercooler, de plek waar je even een praatje maakt met een collega.

app-7b2cbfad1b477cbc2e6ea91aeb0d7953

Sqwiggle

 

De app maakt het mogelijk om een foto van jezelf te maken via de webcam (om de één tot vijf minuten) en foto’s te zien van teamgenoten op hetzelfde moment. Zo kun je zien wie verveeld is, gekke bekken trekt of serieus aan het werk is. Je kunt een praatje maken door te klikken op een van de afbeeldingen.

En er is natuurlijk meer dan alleen maar werken. Als digital nomad kan het soms moeilijk zijn om nieuwe mensen te leren kennen in de plaats waar je bent gaan wonen. Kijk dan eens op Meetup.com. Je vindt hier leuke activiteiten in de stad waar je momenteel verblijft. Zo vond ik een team om elke week voetbal mee te spelen, een meditatiecursus en diverse culturele uitstapjes. De activiteiten zijn over het algemeen op vrijwillige basis.

Meetup.com

Meetup.com

Er is nog meer

Nog meer tools om je plaatsonafhankelijke werk makkelijk te maken? Check dan de reeks artikelen ‘Het kantoor in je tas‘ die in 2011 door door Oskar van Rijswijk, Gerald Essers en Arjen Strijker hier op Frankwatching gepubliceerd werd. Veel van de genoemde tools in die artikelen gebruik ik ook erg graag.

De toekomst

Het Nieuwe Werken was een stap in de goede richting, maar ik denk dat er nog onnodig veel mensen vastzitten in een kantoorjob die eigenlijk makkelijk buiten het kantoor verricht zou kunnen worden. Natuurlijk komen er bepaalde uitdagingen kijken bij werken op afstand met een gedistribueerde organisatie. Want mensen zijn sociale wezens en een groot deel van het contextueel bewustzijn gaat verloren wanneer men zich niet in dezelfde ruimte bevindt.

Dat locatie-onafhankelijk werken niet alleen voor startups, maar ook voor grotere organisaties succesvol kan zijn, bewijzen bedrijven als Automattic, GitHub en Citrix. Hoe dan ook, de tools kunnen face-to-face-interactie natuurlijk nooit helemaal vervangen. Om die reden is het aan te raden om een aantal keer per jaar een meetup te organiseren.

Ik hoop met dit stuk in ieder geval de essentiële handvatten aangereikt te hebben om deze werkwijze meer bereikbaar te maken. En ik ben natuurlijk benieuwd naar de tools, kennis en hacks die jij gebruikt om plaatsonafhankelijk en internationaal te werken.

Foto intro met dank aan Fotolia