7 tips voor relevantere content op je corporate site
Leveren jouw collega’s ook het liefst alleen nieuwsberichten aan en vergeten ze vervolgens de achterliggende content daarop aan te passen? Puilt de website uit van information overload en blijven je collega’s maar aanleveren? Lees dan deze 7 tips voor het verminderen of weren van irrelevante content.
1. Bestook je collega’s met statistieken
Gebrek aan focus op het hoe en waarom van de site, kan contenteigenaren en collega’s doen afhaken. Deel daarom regelmatig (bijvoorbeeld maandelijks) statistieken over je website. Zo maak je voor zowel contentleveranciers als andere collega’s (en hun managers!) inzichtelijk wat bezoekers op de website komen doen. Zo publiceerde ik bij een opdrachtgever maandelijks de top 25 zoekwoorden op het intranet. In de top 5 stond een onderwerp waarvoor ik de contenteigenaar meerdere malen om updates had gevraagd. Na publicatie van de statistieken leverde deze contenteigenaar uit zichzelf geactualiseerde content aan; hij had zich niet eerder gerealiseerd dat zoveel mensen deze informatie bekeken.
2. Focus op ‘top tasks’ van websitebezoekers
Volgens Gerry McGovern manage je niet je content, maar de top tasks van je bezoekers. Via zijn Customer Carewords methodiek stel je een lijst samen van taken die bezoekers van je website willen uitvoeren, deze lijst mag wel 100 taken bevatten. Vervolgens laat je hen snel de 5 belangrijkste taken uit deze lijst aanwijzen. Ze geven 5 punten aan de belangrijkste taak, 4 aan de bijna net zo belangrijke taak en ga zo maar door. De ervaring leert dat de bezoekers redelijk unaniem zijn en samen voor een korte lijst top tasks zorgen. “5% of your website delivers at least 25% of its value”, aldus McGovern. Hij legt het hele verhaal uit in onderstaand filmpje.
De kunst is vervolgens om te zorgen dat het bezoekers zo gemakkelijk mogelijk wordt gemaakt om deze taken op je site uit te voeren. Dit kun je perfect meten met je statistiekprogramma (in elk geval in Google Analytics, door het aanmaken van events en funnels).
3. Verleid je contentleveranciers tot aanleveren van relevante content
Zodra je een beeld hebt van de top tasks, kun je starten met het herschrijven van teksten van collega’s. Zorg er daarbij wel voor dat ze een aantal van hun eigen woorden in de tekst herkennen. Bied ze de herschreven tekst aan en leg uit dat je hen helpt om de top tasks van de website te managen. Contenteigenaren die niet direct happen, kun je een keer gezamenlijk uitnodigen, liefst een paar materiedeskundigen bij elkaar. Leg uit dat jullie elkaar nodig hebben: de webredactie heeft materiedeskundigen nodig om relevante content aan te leveren en de materiedeskundigen hebben een webredacteur nodig om de content geschikt te maken voor de website (en eventueel andere kanalen). Geef bijvoorbeeld iedereen de 2 versies van een tekst van een collega en vraag hen om de beste aan te wijzen. Sommige CMS-systemen hebben tools voor A/B testing, gebruik die!
4. Durf te deleten!
Hoewel in statistiekensoftware de focus ligt op meest bezochte inhoud, is het aan te raden om juist ook de minst bezochte content in de gaten te houden. Waarom niet aan het einde van het jaar de 10% minst bezochte pagina’s in kaart brengen en offline zetten? De praktijk leert dat veel contenteigenaren hun eigen content niet meer bekijken na publicatie, dus de kans is groot dat geen haan ernaar kraait als je af en toe eens iets verwijdert. The Long Tail, één van de leidende internettheorieën van de afgelopen jaren (bedacht door Wired-hoofdredacteur Chris Anderson) is anno 2012 ook compleet achterhaald. Gerry McGovern noemt de Long Tail zelfs een dead zone: “a dead and useless tail full of dead and useless content”. Leuk voor mensen met uitzonderlijke hobby’s, die elkaar via internet kunnen vinden maar niet toepasbaar op intranetten en – wat mij betreft – corporate sites.
5. Leg bedoeling en concept van je corporate site uit
Bijna elke collega heeft wel een mening over ‘de’ website. Maar niet iedereen weet wat erbij komt kijken, wie erbij betrokken zijn en welke budgetten er in websiteland omgaan. Het kan geen kwaad om als webredacteur of communicatiemanager een rondje langs afdelingsoverleggen te gaan om hier inzicht in te geven en vragen te beantwoorden. Het kan bijvoorbeeld heel verhelderend werken als je uitlegt hoe je tot het huidige interactiedesign bent gekomen, wat user centered design is en/of dat je voor een nieuwe site zo een paar maanden werk en 50 tot 100.000 euro verder bent.
6. Promoot achterliggende content via nieuwsbrief en social media
Wanneer je een contentpagina hebt aangemaakt of een bestaande pagina hebt geüpdatet, neem daarvan dan een korte beschrijving mee in de eerstvolgende nieuwsbrief en/of tweet. Meet de conversie en vergelijk die met de effectiviteit van teasers naar nieuwsberichten. Hier ben ik bij mijn huidige opdrachtgever mee aan het experimenteren en testen en vooralsnog scoort de achterliggende content zeer goed. Wanneer je organisatie een LinkedIn-groep heeft, kun je ook proberen de contenteigenaar te verleiden om de spotlight op deze nieuwe content te zetten, bijvoorbeeld door het ‘managers choice’ te maken.
7. Leg onderaan elk nieuwsbericht relatie met missie, beleid en/of achterliggende content
In een ideale wereld worden alleen nieuwsberichten gepubliceerd, die een duidelijke relatie hebben met missie en doelstellingen van de organisatie. Ook hiertoe kun je contenteigenaar verleiden. Zorg dat je jaarverslagen en strategische plannen kent en suggereer bij zoveel mogelijk nieuws dat bij je wordt aangeleverd een ‘uitsmijter’. Hierin leg je in maximaal 3 zinnen een relatie met doelstellingen, strategie en/of achterliggende content.
Heb je zelf nog tips om ervoor te zorgen dat er meer relevante content op de corporate website komt? Deel ze dan in een reactie hieronder!