Innovatie

Crowdfunding: oplossing voor dichte deksel van banken?

0

Op 28 april 2009 begon Kickstarter met haar verdeelwerk, alsof ze toen al wist hoe het oude geldschip vast zou komen te zitten op de zandbank van bonus en crisis. Iemand met een creatief idee kan dit plaatsen op Kickstarter en vervolgens hopen dat er genoeg mensen zijn die willen investeren. Bijna de helft (44%) van alle voorstellen die werden geplaatst bleek in staat het gevraagde bedrag te krijgen, het merendeel lag tussen de 1.000 en 10.000 dollar.

Maar ook twintig projecten van 1 miljoen dollar werden volgestort. De geldgevers, ‘backers’, geven hun geld uit betrokkenheid, en niet om er rijk van te worden.

Allocatie van geld

Kickstarter gaat over de allocatie van geld. De oude financiële wereld zit in haar schulp en mag, kan of wil de deksel niet openen. Niet voor de geldgevers, en al helemaal niet voor de geldleners. Drie voorbeelden, echt gebeurd, allen recent.

kickstartergeld

Stichting die geld wil brengen

Een stichting die geld inzamelt voor medisch onderzoek naar een bepaald ziektepatroon moet tijdelijk het ingezamelde geld stallen. Ingediende onderzoeksvoorstellen zullen volgende maand door een jury van artsen worden beoordeeld en daarna worden de gelden overgemaakt naar de betreffende universiteiten. Een paar ton bij de SNS-Bank laten staan leek geen goed idee, en dus werd geld aangeboden aan Nederlandse banken.

Maar het is makkelijker van je vrouw te scheiden dan om als stichting een rekening te openen, zo bleek bij de bank die zich zo belazerd voelt door de wielerwereld. De aanvraag liep vast in bureaucratische procedures, vele telefoontjes, en een noodzakelijke afspraak met een onbereikbare adviseur die dus niet gemaakt kon worden. Let wel, we hebben het hier over een stichting die geld wil brengen. Het werd een andere bank.

Een te laag inkomen

Andere casus. Koert is eigenaar van een hypotheekvrij huis in Amsterdam-Zuid. Hij begon twee jaar geleden als ondernemer en heeft groei-financiering nodig. De omzet van zijn internetwinkel stijgt, dwars tegen de markt in. Hij wil graag een hypotheek op zijn huis om geld aan zijn onderneming te kunnen lenen. WOZ-waarde is meer dan 8 ton, hij vraagt aan de bank een ruimte van 3 ton. Het lukt niet. Zijn inkomen is te laag, zoals het een behoedzaam ondernemer betaamt.

kaarsvet

Niet wachten op het nukken noch grillen van de bank

Laatste voorbeeld. Bart heeft een ton nodig om in het zuiden des lands een restaurant te kopen: het zou de tweede vestiging zijn in Nederland, zijn eerste vestiging loopt goed en hij wil de formule op meerdere plaatsen toepassen. Hij wacht niet op de nukken noch grillen van de bank maar gaat naar Geldvoorelkaar.nl, een crowdfunding platform. Op een schaal van a tot e krijgt hij een a voor kredietwaardigheid. Binnen een week heeft hij de gevraagde ton, rente 8%, aflossen in 5 jaar via annuïteit.

Het geld zit muurvast. Het geld, de olie van de economie, stolt tot kaarsvet zodra het in de buurt van de oude banken komt. Gelukkig is er de genetwerkte wereld. Het is wachten op een echte internetbank. Die komt er.

Deze column werd eveneens gepubliceerd in Het Financieele Dagblad.