Verdieping

Beste PR-mensen, lekken via internet is niet cool meer

0

Is het iemand al opgevallen hoeveel vergeetachtige en verstrooide mensen er werken bij IT-bedrijven, zeker bij teams die werken aan prototypes of software die nog in ontwikkeling is? En hoe vaak die mensen per ongeluk zaken op het internet gooien om die vervolgens vlug weer offline te halen?

Google Now

Vorige week was het weer eens zo ver: een ‘verstrooide medewerker’ van Google plaatste een video online die duidelijk nog niet online mocht staan, want al na een paar minuten was deze weer offline gehaald. Gelukkig heb je op zulke momenten altijd een internetjournalist die nét op dat moment naar die website kijkt, de video ziet verschijnen en ze onmiddellijk downloadt voor ze weer offline wordt gehaald.

Waarna de journalist online kan uitpakken met een primeur en de bijhorende video. De rest van de wereld volgt en we staren allemaal naar een video die we eigenlijk nog niet hadden mogen zien, zodat we ons samen allemaal uniek voelen.

Google Now Engadget

Gelekte foto’s

En zo gaat het de laatste tijd steeds vaker. Want niet alleen Google heeft vergeetachtige personen in zijn rangen. Ook andere IT-bedrijven hebben procentueel blijkbaar meer verstrooide en vergeetachtige personeelsleden dan het gemiddelde bedrijf. Voorbeelden genoeg:

  • Dingen tweeten die men nog niet mocht tweeten, waarna de tweet weer verwijderd wordt, maar niet voordat iemand een screenshot heeft genomen en het honderden keren wordt geretweet;
  • Hetzelfde geldt voor Facebook- en G+-berichten;
  • Handleidingen online zetten van producten waarvan niemand wist dat ze al in ontwikkeling waren;
  • En uiteraard de gelekte foto’s die altijd keurig gekaderd en belicht zijn (de eerste onder- of overbelichte gelekte foto moet ik nog tegenkomen).

De vergeten smartphone

Beste PR-mensen, wij weten allemaal dat bovenstaande ‘gelekte’ voorbeelden zijn bedacht en uitgevoerd door mensen van de public relations en marketing. Vergeetachtige of verstrooide medewerkers hebben er weinig mee te maken.

Toegegeven, in het begin was het lekken cool, en waarschijnlijk een heel succesvol onderdeel van het marketing- en communicatieplan. Maar ondertussen is het plezier er voor de meeste mensen af en zien we er zo doorheen (behalve hier en daar nog een enthousiaste internetjournalist).

Net zoals het voor elk zichzelf respecterend smartphonebedrijf een tijdje ‘cool’ was om een prototype van je nieuwste smartphone ‘per ongeluk’ in een café achter te laten. Totdat iedereen het deed en het een beetje belachelijk begon te worden.

Zoekresultaat in Google van "lost smartphone bar"

Alvast bedankt

Kortom, als Google aan een iOS-versie werkt voor Google Now, dan mag dat met een traditioneel persbericht en eventueel een video als bijlage meegedeeld worden.

Al dat lekkend materiaal hoeft niet langer. Alvast bedankt. Al zullen PR-mensen beweren dat ik dit stukje en het stukje over Google Now niet had geschreven, als de per ongeluk gelekte video er niet was geweest.