Internet startups: mislukking als sleutel tot succes
Je hebt een geweldig idee voor een nieuwe internet startup. Vanwege een prachtig ondernemingsplan op MBA-niveau en een doorwrochte marketingaanpak kan het niet misgaan. DWDD heeft een rode loper uitgelegd, je krijgt enthousiaste reacties en een business angel stort het geld al op de bankrekening. Dat kan niet mis gaan.
Jawel. Dat kan het wel. En dat doet het meestal ook.
Succes verzekerd. Toch?
Want achter hoeveel van de 140.251.654 websites op internet (bron: DailyChanges, grootste TLDs, 21 mei 2012) zit een succes? Even de proef op de som nemen: welke succesvolle startups uit 2011 ken je? Denk eens goed na… Pak eens een ondernemerstijdschrift van een jaar geleden en zoek eens een ronkend verhaal over een startup op. En ga dan naar de website van de startup… En?
Hoe vervelend ook: mislukking is de regel, niet de uitzondering. Prachtige plannen zijn geen garantie voor succes. Accepteer het maar: succes kun je niet plannen. Of wel?
Rolmodel
Er is een wereldwijde organisatie die al zeer lang een uitzonderlijk succesvol businessmodel heeft. Een organisatie die altijd werkt aan kleinschalige vernieuwing en deze bij succes op grote schaal uitrolt. En niet succesvolle activiteiten uitfaseert. Niet als mijlpaal, maar als onderdeel van het proces.
Inderdaad: moeder natuur. Dit is standaardaanpak: schiet met grove hagel en je raakt altijd wel iets. Van alle kastanjes die uit een boom vallen wordt 99,99% geen boom. Maar die 0,01% dus wel. Onder dat micropercentage zit als klapper een volwassen boom met daarbij een aantal opgroeiende boompjes tussen het struikgewas.
Om een andere metafoor te gebruiken: het creëren van een succesvolle Internet startup is dan net zoiets als het delven naar goud. Je kunt succes hebben, maar dan moet je wel heel veel graven. Kijk maar eens naar de serie “Gold Rush Alaska” op Discovery Channel en je ziet wat ik bedoel.
In serie ondernemen
Vergeet die mooie onderneming- en marketingplannen. Go natural! Maak niet één, maar tientallen startups. Probeer eerst maar eens of het zaadje ontkiemt. Daarna kun je altijd nog gaan mesten, schoffelen en er een kas omheen bouwen.
“Leuk idee, maar dat is zeer kostbaar” hoor ik je denken. Nee. Hoe je het aan de lopende band creëren van startups betaalbaar maakt? Wat dacht je hier van: Pas je eigen kennis en ervaring toe. Trek een slimme student aan. Besteed werk uit aan 350.000 freelancers via vWorker.com. Marketing? Van het guerrilla type. Een kantoor? Nee, de keukentafel of een van die vele plaatsen waar je kunt werken. Eigen servers? Mooi niet, de cloud is om de hoek.
Voor wie?
Het is de aanpak van de serial entrepreneur. Ondernemers met een lange adem en gestaag werkend aan succes. Die weten dat bij iedere mislukking de kans op succes groter wordt. Die zich niet door uit het veld laten slaan. Die weten dat het succes zelden bij de eerst startup komt, maar mogelijk pas na de dertigste keer. En soms nooit…
Het is laagdrempelig en daarom niet alleen geschikt als primair businessmodel, maar ook voor ondernemende mensen met een parttime baan of studie.
“Je moet schieten, anders kun je niet scoren.” (uitspraak van een bekende Nederlandse voetbalcoach)