De wetgeving hobbelt achter Uber, Google & Apple aan
Column – Dan kijkt die boze taxichauffeur toch raar op, lijkt me. Hij opent de deur van de illegale snorder, en dan blijkt er niemand achter het stuur te zitten. De passagier op de achterbank maakt duidelijk dat hij al die tijd als enige in de taxi zat. Het is een van de eerste onbemande taxi’s, van UberPOP.
Twee opvallende nieuwsberichten
Terug naar het voorjaar van 2015. Twee nieuwsberichten vallen op.
In Den Haag protesteren taxichauffeurs uit de grote Nederlandse steden tegen UberPOP. Het is een netwerk van welwillende particuliere burgers met rijbewijs en auto dat bereid is passagiers een ritje aan te bieden tegen minder dan de helft van de prijzen die door de gevestigde taxi’s worden gevraagd. De passagiers en chauffeurs maken daarbij gebruik van de UberPOP-app, een programmaatje dat iedereen met een smartphone kan downloaden.
Het gilde van oude taxichauffeurs komt in opstand.
UberPOP is illegaal: het aanbieden van de dienst is in strijd met de wet personenvervoer in Nederland, zo oordeelde de voorzieningenrechter al in december vorig jaar. De chauffeurs hebben geen taxivergunning. Uberpop ging in beroep en blijft haar dienst voorlopig aanbieden. Vorige week werd een dwangsom van 10.000 euro opgelegd. Bij Uber komen dergelijke bedragen uit het advertisings-budget. Het gilde van oude taxichauffeurs komt in opstand. ‘UberPOP donder op’ en ‘stop UberPOP’ zijn de vindingrijke spandoeken op het Malieveld.
Apple’s ‘Titan’: zelfrijdende elektrische auto
Het andere nieuwsfeit is dat steeds meer duidelijk wordt dat Apple onder de codenaam ‘Titan’ bezig is met het ontwikkelen van een zelfrijdende elektrische auto. Apple begon ooit met computers, veranderde toen de muziek- en telefoonwereld, denkt na over de rol van banken, waarom zou je je dan niet ook buigen over de auto-industrie?
Het feit dat Google serieus bezig is met het ontwikkelen van een auto zonder chauffeur maakt de uitdaging alleen maar interessanter. ‘One of us cannot be wrong’, zong Leonard Cohen ooit, en dat moet Apple-baas Tim Cook geïnspireerd hebben om ook serieus naar de markt van unmanned vehicles te kijken. Joris Luyendijk mag de financiële wereld vergelijken met een groot vliegtuig zonder piloot, het is straks een hopeloos achterhaalde metafoor. Dan vliegt er geen vliegtuig meer met een piloot, rijdt er geen auto meer met een chauffeur.
De grootste aanmoediging die Apple (of Google) kan krijgen om zich op de automarkt te storten, is een ontmoediging uit de autowereld.
Dan Akerson, niet lang geleden de grootste baas van General Motors, vindt het een slecht idee van Apple. Hij adviseert Apple-aandeelhouders hun belang te verkopen. Een auto maken uit ruw staal is immers echt een vak. Kijk, dat zetje had Apple nog net even nodig.
De wetgeving hobbelt er achteraan
Straks is die elektrische onbemande auto er. Inmiddels heeft Apple (of Google) Uber overgenomen, UberPOP, UberPool, UberAlles. De markt van personenvervoer is gekanteld. De wetgeving hobbelt er achteraan, niet-bestaande chauffeurs krijgen boetes voor onbemande ritten. De mars op het Malieveld bestaat uit robots die door de oude taxichauffeurs op pad zijn gestuurd om hun protesten te laten klinken. Ze dragen een spandoek ‘taxichauffeur: mensenwerk’.
Natuurlijk, het is een extreem scenario. Feit blijft dat het fraai zou zijn als het reactievermogen van de wetgevers net zo groot zou zijn als dat van haar uitdagers. De houdbaarheid van sommige geldende wetgeving is zo lang als die van verse vis.
Illustraties met dank aan Fotolia.