E-health: 5 ontwikkelingen in binnen- en buitenland
De digitalisering heeft geleid tot ingrijpende veranderingen in de gezondheidsindustrie. Deze ontwikkelingen kunnen we ook wel e-health noemen. Zelfcontrole via online tools zorgt er bijvoorbeeld voor dat mensen de tijd en kosten kunnen besparen van een bezoek aan de dokter.
In Nederland zien we al dat steeds minder mensen naar de huisarts gaan, omdat ze liever eerst informatie over symptomen en aandoeningen op het internet opzoeken. Het internet zorgt er ook voor dat patiënten digitaal het verloop van hun ziekte kunnen bijhouden, in een diabetesdagboek bijvoorbeeld. Op deze manier kun je belangrijke informatie gestructureerd opslaan en beschikbaar maken.
Elektronische patiëntendossiers voldoen aan de groeiende vraag naar transparantie en autonomie van de patiënt. De online interactie tussen patiënten onderling en met artsen heeft veel potentieel voor het bieden van preventieve geneeskunde. Het resultaat van al deze ontwikkelingen is dat patiënten beter geïnformeerd zijn en de kennis hebben om mee te beslissen over hun behandelingsmethode. Uiteraard hebben al deze ontwikkelingen ook impact op de werkwijze van zorgverleners.
Hieronder geef ik vijf voorbeelden van de ontwikkelingen in e-health uit Italië, Korea, Israël, Nederland en Amerika.
1. Diagnoseplatform vindt meest geschikte dokter
De Italiaanse start-up mydoctorPlus diagnosticeert ziektes van gebruikers via zijn platform en vindt vervolgens de juiste specialist die de gebruiker kan raadplegen. Mensen die behoefte hebben aan professionele hulp in de steden Novara en Biella, kunnen het platform gebruiken om aan te geven wat hen mankeert en wat de symptomen zijn. Daarna wordt een mogelijk ziektebeeld geschetst. Het platform maakt gebruik van de locaties van gebruikers met het oog op de dichtstbijzijnde specialist en biedt meteen de bijbehorende contactgegevens aan.
2. Self diagnose app checkt gezondheid
De nieuwste generatie apps stelt op basis van een meting zelf een diagnose. Bij de Ucheck app horen strips die de gebruiker onderdompelt in zijn urine. Met de smartphone maakt hij vervolgens een foto van de strip. De app analyseert de foto van de urine vervolgens op 25 mogelijke ziektebeelden.
3. Ziekenhuis informeert patiënten via service app
Het Seoul National University Bundang Ziekenhuis heeft een IT-systeem geïnstalleerd dat belangrijke informatie verstuurt naar mobiele apparaten van patiënten die in de buurt van het gebouw zijn en hen zo rondleidt in het ziekenhuis. De app maakt gebruik van GPS-gegevens en wordt pas actief als gebruikers het ziekenhuisterrein betreden. Het toont patiënten de faciliteiten en geschatte wachttijden voor afspraken.
Gebruikers kunnen ook de kosten van de gezondheidszorg die zij afnemen inzien. Deze kunnen ze vervolgens direct betalen via de app. Met een polsband die hen verbindt via RFID naar een tablet-PC, kunnen patiënten zelfs vanuit hun ziekenhuisbed toegang krijgen tot alle informatie met betrekking tot de behandeling.
4. Abonnement op informatie over nieuwe behandelingen
De Israëlische start-up Medivizor informeert haar abonnees regelmatig over de vooruitgang van hun gezondheid. Gebruikers voeren tijdens het aanmelden gegevens in over hun gezondheidstoestand. Als er een artikel verschijnt in een medisch tijdschrift dat relevant kan zijn bij het verhelpen van gezondheidsklachten van de abonnee, dan wordt deze direct geïnformeerd. Ook ontvangen abonnees een samenvatting van het artikel in begrijpelijke taal en overige belangrijke informatie die ze eenvoudig kunnen meenemen naar hun specialist.
5. Platform over kanker verbindt (ex-)patiënten met elkaar
Kanker.nl is een Nederlands online platform dat kennis en ervaringen over kanker bundelt. De ambitie van kanker.nl is het bouwen van een betrouwbare, veilige en rijke internetomgeving waar de (ex-)kankerpatiënt en zijn naasten terecht kunnen voor informatie over kanker, lotgenotencontact en het uitwisselen van ervaringen. Een ‘empowered’ patiënt moet in de opvatting van de initiatiefnemers kunnen beschikken over informatie en (e-health-)diensten die van goede kwaliteit, actueel, volledig, betrouwbaar en dag en nacht online beschikbaar zijn. Kortom, de website combineert de kracht van een sociaal netwerk met de toegang tot betrouwbare medische informatie.
Heb jij nog aanvullingen op mijn voorbeelden van ontwikkelingen in e-health? Ik vind het leuk als je die in een reactie met ons deelt.
Dit artikel verscheen eerder op JungleMinds.nl. Foto intro met dank aan Fotolia