De kracht van de hashtag #MooiGrunnen
Ineens staan onze Twitter-timelines vol met prachtige foto’s: middeleeuwse kerken, weidse landschappen en stadsgezichten van Groningen. En allemaal voorzien van de hashtag #MooiGrunnen. Waar komt zo’n hashtag vandaan?
Hoe ontstaat zo’n hashtag?
Soms ontstaan hashtags spontaan. Een ingeving van een twitteraar die een geestige tweet voorziet van een aansprekende hashtag. Vaak ook worden hashtags zorgvuldig uitgekozen. Bijvoorbeeld door de organisatie van een evenement of door de makers van een televisie- of radioprogramma.
#MooiGrunnen
De hashtag #MooiGrunnen is oorspronkelijk gestart door de Statenfracties van GroenLinks en D66 in Groningen. Die zijn weer geïnspireerd door mooie foto’s die ze op Twitter zagen langskomen. Het is verkiezingstijd, en dus zijn de campagneteams op sterkte. Dan is een concept snel uitgewerkt en een goede hashtag zo gekozen.
Vervolgens worden de eerste foto’s door een aantal Twitteraars geplaatst. Daarna is het afwachten of de hashtag ‘aanslaat’. En dat gebeurde. Inmiddels zijn er honderden prachtige foto’s geplaatst. En als zelfs het Groninger icoon Ranomi Kromowidjojo meedoet, is het succes compleet.
Maar waarom is nu juist #MooiGrunnen een succes?
De provincie Groningen is hot, de laatste weken. Aardbevingen, gaswinning en werkgelegenheid in de provincie zijn veelvuldig in het nieuws. En dat nieuws is meestal niet bijzonder positief. Dat is veel Groningers een doorn in het oog. In zo’n mooi stukje Nederland wonen, en dan toch een negatief imago hebben.
De hashtag appeleert aan gevoelens die breed leven in Groningen
De hashtag slaat aan omdat het hele concept sterk appelleert aan de gevoelens die breed leven in Groningen. Die gedeelde emotie is in andere provincies vaak een stuk minder sterk. Daarom is een actie als deze niet zo eenvoudig te reproduceren.
Oorspronkelijk begon het als een wedstrijd. Een jury kiest de mooiste foto en die wordt afgedrukt op canvas en op als puzzel voor minister Kamp. Maar nu de hashtag zo’n vlucht heeft genomen, is het meer geworden. Het is een manifestatie van de trots van de Groningers op hun eigen provincie.
Als Groninger vind ik het alleen maar positief als dat signaal in Den Haag landt.
Illustratie intro met dank aan Fotolia.