Weg met het toetsenbord: touch, spraak & gesture zijn de toekomst
Philips, Intel, MyKeyO, Black & Decker en LiteBrix: voorbeelden van merken en producten die nieuwe manieren van werken voor ons in petto hebben. We krijgen de vaste telefoon terug in een nieuw jasje, een schroevendraaier met een gyroscoop en laptops die touch, spraak en gesture combineren.
De vaste telefoon in 2013 met Philips
Vroeger was het leven simpel, we hadden een telefoon en daar kwamen alle gesprekken op binnen. Omdat het een vaste telefoon was, dus met een telefoonsnoer, wist je precies waar de telefoon was. Philips introduceerde op Consumer Electronics Shows (CES) in Las Vegas een product waarmee deze oude tijden gedeeltelijk herleven: de Mobile Link. Met dit product koppel je als je mobiele telefoons binnen de familie aan één toestel. Iedereen krijgt een eigen ringtone en alle gesprekken komen binnen op dat ene toestel.
Touch, spraak en gesture met je laptop
Intel werkt voor de specificaties van Ultrabook (een set van criteria waaraan een notebook moet voldoen om zich Ultrabook te mogen noemen) aan nieuwe interfaces om met je computer te werken, te bedienen of spelletjes te spelen. Het bedrijf noemt het Perceptual Computing en onderzoekt de mogelijkheden om touch, spraak en gesture onderdeel te laten worden van de volgende generaties Ultrabooks.
Keyboard en organizer in één
Volgens veel mensen is het mooie van een tablet dat er geen toetsenbord aan zit. Toch hebben we van tijd tot tijd een toetsenbord nodig, zeker als je je tablet gaat gebruiken om langere stukken te typen. Op Eureka park (de startup afdeling van CES) toont MyKeyO een oplossing daarvoor, namelijk een combinatie van een keyboard en een organizer.
Een schroevendraaier met een gyroscoop
Niemand kijkt meer gek op van spelletjes op je tablet of smartphone die je speelt door het apparaat omhoog of omlaag te bewegen (tilten). Maar zou je deze technologie ook voor andere toepassingen kunnen gebruiken op een zinvolle manier? Black & Decker denkt van wel en introduceert de Gyro, een oplaadbare elektrische schroevendraaier die iets los- of vastschroeft, afhankelijk van hoe je hem draait.
Litebrix is spelen met licht
Elektronica vind je in steeds meer producten terug, ook in speelgoed. Eén van de leukste voorbeelden daarvan is LiteBrix: nieuw bouwspeelgoed (compatible met wat door de leverancier ‘other building block systems’ wordt genoemd, zeer waarschijnlijk in verband met rechtszaken) laat kinderen bouwen met lichtjes en connectoren. Volgens de leverancier is het spelen met licht iets wat kinderen fascineert.
Er kwamen op CES een hoop innovatieve ideeën en producten voorbij. Leuk om naar te kijken, of ook om zelf te kopen en te gebruiken? Wat zou jij weleens willen uitproberen?