Innovatie

‘Ben jij wel MerkWaardig genoeg’: gratis tools, verwarrende boodschap

0

“Ben je wel Merkwaardig genoeg?” is een doeboek voor managers die teams willen inspireren, helpen focussen en succesvol willen leiden. In het boek vormt de term MerkWaardig de rode draad, waarbij de auteur afwisselt tussen uitleg, voorbeelden en aansporing tot “doen”. De intentie van het boek vind ik fantastisch, maar de uitvoering vind ik minder. Het leidt voor mij tot een verwarrende boodschap.

Onderscheidend en authentiek

 

“Authentiek (bn.;-er, -st) [Gr. Authentikos (de eerste oorzaak betreffend, uit de eerste hand)], eingehandig geschreven of gemaakt, niet vervalst, echt , betrouwbaar, origineel, echt werkelijk afkomstig van degene aan wie het wordt toegeschreven. (Bron: Van Dale Online)”

Auteur Kasper Klaarenbeek probeert managers via zelf-analyse en feedback van anderen te helpen inzien waar zij nog ruimte voor groei en verbetering hebben, zodat ze “1. Echt onderscheidend zijn in jouw markt met jouw product, dienst, aanpak en/of werkwijze.” (..) “2. Authentiek zijn en vooral niet bang om op te vallen, te beseffen dat je het niet iedereen naar de zin hoeft te maken.”

Brandend verlangen ontdekken met gratis tools

Klarenbeek stelt: “Je zelfbeeld bestaat uit minimaal drie elementen die niet per definitie hetzelfde zijn: hoe jij jezelf ziet, hoe jij denkt dat anderen jou zien en hoe anderen jou zien. Daarnaast spoort de auteur de lezer aan om op zoek te gaan naar zijn brandend verlangen. Waarom doe je wat je doet? Wat is jouw persoonlijke missie droom of doel? Waar kom je je bed voor uit en wat geeft je energie?”

Hiertoe krijg je verschillende tools aangeboden in de bijlage van het boek, in de digitale toolbox. De digitale toolbox is een pdf met informatie en een link naar een online test. Je kunt bijvoorbeeld een test doen om je leerstijl te herkennen en je kunt jouw profiel en de profielen van de mensen in je team ontdekken.

Aanmoedigingen

Kasper Klaarenbeek maakt gebruik van diverse modellen en lijsten, van zelf ontwikkelde modellen,  van andere coaches en bedrijfsadviseurs zoals Ap Dijksterhuis, Simon Sinek, Jim Collins en anderen. Zo krijg je als lezer kreten die je aanmoedigen om, goed geïnformeerd en welbeslagen, recht op je doel af te gaan, met het teambelang in het achterhoofd:

  • “Een goed begin is het halve werk!”
  • “Nee is óók een antwoord”
  • “Door wrijving ontstaat glans”
  • “Geniet van de verschillen in je team en verwonder je elke keer weer over de meerwaarde van het ‘anders zijn’ van de ander, want 1+1 =3!”

Klarenbeek vult zijn boek met uitleg, voorbeelden en aansporing tot “doen”. Als kers op de taart krijg je met de aanschaf van het boek “levenslange ‘garantie’ op zijn hulp en support bij het bereiken van je doelen.”

Support hulp coach © freshidea - Fotolia.com

Beloftes zijn niet waargemaakt

De intentie van het boek vind ik fantastisch maar de uitvoering vind ik minder. Dit heeft te maken met mijn verwachtingen. Ik had gehoopt dat dit boek een ode zou zijn aan het “anders” zijn dan de meute en mij vernieuwende inzichten zou geven. Ik vind het jammer dat Klarenbeek de ambitieuze beloftes in de inleiding niet heeft waargemaakt.

Zo lees ik:

  • “Ben je iemand die graag verder wil kijken, die dingen wil uitproberen en die overal kansen ziet?”
  • “Heb je je voorgenomen om je los te maken van de heersende ontevredenheid in ons land?”
  • “Durf je te dromen over onbegrensde mogelijkheden?”
  • “Loop je aan tegen besluiteloze managers en/of klanten en zoek je naar de kansen in plaats van beperkingen?”
  • “Wil je dingen vanuit een ander perspectief bekijken en ben je op zoek naar uitgangspunten voor nieuw succes?”
  • “Ben je er zeker van dat je meer rendement op jouw talent kunt halen en speur je naar inspiratie, tips en tricks om uit jouw comfortzone te komen en (nog) MerkWaardig(er) te worden?”
  • “Dan heb ik dit boek voor jou geschreven!”

En iets eerder in het boek lees ik: “In veel organisaties heerst een zesjescultuur. Ondernemers, managers en medewerkers richten zich alleen nog op de dagelijkse problemen, en kijken niet meer hoe ze hun organisatie inspirerend en waardevol kunnen maken. In dit boek laat ik zien hoe je die negatieve spiraal doorbreekt”.

Verwarrende boodschap

Het is natuurlijk ook een kwestie van smaak. Ik vind de toon van het boek niet fijn, de voorbeelden en uitspraken weinig inspirerend en een aantal voorbeelden ronduit verwarrend. De boodschap vind ik nogal verwarrend en het boek beantwoordt niet de vragen die eerder zijn gesteld.

In het boek staat dat doelen waar je geen energie van krijgt slechts de moeite waard zijn als ze de rekening betalen. Maar is dat niet de hele crux? De zesjescultuur bestáát (mede) omdat mensen niet werken vanuit een passie maar om de rekeningen te kunnen betalen.

Discipline

Nadat Kasper eerst pleit om geïnspireerd te gaan werken aan elk doel dat is gebaseerd op een “brandend verlangen”, een pagina later roept hij op om vooral niet zomaar wat anders te gaan doen omdat je geen zin meer hebt om je ergens voor in te zetten:

“Heb je hier wel last van, dan is het verstandig(-er) om eerst jezelf nog eens bij de kraag te vatten de discipline en het doorzettingsvermogen op te brengen om wel met die omstandigheden om te gaan.”

Slecht gekozen voorbeelden

De oefeningen en voorbeelden die Kasper Klaarenbeek beschrijft, slaan niet altijd de spijker op zijn kop.

“WORD GEEN GRIJZE GEHAKTBAL! Een vrouwelijke manager bleef zitten waar ze zat vanwege het salaris en de secundaire arbeidsvoorwaarden. Als ze zichzelf op een gegeven moment hoort uitleggen aan een collega dat deze vooral het management niet moet lastig vallen met dingen die toch niet kunnen veranderen, schrikt ze van zichzelf en vraagt ze zich af wat er met haar energie, strijdlust, ambitie en intelligentie is gebeurd. Ze veranderd van baan om ergens anders haar “MerkWaardige” bijdrage te kunnen leveren.”

Maar hoe zit het dan met dat bedrijf waar die vrouw vertrekt? Is die gedoemd tot de zes? Is het niet de bedoeling dat ze hard aan de slag gaat om zichzelf en het bedrijf uit deze slop te trekken?

“Stel je voor dat je geinterviewd wordt en mag vertellen waarom jullie zo’n enorme groep fans in jullie klantenkring hebben en jij op handen wordt gedragen. Stel je voor … jij verdient het om het verschil te maken. Stel je voor dat je met jouw winnende team het podicum betreedt met de meest prestigieuze award die je in jouw werkveld kunt bereiken.”

Op een podium willen staan met je team lijkt mij nogal een externe motivatie. En ik vermoed dat Kasper Klaarenbeek dit eigenlijk ook vindt, want hij refereert in hoofdstuk 1 aan de Golden Circle uit Simon Sinek’s succesvolle en inspirerende “It starts with why”. Hierbij laat Sinek zien wat de brandende verlangens van Nelson Mandela, Martin Luther King, Steve Jobs en Mahatma Ghandi zijn. Ik kan je alvast verklappen dat die een stuk integerder zijn dan op een podium te willen staan met een team om een prijs in ontvangst te nemen.

“Mensen kopen niet wat je doet, of hoe je het doet, maar waarom je het doet”.

Aldus Sinek.

Accepteer cookies

Sympathiek

Het is gelukkig niet alleen kommer en kwel, er is een aantal dingen dat ik wel goed vind aan “Ben jij wel MerkWaardig genoeg”.

Je krijgt, zoals ik al eerder aangaf, als lezer veel extra’s aangeboden om je “MerkWaardige” zelf en je “MerkWaardige” team te ontdekken, samen te stellen en te stimuleren. En dat je levenslange garantie op zijn hulp krijgt bij de aanschaf van dit boek vind ik ook bijzonder sympathiek.

Comfort

Waar ik ook blij van word, is dat Klaarenbeek comfort op de korrel neemt: “De verslaving aan comfort maakt dat veranderingen eruit zien als bedreigingen in plaats van kansen; je hebt meer te verliezen dan te winnen.”
itstartswithwhy

Hulde! Wat mij betreft had de auteur een heel hoofdstuk mogen wijden aan het uit je comfortzone stappen. Want juist dat is belangrijk om van een zesjescultuur een achtencultuur te maken: durf en doe!

Heel fijn: “Pas als jouw brein ‘wakker’ is en je met een traan of een brede lach kunt zien dat er iets moet veranderen, kun je de volgende stap in je ontwikkeling maken.” Maar, tegelijkertijd: hoe maak je je brein dan écht wakker? En waarom is er geen oefening die heet: “ MAAK JOUW BREIN WAKKER!” Ik wil de equivalent van koffie-on-steroids lezen! Maar helaas.

Conclusies van een “beroepsonderzoeker”

Met hulp van de bijlagen, ben ik erachter gekomen dat ik een “Beroepsonderzoeker”, een “Plant” en een “Vormer” ben. Ik ben snel verveeld, houd van drukte en afwisseling en ik verkies mijn eigen oplossingen liever op enige afstand van een team. Ik heb een grote dosis nerveuze energie en een sterke drang om te presteren en ik ben niet bang om impopulaire maatregelen te nemen.

Fijn voor mij, maar iets minder voor de ander, in dit geval Kasper Klaarenbeek. Want ik weet blijkbaar alles beter en ben één van die stuurlui aan wal die niet schroomt een – impopulaire – mening wereldkundig te maken.

Hou op met motiveren

Zelf had ik dit boek natuurlijk nooit kunnen schrijven en ik besef me dat het heel makkelijk om ergens op te schieten. En ik wil ook nog een keer benadrukken dat ik de intentie fantastisch vind.

Tot slot wil de stuurvrouw – die aan wal staat, ja- in mij nog aangeven wat volgens mij de insteek en het onderwerp van het boek had moeten zijn en deze staat aan het einde in de epiloog op bladzijde 125:

“Hou op met mensen te motiveren! Want in een MerkWaardig team bouw je op de intrinsieke motivatie, betrokkenheid en deskundigheid van je teamleden.”

Inderdaad. Een zesjescultuur komt voort uit gedesinteresseerde en gedemotiveerde mensen die om de verkeerde redenen bij het bedrijf werken zoals de rekeningen kunnen betalen. Zodra je weet hoe je deze mensen weer “aan” krijgt,  pas dan kunnen wij van een zesje naar een acht groeien.

Ben jij wel merkwaardig genoeg? Kasper Klaarenbeek.

Ben jij wel merkwaardig genoeg? Kasper Klaarenbeek.

Paperback, 160 blz. | Van Duuren Management | 1e druk, 2014 | EAN: 9789089652041 | https://fw.nu/156o