How to, Inspiratie, Verdieping

Succes op social media: 4 praktijklessen van winkeliers

0

Regelmatig horen of lezen we verhalen van social media-experts. Erg inspirerend, maar ook van ondernemers die zonder enige ervaring met social media zijn begonnen valt (juíst) veel te leren. Hoe zijn “gewone” ondernemers, zoals de kapper of de eigenaar van de platenzaak, succesvol geworden op social media?

Tijdens de 12e sessie van social media club Almere deelden winkeliers en zelfstandig ondernemers hun verhaal. Wat werkt er in de praktijk nou echt?

Les 1: beleving in de winkel steeds belangrijker voor online

“Wat is het geheim van een goede zaak in een moeilijke branche als de muziekwereld?”, vroeg Jonathan Baij, gespreksleider van de avond, aan de eerste ondernemer op het podium. Gerard Endenburg van Platenhuis ’t Oor noemde drie factoren.

Collectors items

Allereerst specialisatie; focus op een bepaald genre en zorg dat je collectors items in huis hebt. Ten tweede de kennis van de medewerkers. Online koop je namelijk geen muziek met persoonlijk advies, dus dat is waar een goede platenzaak zich in kan onderscheiden. De sfeer in de winkel is een derde kenmerk waarvoor Gerard’s klanten bij hem terugkomen.

“We kennen de klanten en weten wat ze de vorige keer kochten. Dan zoek je iets uit wat ze nu gelukkig maakt.” Volgens Gerard wordt beleving in de winkel steeds belangrijker. Zo verkoopt hij veel meer LP’s dan enkele jaren geleden. Het gaat niet alleen om de muziek, maar ook om de sfeer eromheen.

Offline sfeerbeleving doorvertalen naar online

Gerard probeert de sfeerbeleving uit zijn winkel door te vertalen naar Facebook. Zo plaatst hij de release van de nieuwste cd van Andre Hazes’ zoon niet op Facebook. Maar als Gerard een onbekende plaat ontdekt, schrijft hij een verhaal waarin de ondernemer over zijn beleving van de plaat vertelt. De social media expert zou dit storytelling noemen. En het zijn exact deze verhalen waardoor mensen naar zijn winkel komen.

Kleine anekdotes

Ook voegt hij altijd een persoonlijke noot toe aan de berichten die hij op Facebook plaatst. Zo kwam onlangs een 25-jarige dame zijn zaak in. Bij binnenkomst draait ze een rondje en zegt: “Wat een leuke winkel, kan ik dit allemaal kopen? Of is dit een museum?” In ’t Oor staan namelijk vitrinekasten met collector’s items en limited editions. Mensen die niet bekend zijn met een platenzaak komt hij niet vaak tegen. Op deze anecdote kreeg Gerard ontzettend veel reacties, sommige mensen dachten zelfs dat het verzonnen was.

Interactie oproepen

Een ander voorbeeld van content die werkte: Gerard koopt regelmatig tweedehands platen in. Daar maakt hij dan een foto van en plaatst die op de Facebook-pagina. Een fan kocht de hele cd-box die was uitgebracht na het overlijden van 2 bandleden van The Cats. Na de aankoop ervan kwam deze klant zijn hele lp-collectie bij ’t Oor inleveren om die tentoon te laten stellen.

“Je ontdekt wat werkt door je eigen draai eraan te geven”

“Plaats niet alleen een nieuwsbericht, maar geef er je eigen draai aan en zorg dat mensen het herkennen als een bericht dat van jouw zaak komt. Stel ook vragen om interactie op te wekken of reacties uit te lokken”, adviseert Gerard. Bijvoorbeeld na het Songfestival plaatste Gerard het bericht: Welke artiest moet volgend jaar naar het Songfestival met een flinke baard?

blog_blaudzun

Ook geeft de ondernemer aan: “Je weet niet altijd wat wel en niet werkt. Als er veel likes en reacties komen, kun je zien dat het werkt. Maar ik staar me daar niet op blind. Soms krijg je weinig reacties op Facebook, maar dan blijkt dat mensen wel degelijk een bericht hebben gezien of een geluidsfragment hebben gehoord. Dan komen ze naar de winkel en vragen ernaar.”

Les 2: aansluiten bij bestaande communities

Helena Zanting van Veganista is de tweede ondernemer die aan het woord komt. Ze is eigenaar van een culinair adviesbureau, blogger en geeft veganistische kookworkshops aan restaurants en cateraars. Helena’s motto is: “Aandacht en een beetje liefde, zo simpel is het eigenlijk.”

Facebook-groepen

Je aansluiten bij groepen en like-pagina’s met vergelijkbare interessegebieden is een tip die Helena heeft voor Facebook. Zo biedt Helena regelmatig een gesponsorde bio-budgetworkshop aan voor mensen die in de bijstand zitten en van 25 euro in de week boodschappen moeten doen. Een grote groep blijkt in een Facebook-groep te zitten waar ze onderling tips uitwisselen.

Foto’s en timing

Foto’s werken altijd goed op Facebook voor Helena. Ze post dagelijks updates. Waar je erg op moet letten is het tijdstip: post wanneer mensen uit jouw doelgroep online zijn, en op Facebook zitten. ’s Ochtends rond 6 uur en na 18 uur ’s avonds werkt bijvoorbeeld het beste voor Helena’s doelgroep.

Werkt Facebook echt?

Veganisate SMC036Helena geeft ook cursussen aan koks en cateraars, zoals onlangs aan een groep koks van Van der Valk hotels. Aan deze opdracht is zij via de Facebook-pagina gekomen. Privé en zakelijk lopen best door elkaar heen, geeft Helena toe. Dat krijg je als je van je passie je werk maakt. Als uitsmijter geeft ze nog mee: “Bij updates over politiek (daar heeft ze een uitgesproken mening over) krijg je weinig likes. Maak het dus niet te persoonlijk als je veel likes wilt.”

Les 3: maak goede content

Specialisatie is ook de sleutel tot succes bij Martijn (Martino) Zegwaard, fotograaf. Zijn specialisme is Urban Exploring: het fotograferen van verlaten gebouwen. Onlangs haalde hij veel media-aandacht, onder andere bij The Social Club, met foto’s van een verlaten kasteel dat via zijn site is uitgekozen tot decor voor een Hollywoodfilm.

Martijn Zegwaard Hollywood

Geheim van succes: continuïteit

Elke week plaatst Martino een vette foto online op zijn Facebook-pagina en Flickr-profiel. De communityleden zijn vooral fans en amateurfotografen die massaal zijn foto’s liken en als inspiratie gebruiken. Op Pinterest, een sociaal netwerk gericht op het delen van visuele content, worden veel foto’s van Martino doorgeplaatst. Dit leidt tot veel views: hij heeft er zelf geen account.

Martino Zegwaard

Tips voor online foto’s

De fotograaf deelt op de valreep nog twee tips voor het online delen van foto’s:

  1. Omschrijf in maximaal 150 woorden waar mensen naar kijken, een beknopt verhaal bij je foto’s werkt.
  2. Ook moet de thumbnail (kleine weergave) van de foto aanspreken, dat is de trigger voor bezoekers om door te klikken naar de grote weergave.
  3. Het automatisch doorplaatsen op Facebook “kijk mijn foto” werkt niet.
  4. Een fotografietip voor amateurs: oefen veel en gebruik je gevoel. Let vooral op het lijnenspel in je foto: schuine lijnen die de diepte ingaan werken goed. En zorg dat bij gezichten de focus op de ogen ligt.

Les 4: gebruik je klanten als Facebook-ambassadeurs

Niet zomaar een kapper, maar mensen die in zijn voor verandering en nieuwe dingen, die komen naar Kinki Kappers. Van een vraag voor een panterprint in iemands haar kijkt Martijn Plegt, eigenaar van de zaak aan de Grote Markt in Almere, niet meer op. “Advies geven is waar het om draait, want klanten zien jou als de professional. We maken mensen mooier.”

Korting op een knipbeurt als dank voor nieuwe klant via Facebook

“Tevreden klanten zijn online ambassadeurs”, zo geeft Martijn aan. Hij geeft wel eens korting op een knipbeurt als iemand een nieuwe klant aanbrengt via Facebook. Foto’s en filmpjes van de winkel, verhalen uit de zaak, zijn tv -interview met Margreet Dolman, wat Martijn en zijn collega’s zoal meemaken op de werkvloer, zomaar wat voorbeelden van content die werkt op Facebook. Dat willen de mensen weten. Als er een link in zit met het merk Kinki werkt het nog beter volgens Martijn.

Een prachtig voorbeeld komt van zijn oudste klant, een dame van 84. Zij komt regelmatig voor een knipbeurt en blijft in voor verandering, voor een nieuwe look of kleur. Dat vindt Martijn mooi. Zo gaf ze laatst zelf aan: “Maak maar een foto van me en zet hem op Facebook.“

Kinki oudste klant Facebook

Conclusie: aandacht voor de klant werkt

Martijn’s liefde voor het vak en aandacht voor zijn klanten klinkt door in zijn verhaal, net als bij de andere ondernemers die aan het woord kwamen. Reageren in de avonduren, tijd inruimen voor Facebook, daar draaien deze ondernemers hun hand niet voor om. Social media experts weten de theorie goed te vertellen, de ondernemers weten waar het echt om draait: Aandacht voor de klant en hem/haar een goede ervaring bezorgen. Online of in de winkel. Dat werkt.