Innovatie

World Web Wars, het internet slaat terug

0

Mocht het je ontgaan zijn, dat zou natuurlijk zomaar kunnen, het was onrustig de afgelopen week op het internet. Deze week gaat de geschiedenis van ons World Wide Web in als de week van de eerste echte revolutie op het internet. Wat dit ontketende? Twee zeer omstreden wetsvoorstellen in Amerika gericht op het tegengaan van online piraterij, genaamd SOPA (Stop Online Piracy Act) en PIPA (Protect IP Act). Tijd voor een overzicht van de gebeurtenissen.

Officieel zijn de twee voorstellen bedoeld om een einde te maken aan de piraterij van muziek en films op internet, maar beiden kennen een duidelijke schaduwkant omdat deze twee het voor de Amerikaanse overheid wel heel makkelijk zouden gaan maken om online te censureren. Wat SOPA & PIPA precies inhouden is mooi samengevat in onderstaand filmpje.

[vimeo]https://vimeo.com/31100268[/vimeo]

Tot afgelopen woensdag 18 januari van dit jaar zag het er ook daadwerkelijk naar uit dat de voorstellen PIPA en SOPA het zouden gaan halen met een flinke meerderheid van de stemmen. Grootscheepse actie was nodig, en die kwam. Vanuit de Anonymous beweging werd ingezet op Operation Blackout, een verzoek aan de grootste en populairste sites op het internet om de 18e januari van dit jaar op zwart te gaan in protest. En zowaar, enkele sites gaven gehoor aan deze oproep. Met als belangrijkste deelnemer zwaargewicht en kampioen van de crowdsourcing Wikipedia. Google ging niet op zwart, maar sprak wel zijn sympathie uit en plaatste een link op de homepagina met een oproep voor het tekenen van een online petitie.

De donderdag kwam en het tij keerde. Het goede nieuws werd al vrij snel gebracht door ProPublica.com die aankondigde dat SOPA & PIPA niet genoeg stemmen meer zouden gaan krijgen om het daadwerkelijk tot wetsvoorstel te schoppen en dit mooi weergaf in de volgende afbeelding.

Overzicht verdeling stemming zoals gepubliceerd op ProPublica.com

Of het aan de oproep van Anonymous heeft gelegen zullen we nooit weten, maar feit is dat de massale protesten leken te helpen en de Amerikanen, en daarmee wij ook, ons ongecensureerde internet hebben behouden. Althans, voorlopig dan. Eind goed al goed?

Anonymous

‘Hackers’, ‘Kwajongens die alleen maar uit zijn op rotzooi trappen’ en ‘Anarchistische groep met rare maskers en vervormde stemmen in YouTube video’s, zo staat Anonymous voornamelijk bekend. En eerlijk is eerlijk, voor een deel klopt deze omschrijving best aardig. Ware het niet dat er meer over te vertellen valt.

Voorbeeld van een lolcat

Een ‘meme’ is officieel ‘een besmettelijk informatiepatroon’. In gewoon Nederlands betekent dit foto’s, video’s of zelfs thema’s die aanslaan bij een bepaalde groep internetgebruikers en vervolgens gekopieerd en aangepast worden. Dit zorgt voor een virale verspreiding van zo’n meme. In nog gewoner Nederlands is dit de reden dat we lolcats (foto’s van dieren met humoristisch onderschrift, zie hiernaast) en vele andere, vaak wat rare, internethypes kennen. Dit soort hypes ontstaan voornamelijk op de zogenaamde imageboard sites waar gebruikers, vaak anoniem, foto’s kunnen uploaden. Een van de grootste en meeste bekende imageboard sites is 4chan.com en juist deze wordt dan ook vaak aangewezen als één van de geboorteplekken van Anonymous.

Geïnspireerd op de film en grafische romans V for Vendetta waarin in een futuristisch Engeland een man strijd tegen het totalistische regime terwijl hij verborgen blijft onder een Guy Fawkes masker, strijden de leden van Anonymous tegen censuur van overheden en voor vrijheid van meningsuiting op het internet en daarbuiten. Dit is althans de basis. In de praktijk komt dit erop neer dat iedereen een Anon kan zijn (een Anon is een afkorting voor een anoniem, anonymous, persoon) en draait het er om of je in staat bent om genoeg aanhang te generen voor jouw idee, wat dat dan ook precies moge zijn. Anonymous kent geen officiële leiders buiten de Anons die losse projecten (‘operations’ of ‘ops’) trekken.

Deze afbeelding is niet langer beschikbaar.

Werkelijke anarchie dus en wat mij betreft eigenlijk wel het beste voorbeeld van wat crowdsourcing kan doen sinds de oprichting van Wikipedia. Iedereen kan een Anon zijn en daarom gebeurt er dan ook een hoop. Zo loop je online acties tegen het lijf die strijden tegen Neo-Nazi’s, totalitaire regimes in het Midden-Oosten, toddlers & tiaras en Justin Bieber maar voor het behoud van WikiLeaks. Om maar even een dwarsdoorsnee te noemen. Welke acties voldoende aanhang krijgen is iedere keer weer afwachten. Als een echter voldoende draagvlak voor wordt gevonden, dan kan het flink gaan stormen op het internet, dat is deze week wel gebleken.

#Hacktivism

Het populaire idee is dat alle Anons hackers zijn maar dit kan niet verder van de waarheid afliggen. Hacken gebeurd op veel en veel kleinere schaal en vereist veel technische kennis. Daarbij gelooft een deel van de Anonymous aanhangers niet in aanvallen, en zijn er ook andere manier om actie te voeren zoals de verzoeken aan sites om op zwart te gaan in Operation Blackout.

Toch staat Anonymous bekend om haar #hacktivism, protesteren door middel van hacks. Dit komt omdat het meest in het oog springende fenomeen rondom Anonymous de DDoS, Distributed Denial of Server, aanvallen zijn. Bij een DDoS aanval worden er zoveel aanvragen naar een server van een website gestuurd dat deze er zeer langzaam van wordt, tijdelijk niet beschikbaar is of zelfs crasht.

Veel mensen zien dit als hacken, maar daar heeft het eigenlijk weinig mee te maken. Vergelijk het maar met iemand die bijna zonder schade behendig je huis binnen weet te komen en stiekem alle sloten vervangt met een persoon die met een bulldozer datzelfde huis plat rijdt. Niet bepaald hetzelfde idee. Bovendien is het neergaan van de meeste sites tijdelijk, in sommige gevallen zelfs minder dan een minuut.

Comic van xkcd

Overigens is het wel strafbaar, zo’n cyber bulldozer aanval. In Nederland zijn er één, twee of zelfs meerdere jonge mannen opgepakt om hun hulp bij de DDoS aanvallen in 2010 die werden uitgevoerd als wraakactie op MasterCard en Visa in operation WikiLeaks. En niet alleen in Nederland maar over de hele wereld zijn personen opgepakt op laste van de FBI na deze aanvallen. Hoeveel precies valt lastig te achterhalen, maar genoeg om het besef onder de Anons te laten doordringen dat betere bescherming gewenst is.

Donderdag bleek dus al dat PIPA & SOPA het waarschijnlijk niet gaan halen, waarom dan toch nog online aanvallen van dit soort uitgevoerd donderdagnacht?

MegaUpload.com wordt door de FBI offline gehaald

SOPA & PIPA kregen door de storm van verontwaardiging op het web plots een hoop minder steun, en de eerste grootscheepse, vriendelijke Anonymous actie was een feit. Een moment lang leek alles dan ook rustiger te worden, tot plots MegaUpload.com (tot gisteren een filesharing site) op last van de FBI offline werd gehaald. Iets wat overigens officieel helemaal los staat van SOPA & PIPA.

Hadden de twee wetsvoorstellen al de nodige commotie veroorzaakt, nu leek de maat vol voor een groeiend aantal mensen en de DDoS aanvallen werden massaler dan ooit te voren ingezet. Zo berichte althans een van de vele Anonymous Twitter accounts die sprak over meer dan 9000 deelnemers.

Universalmusic.com werd één van de eerste slachtoffers en is vandaag voor het eerst sinds dagen weer online. Grootscheepse aanvallen werden ook ingezet op vele andere Amerikaanse overheidssites zoals Justice.gov en de site van de FBI. Langer dan een paar minuten lijken deze echter niet offline te zijn geweest. Naast Amerikaanse sites werden ook de sites van de Belgische anti-piraterij organisatie (vergelijkbaar met Brein) en enkele sites in Frankrijk aangevallen.

In Nederland viel dit alles samen met de Ziggo en XS4ALL die gedwongen torrentdownload site Piratebay moesten blokkeren voor hun gebruikers. Toch bleef het hier ogenschijnlijk vrij stil.

Kijk uit waar je klikt!

Anonymous leden hebben duidelijk geleerd van de arrestaties die eerder plaatsvonden. Deelnemers van de grootscheepse acties werden opgeroepen tot voorzichtigheid en aangeraden om zich achter online privacy beschermende systemen zoals Tor te verschuilen die opsporing in theorie onmogelijk zouden moeten maken.

Of dit klopt in de praktijk gaan we nog merken, maar het wordt de FBI dit keer bepaald niet makkelijk gemaakt. Naast de extra bescherming is er dit keer ook nog sprake van een onbekend aantal mensen die onbewust hebben meegewerkt aan de DDoS aanvallen. Via Twitter en andere sociale media werden boodschappen verspreid met een link. Wie op zo’n link klikt gaat naar een pagina waarop een simpel scriptje direct begint met het uitvoeren van een DDoS aanval. Waarschijnlijk zonder al te veel daadwerkelijke ‘kracht’ maar wel genoeg om het voor de FBI onmogelijk te maken om te zien wie er nu bewust mee heeft gedaan en wie per ongeluk op een link klikte.

Overigens betekent dit officieel wel dat onwetende aanhangers van Anonymous en de vele betrokken journalisten zonder het te weten ineens strafbaar zijn. Iets waar lang niet alle Anons blij mee zijn.

(Mocht iemand zich zorgen maken over mijn kansen om opgepakt te worden; Sinds ik hierover gelezen heb check ik elke link even voor ik erop klik. Links die doorverwijzen naar sites als Pastebin.com heb ik weten te mijden. Maar zeker weten doe ik het natuurlijk niet. Mocht ik ineens van mijn bed gelicht worden wil iemand dan zo vriendelijk zijn ze even te wijzen op dit stuk?)

#TangoDown en de World Web Wars

Was het alleen bij de drukke donderdagnacht gebleven, dan zouden de mensen die dit op Twitter omdoopten tot de “World Web Wars” toch ietwat voorbarig zijn geweest. Hoewel het er inderdaad op lijkt dat het om een zeer grote groep mensen ging verspreid over de wereld was er een hoop momentum opgebouwd door het gedoe rondom de Amerikaanse wetsvoorstellen. En een echte oorlogsstrijd tegen online censuur is niet in één dag gestreden.

Een paar dagen verder kunnen we echter zo langzamerhand wel van een kleine revolutie spreken. In Brazilië zijn er inmiddels meer dan 100 sites van de overheid aangevallen en de lokale websites van bedrijven als Visa, MasterCard en Universal. En ook de eerste berichten uit Polen druppelen binnen. Op Twitter wordt elke val enthousiast aangekondigd met een “Tango Down!” boodschap.

Tango Down bericht van Anonymous op Twitter

Wat moeilijk blijft bij deze digitale revolutie is het overzicht. Om hoeveel Anons gaat het? Hoe groot is de steun daadwerkelijk? Hoeveel sites zijn er aangevallen? En hoe ver gaat dit door? We kunnen er alleen maar naar gissen. Maar wat in ieder geval duidelijk is inmiddels, is dat online protesten niet meer gaan verdwijnen ook nu PIPA & SOPA van tafel lijken te zijn.

Om hoeveel Anons zou het nu echt gaan?

Wat ik persoonlijk dan wel weer jammer vindt is dat met het offline halen van MegaUpload.com er twee zaken door elkaar zijn gaan spelen. Enerzijds het strijden tegen online censuur en anderzijds het steunen van online piraterij. Zonde, want ik denk dat de strijd tegen censuur op internet echt heel erg belangrijk is en op een veel breder draagvlak kan rekenen dan de strijd voor online piraterij.

The end! Toch?

Het einde is voorlopig nog niet in zicht. Niet alleen verspreiden de protesten (al dan niet aanvallend) zich over verschillende landen ook komen er nieuwe “vijanden” bij. Met als voornaamste kandidaten HR 1981 en ACTA (Anti-Counterfeiting Trade Agreement).

Anonymous over ACTA & HR 1981

HR 1981 is een Amerikaans wetsvoorstel wat officieel is bedoeld om het verspreiden van kinderporno tegen te gaan, maar die in dat proces ook de overheid weer een mogelijkheid geeft om online nog beter hun burgers in de gaten te houden. ACTA daarentegen is een echt internationaal gebeuren waar we ook hier in de EU mee te maken hebben. De precieze consequenties van dit voorstel zijn op dit moment nog heel erg onduidelijk, maar het doel is in ieder geval betere internationale bescherming van copyright. Lees er hier meer over.

Of acties tegen ACTA & HR 1981 ook zo’n massale aanhang weten te krijgen als SOPA & PIPA is nog maar de vraag. Maar het ziet er wel naar uit dat in 2012 de online protesten mainstream gaan en #hacktivism zou misschien nog wel eens het belangrijkste buzzwoord van dit jaar kunnen gaan worden. Helemaal als de internetrevolutie weet om te slaan naar de fysieke wereld.

Oproep op Twitter voor offline actie

Oproep op Twitter voor offline actie

Oproep voor offline protesten- is online protesteren krachtiger?

Tot slot; Er is geen revolutie zonder een strijdlied.

Een beetje revolutie heeft natuurlijk een strijdlied. En met de World Web Wars die op de achtergrond is dit misschien wel een mooie kandidaat; The day the LOLcats died.

Accepteer cookies

“Draw your swords, lift your shields, stand your ground in solidarity. The great battle of our age is coming, and the Internet WILL win. – Getwitterd door @YourAnonNews