Inspiratie

Marketingcampagne voor de feestdagen? Dit zijn de 6 verschillen tussen Nederland & België

0

Tijdens de feestdagen doen winkels en webshops er alles aan om klanten te verleiden. Omdat er geen taalbarrière bestaat tussen Vlaanderen en Nederland, richten webshops zich al snel op de hele Benelux. Maar er zijn 6 belangrijke verschillen tussen de landen waar je met je marketingcampagne rekening mee moet houden.

1. Pakjesavond voor volwassenen?

Het antwoord is simpel: in Nederland is er een pakjesavond, in België niet. Het sinterklaasfeest is in België vrijwel exclusief voor kinderen. De rol van volwassenen is tijdens het feest dus erg klein. Ook een pakjesavond wordt in België niet of nauwelijks gevierd. Weet dus goed wie je doelgroep is als je adverteert. Daarnaast viert Nederland pakjesavond op 5 december, terwijl het Belgische equivalent op 6 december plaatsvindt.

2. Zie ginds komt de stoomboot

In zowel Nederland als België arriveert Sinterklaas ruim voor zijn verjaardag. Helemaal naar België varen met de stoomboot vindt Sint Nico soms wat te gortig en daarom arriveert hij daar dikwijls per vliegtuig. De aankomst wordt in beide landen wel gevierd met een intocht. Deze intocht gaat in België gepaard met een zeer commerciële reclamestoet. In België is het daarnaast de gewoonte om Sinterklaas de dagen na de aankomst te ontmoeten in verschillende winkelcentra.

In Vlaanderen zet je je schoentje maar een keer: op 6 december

3. Sinterklaas kapoentje, gooi wat in mijn schoentje

In Nederland mag het eerder en vaker dan in België, want je schoen zetten is in België een gebeurtenis die zich maar op één dag voltrekt. In Nederland mogen er al schoentjes worden gezet vanaf de dag dat Sinterklaas en zijn pieten arriveren. In België is het de gewoonte om op 6 december de schoen te zetten. De volgende ochtend worden de cadeautjes uitgepakt. Om deze reden worden er in Nederland vaak al eerder aankopen gedaan dan in België.

4. Sint Nicolaas of Sinterklaas?

sinterklaas-cadeauIn België wordt er vaker verwezen naar Sint Nicolaas dan naar Sinterklaas. Zo zijn er nog meer woorden die in het Vlaams gebruikelijker zijn. Dit is wellicht een belangrijk gegeven als je jouw content nog directer wil toespitsen op de doelgroep. Het is zelfs zo dat Vlaamse kinderen veel brieven sturen naar het plaatsje Sint-Niklaas in België!

5. Kerst en/of Sinterklaas

In Nederland werd er door gezinnen vaak gekozen: men vierde Sinterklaas of Kerst. Echter, bij de zuiderburen worden beide feestdagen traditioneel gevierd, inclusief een berg cadeaus. In Nederland wordt er daarom in verhouding meer gekocht tijdens Sinterklaas. Een opvallend feit is dat zowel Nederlanders als Belgen tijdens Kerst duurdere cadeaus kopen. In deze publicatie van Zanox kun je er meer over lezen.

6. Het zuiden verwent elkaar

België staat tijdens Nieuwjaar natuurlijk bekend om zijn overweldigende vuurwerk, wat vaak ook stiekem door Nederlanders wordt geïmporteerd. Maar het krijgen van een aantal geschenken tijdens Nieuwjaar is in België bijna even belangrijk als tijdens Sinterklaas. In Vlaanderen kan een slimme marketeer dus zelfs na kerst met cadeau-ideeën adverteren.

Na het lezen van deze punten zou je kunnen zeggen dat de Nederlanders elkaar al eerder trakteren op cadeaus. De Belgen raken echter pas na het vertrek van de Sint goed op stoom en zijn pas in het nieuwe jaar uitgeraasd. De vraag is dus niet geheel onterecht: heb jij je marketingstrategie voor de Benelux al uitgedacht?

kerstman-bestellingen

Marketingtips voor de feestdagen in de Benelux

Tijdens het lezen van de verschillen ben je vast al op een paar goede ideeën gekomen, maar voor de zekerheid deel ik nog een aantal tips.

Pas je content aan voor zowel Nederlandse als Vlaamse klanten

Het aanpassen van je content kun je eenvoudig doen door twee versies van je nieuwsbrief te maken. Let natuurlijk ook altijd op wat je eventueel plaatst in de gazet, ofwel krant. Schakel eventueel een geboren Vlaming in om te checken of je boodschap wel echt goed overkomt. Om deze reden klinkt de tv-reclame van Bol.com in België net iets anders dan in Nederland.

Wie is je doelgroep?

Wie spreek je aan? Zoals eerder gezegd is Sinterklaas in België vooral een kinderfeest, terwijl in Nederland ook volwassenen pakjesavond in spanning afwachten. Wellicht wil je jouw reclameboodschap voor België daarom alleen richten aan jonge gezinnen. In Nederland is het belangrijk om niet alleen speelgoedboeken te verstrekken, aangezien er ook een broodbakmachine op het verlanglijstje kan staan.

Waar ga je adverteren?

We zullen de klassieke marketingmix er maar niet bij trekken, maar waar adverteer jij? Zoals je al had gelezen is de intocht in België een commercieel spektakel en zit Sint Nicolaas ook nog eens op je te wachten in het warenhuis. Sla jij daar je slag? Daarnaast profiteren webwinkels sterker van de komst van Sinterklaas dan winkels in de fysieke winkelstraten. Een goede mix van offline en online marketing is dus geboden. Meer informatie over online Sinterklaasverkopen kun je lezen in deze publicatie van Thuiswinkel Waarborg.

Timing

Timing is een wet in marketingland. Tijdens de feestdagen zou je kunnen zeggen dat deze wet aangescherpt is, en vooral als je in de Benelux opereert. Omdat kinderen in België hun eerste cadeaus pas krijgen op 6 december, zou je jouw campagne daar later kunnen starten. Daarnaast kun je met een andere campagne inspelen op de Belgische vrijgevigheid van Nieuwjaarsdag. In Nederland kun je er wat dat betreft niet vroeg genoeg bij zijn, want na kerst moet je al je kruit verschoten hebben! Kijk echter wel uit: Blokker en Kruidvat hebben al eens mis getast toen zij in November al begonnen met hun Sinterklaasactie.

Houd rekening met trends

Ten slotte is het belangrijk om de trends in de gaten te blijven houden. Op dit moment heeft de goedheiligman in Nederland de dikste portemonnee, terwijl de Kerstman in België een stuk competitiever is. Verschillen tussen Kerst en Sinterklaas worden echter elk jaar kleiner, waardoor het interessant is om de ontwikkelingen te volgen.

Beeldmateriaal met dank aan Fotolia.