Innovatie

Kapers op de kust in televisieland: wie wint de strijd om onze woonkamer?

0

Sinds begin september is de Xbox One verkrijgbaar in Nederland. Hoewel het vooral een gameconsole is, is Microsoft toch ook zeker van plan om het apparaat als ‘entertainment center’ in de woonkamer te krijgen, net zoals de PlayStation 4. Wat brengt Microsoft ter tafel om deze plaats te veroveren?

Games

Natuurlijk is de Xbox One vooral een apparaat waarop je goed gamen kunt. Het wordt een ‘next gen‘ console genoemd om het onderscheid aan te geven met de vorige versie, de Xbox 360. Het verschil? Meer, groter en beter. Meer details in games, grotere open werelden en betere graphics.

De grote titels zoals Fifa, Call of Duty en Battlefield zijn natuurlijk beschikbaar. Daarnaast zijn er spellen die alleen op de Xbox verschijnen zoals Halo (binnenkort zelfs de Master Chief-editie met remasters van alle eerdere delen) en racegame Forza. Qua spelplezier doet de Xbox One niet onder voor de PlayStation 4, het is een kwestie van voorkeur maar ook van gewoonte.

Kinect sensor

Bij de nieuwe Xbox One wordt optioneel een Kinect-sensor geleverd. Kinect is een camera (met ingebouwde microfoon) die niet alleen beeld, maar ook diepte kan registreren. De Kinect is al een paar jaar beschikbaar en geïntroduceerd in 2010, na een ontwikkeltijd van ongeveer een jaar. Het wordt gezien als een knap staaltje innovatie van Microsoft.

Xbox_Sensor_RHS78_TransBG_RGB_2013

Kinect Sensor V2

Beweging, stem of controller?

De Kinect-sensor kun je gebruiken om de Xbox One te besturen. Hiermee bedoel ik niet alleen games zoals ZOO tycoon, waar je de giraffe letterlijk uit de hand laat eten. Het gaat dan ook om het daadwerkelijk besturen van de Xbox met hand of met je stem. Dat laatste helaas alleen nog in het Engels, omdat de Nederlandse taal door de Xbox One nog niet wordt ondersteund. Dat het technisch mogelijk is om de Xbox met de hand Xbox te sturen wil niet zeggen dat het ook de meest handige manier is. Je start de navigatiedoor je hand op te steken als je op het dashboard staat. Vervolgens ‘browse’ je met handgebaren door de applicaties van de Xbox. Door je hand naar voren te bewegen, maak je een klikgebaar en wordt wat je geselecteerd hebt opgestart.

Vervelende is dat je nogal moe wordt van het constant opsteken van je hand. Er is een manier die veel makkelijker werkt: de vertrouwde controller. Ook kun je je stem gebruiken voor de besturing. Bij het invoeren van tekst is dat natuurlijk handig. De Xbox heeft geen toetsenbord, behalve dan op het scherm, dat je met de controller bedient. Op het dashboard zeg je ‘Xbox’ en dan de opdracht. Zeg ‘Xbox Bing’ om je zoekopdracht rechtstreeks door te zetten naar de zoekmachine.

Halo

Halo

Kapers op de kust

De ambities van Microsoft gaan veel verder dan het ontwikkelen van alleen een game console. Nee, het is een ‘entertaiment center’ in de woonkamer. Dat is een fel bevochten plek: niet alleen Microsoft en Sony willen dit, maar ook Apple, Google, Samson en Philips. Kortom, iedereen die consumentenelektronica op de markt brengt, heeft zijn ogen op deze belangrijke plek. Want hoe je het ook wendt of keert, de televisie is nog steeds een belangrijk medium in ieder huis.

Ook onze providers, telefoonmaatschappijen en kabelmaatschappijen hebben interesse in deze positie. Waarom? Er valt veel geld mee te verdienen. De ISP’s hebben al een sterke positie omdat het signaal binnenkomt via hun kabels en routers: van daaruit gaat dat signaal door de settopbox naar de televisie, of via wifi of kabel naar laptops, smartphones of tablets.

Televisie is king

Onlangs verscheen een onderzoek van Deloitte dat inzicht geeft in ons kijkgedrag. Maar liefst 82 procent van de Nederlanders zet iedere dag de televisie aan. Gemiddeld besteden we drie uur en een kwartier per dag (!) aan het kijken van televisie. Dat is wel minder dan de Amerikanen, die er met bijna vijf uur met kop en schouders bovenuit steken.

Over de top

Uit dat zelfde onderzoek komt dat slechts 4,5 procent van de kijktijd naar video-on-demand (VOD) diensten als Netflix en HBO gaat. Deze diensten worden ‘over the top‘ geleverd, zonder omroep dus. Iets meer dan de helft van de ondervraagden maakte in de afgelopen maand gebruik van VOD. Uitzending Gemist en RTL XL zijn hierbij het populairst. Zes procent van de kijkers heeft een Netflix-abonnement (450.000 huishoudens), nog eens drie procent kijkt via HBO of andere partijen.

Speciale Call of Duty versie van de Xbox One

Speciale Call of Duty-versie van Xbox One

Samenwerken met andere partijen

De digitale toegang tot het huis is in veel gevallen geregeld via onze providers: bijvoorbeeld KPN, Ziggo en UPC. Ook zij hebben interesse om de controle over de woonkamer te behouden: kijk je via een VOD-dienst van KPN naar een film, dan verdient de provider daaraan.

Met de settop-afstandsbediening bedien je de settopbox en de televisie. In dit geval moet deze afstandbediening naar mijn mening ook de commando’s van de televisie leren. Als je twee of meer afstandsbedieningen moet gebruiken om het te bedienen, schiet de adoptie van dit soort systemen niet op.

Smart tv’s

Naast de mogelijkheden die de settopbox heeft, bestaan er smart tv’s die direct aan het internet gekoppeld zijn en waarmee je, bijvoorbeeld via Netflix, televisie kunt kijken. De combinatie van een smart tv, een Xbox One en een settop box geeft je al op drie mogelijke plekken VOD. Daarnaast komt een deel van de diensten bij Xbox One overeen met smart tv’s van Samsung: apps, bediening met handgebaren en video conferencing (met Kinect). In die televisiemodellen zit namelijk een camera of sensor gebouwd. Ook het spelen van ‘eenvoudige’ games zoals Angry Birds kan op je smart tv.

Het is interessant om te zien hoe zowel de Xbox als de smart tv naar elkaar toe kruipen en soortgelijke functionaliteiten inbouwen. Het gaat hierbij trouwens nog wel om high-end-modellen.

Home_US_3Psmall

Wat biedt de Xbox?

Microsoft met de Xbox One dus duidelijk een belangrijke positie innemen in de woonkamer. Door het televisiesignaal via de Xbox te laten lopen, kun je snel overschakelen om bijvoorbeeld te gamen. Nadeel is dat de Xbox aan moet staan om televisie te kunnen kijken. Er zijn geen cijfers bekend over wat televisie kijken via de Xbox One aan extra stroomverbruik kost. Tweakers heeft wel een overzicht van het energieverbruik van gamen en Netflix streamen. Een voorzichtige aanname is dat het televisie kijken via de Xbox ongeveer 80 Watt extra kost.

Een belangrijke vernieuwing is het starten van een tweede ‘activiteit’. Dit ‘snappen’ houdt in dat je bijvoorbeeld kunt televisie kijken terwijl je tegelijkertijd, in een klein venster, een Skype-sessie hebt. Tijdens de wereldkampioenschappen voetbal afgelopen zomer bijvoorbeeld, kon je tijdens het kijken op deze manier in een apart venster informatie over de spelende teams zien.

Werkt het?

Bij veel van dit soort oplossingen, waarbij een televisiesignaal in een ander apparaat wordt ingevoerd, voorzien wordt van extra content en vervolgens weer in de vorm van een HDMI-signaal naar de televisie gaat, merk je toch dat er een aantal haken en ogen aan zitten. Bijvoorbeeld dat je toch nog twee afstandsbedieningen nodig hebt of dat de synchronisatie tussen de settopbox, de televisie en het apparaat in het midden (de Xbox in dit geval) toch niet zo goed is als je zou willen..

Xbox heeft hier in beperkte mate last van. Het kan bijvoorbeeld gebeuren dat wanneer je overschakelt van televisie kijken naar een game, dat het beeld even zwart blijft. De settopbox aan en uit zetten of het opnieuw proberen kan dan helpen. In theorie zou de Xbox volgens mij zelfs wel de hele settopbox-functionaliteit kunnen overnemen. Daar is het apparaat krachtig genoeg voor, is mijn inschatting. Een high-end smart tv biedt sommige functies die een settopbox biedt (zoals VOD) en zelfs functies zoals video conferencing die de Xbox ook biedt, maar natuurlijk zonder de game-component.

Een serieuze kandidaat voor de woonkamer?

Al met al heeft Microsoft met de Xbox een goede stap in de richting van de woonkamer gezet. Zowel gamen als het bekijken van Netflix of televisie doe je idealiter op het grote scherm in huis. Het ontwikkelen van extra functionaliteiten, zoals het televisie kijken en skypen, of gamen en muziek spelen is leuk, maar voor een beperkte groep. Zeker als de EPG mijn programma’s weergeeft en ik met één afstandbediening alles kan besturen, is de Xbox een serieuze kandidaat voor de woonkamer.

Tot die tijd moet die plek moet nog wel gedeeld worden met andere devices: mijn Playstation 4 en natuurlijk de settopbox.

Foto intro met dank aan Fotolia.