How to

Online Storytelling: 5 tips om je online content te verbeteren

0

Een goed verhaal beklijft, inspireert en motiveert je doelgroep, ook online. Begin maart 2012 startte de organisatie Invisible children een online campagne ‘Kony 2012’. De campagne, die in eerste instantie vooral draaide om een online video, werd in enkele dagen meer dan 30 miljoen keer bekeken. De campagne ontving wereldwijd zowel veel lof als kritiek, maar staat inmiddels wel op menig politieke agenda. Het is een mooi voorbeeld van online storytelling met een grote impact.

Show, don’t tell

Storytelling is hot! En dat terwijl het geen nieuw verschijnsel is. Sterker nog, mensen vertellen elkaar al duizenden jaren verhalen. Over het bedenken en vertellen van een verhaal bestaan inmiddels dan ook al talloze theorieën en methoden. Maar alleen een goed verhaal is niet voldoende. Je zal (zeker online) goed moeten nadenken over hoe je dat verhaal tot uiting gaat brengen. Hieronder volgen 5 tips die je kunnen helpen om jouw verhaal beter vorm te geven.

1. Bepaal je doelgroep

Wanneer je een verhaal gaat vertellen, is het handig om na te denken over aan wie je dat verhaal gaat richten. Wat is hun relatie tot jouw verhaal? Wat is hun voorkennis en waarom moeten zij dit verhaal horen? Voor een publiek is er weinig vervelender dan naar een verhaal te luisteren wat niet aan hen gericht lijkt te zijn. Online is dat niet anders. Bezoekers kunnen binnen een fractie van een seconde je website weer wegklikken als zij zich niet meteen aangesproken voelen. Om je online doelgroep te bereiken met jouw verhaal is het erg belangrijk om een goede ‘trigger’ aan te bieden. Een trigger, die afgestemd is op jouw doelgroep.

Door meteen de doelgroep aan te spreken (projectmanagers/ teams) met voor hen bekende termen, biedt deze productpagina van Basecamp gelijk duidelijkheid aan wie het verhaal gericht is.

2. Kies een aansprekende verhaalvorm

Als je jouw doelgroep duidelijk voor ogen hebt, is de volgende stap bepalen hoe je ze gaat bereiken. In welke vorm ga je jouw verhaal aanbieden? Eén van de meest voor de hand liggende vormen om offline je verhaal te delen met een groot publiek is in tekst. Boeken, tijdschriften en kranten brengen op deze manier, soms ondersteund met beeld, hun verhaal over aan de doelgroep. Online biedt natuurlijk veel meer mogelijkheden dan alleen tekst en beeld. Denk bijvoorbeeld aan:

  • videofragmenten
  • animatie
  • dynamische content
  • infographics / datavisualisatie

De Open Universiteit combineert twee populaire mediavormen om te vertellen wie zij zijn: video en datavisualisatie.

3. Bepaal de rol van je bezoeker

Een goede trigger en een aansprekende vorm zijn belangrijk om de aandacht van je bezoeker te krijgen. Maar hoe houd je die aandacht vervolgens vast? Hoe zorg je ervoor dat je bezoekers niet halverwege het verhaal massaal afhaken? Zowel offline als online is het belangrijk om een goede interactie te hebben met je publiek en dat beperkt zich zeker niet tot het slechts beantwoorden van vragen na afloop. Ook tijdens het vertellen van je verhaal kun je jouw bezoekers actief betrekken bij het verhaal.

De website Slavery Footprint interacteert op een leuke manier met online publiek. Door input te vragen van de bezoeker, en deze input mee te nemen in het verloop van het verhaal, blijft de bezoeker betrokken. Het gaat immers ook over hem/ haar!

4. Bied de context van het verhaal

Een goed verhaal staat op zichzelf en behoeft geen verdere uitleg. Toch kan het zomaar voorkomen dat een bezoeker ergens halverwege jouw verhaal binnenkomt. Vergelijk het met zappen op TV en opeens halverwege in een film belanden. Als je besluit de film verder te kijken, dan kost het vaak enige moeite om te begrijpen waar het verhaal over gaat en waar je je bevindt in het verhaal. Online gebeurt dit vaak door middel van zoekopdrachten via Google: opeens belandt je bezoeker op een diepgelegen pagina van jouw website, en dan? Hoe krijg je die bezoeker nog mee in jouw verhaal? Het is van belang om je bezoekers zo snel mogelijk overzicht te bieden, bijvoorbeeld door kruimelpaden of aan te geven in welke stap van het verhaal hij/zij zich bevindt. Ook duidelijke doorlinks naar relevante content of een duidelijke weergave van het hoofdonderwerp kunnen goed helpen om deze bezoekers op te vangen.

Door het duidelijk aanbieden van dossiers in de zijnavigatie maakt nu.nl het voor zijn bezoekers inzichtelijk wat de context van de aangeboden nieuwsverhalen is. Ook communiceert nu.nl duidelijk wat het actuele hoofdonderwerp van het nieuws is, onafhankelijk van de pagina waar de bezoeker op terecht komt.

5. Communiceer het doel van je verhaal

Het vertellen van verhalen doen we meestal met een bepaald doel. Dat kan zijn om de ander te informeren, te inspireren of te overtuigen van een bepaald doel. Storytelling wordt vaak toegepast opdat het publiek er een bepaalde ‘learning’ uithaalt. Een verhaal is pas een goed verhaal als de bezoeker er iets mee kan. Online zijn we meestal gewend om te denken in USP’s en call-to-actions om bezoekers te overtuigen om iets te kopen of gegevens achter te laten. Hoewel deze doelen prima te bereiken zijn met storytelling, is het wel belangrijk om jouw online verhaal te laten aansluiten bij de gewenste actie. Is het doel van jouw verhaal om in contact te treden met je doelgroep? Laat dan tijdens het verhaal blijken wat contact met jouw bedrijf voor meerwaarde kan hebben voor je doelgroep. Dat kan bijvoorbeeld door je verhaal voornamelijk informatief te presenteren, zonder meteen je eigen producten te ‘pushen’.

Nutricia biedt online vooral veel informatie aan haar bezoekers. Het doel is niet om direct producten te verkopen, maar juist om hun doelgroep te ondersteunen waar nodig. Uitgebreide contactmogelijkheden hebben hier meer effect dan een call-to-action om direct producten te bestellen.

Aan de slag!

Is storytelling de manier om anno 2012 online te communiceren met je doelgroep? Moet elke zichzelf respecterende organisatie haar online content volledig herzien? Persoonlijk denk ik dat het wel meevalt. De meest succesvolle voorbeelden van online storytelling zijn afkomstig van non-profits en goede doelen en hebben bewustwording als voornaamste doelstelling. Maar het kan geen kwaad eens opnieuw naar je online content te kijken. Het zorgvuldig bijhouden van je webanalytics en in de gaten houden van bezoekerspaden is een goed startpunt. Vervolgens kun je aan de hand van deze tips je content optimaliseren voor jouw doelgroep en behoeften. Juist omdat storytelling zo’n hot topic is, is het best mogelijk dat je bezoekers langzamerhand meer gaan verwachten van jouw website dan alleen maar pagina’s met saaie reeksen alinea’s en bulletpoints.