Innovatie

Contentstrategie: skip gortdroge feiten, vertel verhalen!

0

De tijd van droge feiten, ellenlange teksten of simpelweg je boodschap over de bühne gooien is voorbij. Mensen worden niet meer getriggerd door data dumps, saaie PowerPoint slides en excelsheets. Waarom? Omdat in dit tijdperk, waarin de sociale connectie en persoonlijke verhalen regeren, informatie of in ieder geval de presentatie daarvan tot de verbeelding moet spreken. Mensen, we gaan weer terug in de tijd naar ‘Er was eens, lang, lang geleden…’

“We are creatures of story, and the process of changing one mind or the whole world must begin with ‘Once upon a time'” – Jonathan Gottschall

Why storytelling is the ultimate weapon

In mijn zoektocht naar relevante artikelen voor het punt dat ik wil maken in mijn verhaal, stuitte ik op een mooi artikel, dat exact de essentie weergeeft van de kracht van (visuele) verhalen: ‘Why storytelling is the ultimate weapon’ door Jonathan Gottschall, auteur van The Storytelling Animal. Samen met een aantal andere schrijvers (waaronder Peter Guber) envangeliseert Gotschall de kracht van verhalen, en met name het gebruik daarvan binnen het bedrijfsleven. Want verhalen maken ons per slot van rekening menselijk.

Ik ben blij met mijn vondst. Omdat Gottschall het effect van (visuele) verhalen benadert vanuit een wetenschappelijk en psychologisch oogpunt. Wat de ‘nieuwe’ trend en mijn business, persoonlijke (beeldende) verhalen vertellen, plausibel maakt voor de sceptische en datagedreven mens.

Emotie als beste interactiemiddel

Hierin heb ik dus een aantal bondgenoten gevonden. Mensen worden nu eenmaal gedreven door emotie en dit zet ons aan tot interactie, schrijft ook Peter Guber in zijn boek, Tell to Win. En hoe kun je beter emotie oproepen of een connectie maken met mensen, dan door middel van een verhaal. Of zoals Jonathan Gottschall het verwoordt: “The best way to emotionally connect other people to our agenda begins with ‘Once upon a time…'”.

In hetzelfde artikel vind ik een quote die de spijker op z’n kop slaat, een les waar we lering uit kunnen trekken:

“There is an important lesson about the molding power of story. When we read dry, factual arguments, we read with our dukes up. We are critical and skeptical. But when we are absorbed in a story we drop our intellectual guard. We are moved emotionally and this seems to leave us defenseless.”

Wat inhoudt dat we, op het moment dat we puur op basis van onze emoties handelen, al onze scrupules en andere kritische gedachten laten varen en vanuit een impuls reageren. Een interessante gedachte, niet waar? En dus ook zeer interessant als je een online business hebt. Hoe echter en sprekender je jouw product of dienst neerzet, hoe eerder mensen geneigd zijn vanuit een (emotionele) impuls een aankoop te doen bijvoorbeeld. Hierbij speelt natuurlijk ook het gunaspect een rol. Dat op zijn beurt weer voortkomt uit die emotionele impuls en de connectie, die iemand met jou, op dat moment, heeft.

visual storytelling

Bewustwording

Misschien is dit voor velen een voor de hand liggende gedachte, maar wel een die ons bewust maakt of weer kan maken. Iets met; je moet altijd blijven leren en ontwikkelen! Hiermee kunnen we in het vervolg rekening houden als we content maken: het zijn de persoonlijke verhalen en ervaringen die het publiek aan je kunnen binden.

rock artNiks nieuws onder de zon zul je zeggen, want storytelling en zelfs visual storytelling bestaat al een tijd. Sterker nog, ons wezen, historie en taal komt voort uit het vertellen van verhalen, zowel met woord als met beeld. Het lijkt er echter op alsof we ergens deze kennis zijn verloren met de komst van het digitale tijdperk. Want dit ‘kunstje’ wordt toch nog niet zo vaak toegepast als gedacht. Ga maar eens naar een willekeurige website en je ziet wat ik bedoel! (Zo niet. Zie jij in een oogopslag met wie je te maken hebt? Word jij warm van wat jij ziet? En hoe echt komt de informatie nu op jou over?)

Mogelijkheden te over

Aan de mogelijkheden ligt het niet, want daar ontbreekt het in ieder geval niet aan tegenwoordig. Er zijn legio manieren en dito tools waarmee we ons verhaal kunnen uitbeelden; van Instagram en Pinterest tot aan een WordPress of Tumblr blog. De vraag is, hoe geef je de mensen/de bezoekers/het publiek op een juiste wijze een kijkje in jouw dagelijkse leven, welk middel gebruik je daarvoor en wat zijn de voors en tegens van die verschillende mogelijkheden?

Sander de Leeuw geeft al een voorzet met zijn artikel ‘5 tips om je online content te verbeteren‘. Hoe je je verhaal vertelt met beeld én tekst, dat kun je lezen in deel 2 van mijn verhaal!