Mobiele context bestaat niet: de grote misvatting over het mobile web
We doen verkeerde aannames over het gebruik van het mobile web. We beschouwen het nog steeds als aanvulling op het ‘desktop internet’. We gaan er vanuit dat mobiel internetgebruik (bijna) altijd een onderweg-context heeft met onderweg-doelen. De realiteit: de mobiele context bestaat niet.
Mobiel internet nog altijd gezien als aanvulling
Ik trap een open deur in als ik zeg dat het online landschap de afgelopen jaren gigantisch is veranderd. Het web is niet alleen meer toegankelijk via desktop, maar via tal van devices. De iPad kwam pas in 2010 op de markt en nu al verwacht men dat er in 2013 meer tablets dan pc’s verkocht zullen worden. Een andere verwachting is dat dit jaar voor het eerst meer internetverkeer via mobiel dan via desktop zal verlopen. En dat gaat de komende jaren alleen nog maar meer worden, zoals ook onze auto’s en koelkasten connected worden. Tot zover niets nieuws.
De grote misvatting zit hem in onze verkeerde aannames over het gebruik van het mobile web; zo bleek ook uit de ‘Content Strategy for Mobile’ workshop van Karen McGrane op de IA Summit 2013 in Baltimore. Zoals ik al zei beschouwen we mobiel internet nog steeds als aanvulling op het desktop internet. We gaan er vanuit dat mobiel internetgebruik (bijna) altijd een onderweg-context heeft met onderweg-doelen. Herken je de onderstaande uitspraken?
- “Niemand gaat dit ooit op zijn mobiel opzoeken.”
- “Het is niet logisch dat gebruikers dat allemaal gaan lezen op hun mobiel.”
- “Mensen kunnen dit formulier toch veel beter invullen op hun desktop pc?”
Dus wordt er vaak een mobiele site als ‘lite’ versie van de desktopwebsite gemaakt, gefocust op transactionele taken, met nauwelijks content er op.
Mobiele context bestaat niet
Onderstaande cijfers laten zien wat de realiteit is:
- Adverteerders communiceren hun URL via tv-commercials en op billboards. 86% van de mensen gebruikt mobiel internet tijdens het televisiekijken. Veel grote adverteerders hebben geen mobiele site.
- 30% van de zoekopdrachten naar restaurants komt van mobiel. De meeste restaurantwebsites zijn gruwelijk onbruikbaar via mobiel: Flash, menu’s in PDF, enzovoorts.
- 79% van de mensen met smartphone gebruikt zijn mobiel in een winkel voor productresearch. 74% koopt op basis van deze on-the-spot research. Hoe reageren retailers? Die maken mobiele e-commerce sites, maar laten veel relevante productinformatie weg.
- 15% van de zoekopdrachten naar financiële en verzekeringscontent komt van mobiel (PDF). De meeste banken bieden mobiel vooral internetbankieren, locaties van kantoren en pinautomaten en contactinformatie aan.
- 77% van mobiele zoekopdrachten vindt thuis of op werk plaats.
- 39% van de mensen gebruikt mobiel internet op de wc. (Dus 60% liegt)
Kijken we naar demografische gegevens (Pew Research, USA, 2012), dan zien we dat:
- 31% van alle mensen met mobiel internet benadert het web primair via mobiel. Dit geldt ook voor 51% van afro-amerikanen, 45% van de 18-29 jarigen en veel van de mensen met lage opleiding en/of laag inkomen.
- 62% van 18-24 jarigen een smartphone heeft. 42% zegt zelden een desktop pc (“mijn vaders computer”) te gebruiken.
- 60% van mensen met een inkomen onder $25.000 heeft thuis geen computer. Maar veel hebben wel een smartphone met internet.
“If your information is not available on small screen, it doesn’t exist for all the people that rely on their mobile phones for access.”
De mobiele context bestaat niet. Mobiel is niet synoniem voor onderweg. Schermgrootte is geen context. Mobiel, tablet en desktop lopen door elkaar heen. 90% van de mensen start een taak op het ene apparaat en voltooit de taak op een ander apparaat. Tiffany & Co heeft ontdekt dat mensen diamanten kopen via hun mobiel. eBay verkoopt wekelijks 2 Ferrari’s via mobiel. Sommige mensen vullen complexe formulieren in op hun mobiel.
Contentpariteit
“Quit thinking you can just guess what subset of content a ‘mobile user’ wants. You’re going to guess wrong.” – Karen McGrane
“You don’t get to decide which device people use. They do.” – Karen McGrane
Beperk de toegang tot content niet via mobile devices. Creëer geen content voor een specifieke schermresolutie of platform. Je hebt geen desktopcontent, mobiele content of printcontent. Je hebt gewoon content. Bied dus dezelfde content op ieder apparaat, desktop, tablet, mobiel en de rest. Dit is je allereerste doel.