How to, Verdieping

Appje eitje: tips voor simpele apps!

0

We worden overspoeld met informatie. Radio- en TV-reclames, billboards, reclamefolders, winkeletalages, flitsende websitebanners en telefoonterreur. Informatie die voor het overgrote deel voor ons niet zinvol is. En dus moeten we filteren, om onze aandacht te beperken tot wat er daadwerkelijk toe doet. Een zelfde situatie begint zich voor te doen op onze smartphone; we hebben tientallen verschillende apps in gebruik, met als gevolg vele piepjes, getril en naar voren springende notificaties. Wordt dit niet te complex?

Informatiebehoefte

Vreemd genoeg kan de mens nooit genoeg krijgen van informatie. Meer en meer willen we ervan en het is tevens een van de redenen van het succes van het internet. Met de komst van e-mail, SMS en Instant Messengers is deze informatiestroom alleen maar groter en frequenter geworden. We kiezen er zelf voor om ons hier op te abonneren, maar ik schat dat ruim 80% van wat we binnenkrijgen ons eigenlijk niet interesseert. Neem als voorbeeld de e-mail: Cc’s en spam kunnen veelal direct de prullenbak in, maar je e-mail helemaal uitzetten kan ook weer niet, want dan mis je juist dat ene belangrijke bericht. Filtering van elektronische informatie is dus essentieel en ook de reden dat spamfilters, tags en labels bestaan.

We verdrinken in apps

Onze smartphone-apps voorzien ons ook weer van veel informatie, maar dan wel meer toegespitst op datgene waar we in geïnteresseerd zijn: door bewust te kiezen filter je welke informatie je tot je neemt. Het aanbod van de vele nieuwswebsites resulteerde in het bieden van RSS-feeds per thema en verklaart dan ook dat een nieuwsreader-app tot de top 3 van de meest gebruikte productieve apps voor de iPad behoort. Een veel gehoorde term is: “There’s an app for that”. Voor elke specifieke functie is een speciale app. En de gebruiker opent app na app om die specifieke informatie tot zich te nemen. Smaak en gebruiksvriendelijkheid zijn persoonlijk en ook de reden dat er verschillende apps bestaan die hetzelfde doel dienen. Een gevolg is dat app X functie A wel ondersteunt en app Y enkel functie B, waardoor het kiezen voor die ene juiste app weer moeilijk wordt.

Concurrerende consumentenapps zijn er in overvloed, maar voor de zakelijke gebruiker ligt dat anders. Er zijn genoeg e-mail, kalender en telefoonboekapps, maar apps die professioneel kunnen aansluiten op backofficesystemen en het eenvoudig uitwisselen van documenten mogelijk maken, zijn er nog weinig. En van diegene die er zijn, is de kwaliteit en functionaliteit veelal teleurstellend, al is dit verschillend per platform. Denk aan inconsistente user-interfaces, crashende software, trage reacties en te veel stappen voordat je de juiste info hebt gevonden. Dat komt doordat ze ontwikkeld zijn vanuit een technisch perspectief en niet vanuit de gebruiker. Een kwestie van tijd hoop ik.

Fragmentatie van platformen

De fragmentatie van platformen (iPhone/iPad, Android, Windows Phone, Blackberry etc.) zorgt bovendien voor verschillende user-interfacevoorschriften of, erger nog, een vrije hand daarin. Een scherm sluiten in app X kan een andere handeling vergen dan in app Y, ook al is dit op hetzelfde toestel. De eenduidige ‘Back’ knop op de iPhone zou ook geïmplementeerd kunnen worden op Androidtoestellen, maar die tref je daar vaak niet aan, omdat de ‘back’ functie als fysieke knop op het toestel aanwezig is of in de altijd zichtbare statusbalk op de tablets. Begrijpelijke keuzes vanuit de producent, maar voor de gebruiker veelal verwarrend.

Gebruiksgemak

De meest succesvolle apps blijken diegenen die eenduidig zijn in hun functie en slechts weinig instellingen kennen en dus weinig complexiteit. Daarnaast zijn finger-friendly apps (bediening die ook met dikkere vingers goed werkt) blijkbaar nog steeds niet altijd vanzelfsprekend. Ook het tijdelijk tonen van een status update (waar is de app mee bezig), tijdens acties die de gebruiker langer dan 2 seconden laten wachten, een ondergeschoven kindje. Recent onderzoek van research2guidance toont aan dat een kwart van de apps in de Apple Appstore en een derde van de apps in de Android Market, weer verwijderd zijn. Een gebrek aan usability of nut zal hier (grotendeels) debet aan zijn.

Tips voor simpele apps

Simpele apps zijn helaas nog geen app(elt)je eitje, maar met de juiste kennis kom je heel ver. Aan app-ontwikkelaars zou ik dan ook de volgende zaken mee willen geven:

  • Less is more: ga voor eenvoud en beperk de mogelijkheden tot de essentiële functies. Dezelfde informatie tonen op een klein scherm maakt het 2x zo moeilijk te begrijpen (zie artikel).
  • Een handleiding die meer dan 200 woorden bevat, duidt veelal op een te complexe app. Met je juiste interfacerichtlijnen en de juiste keuze van heldere termen en iconen, spreekt het gebruik vaak al vanzelf.
  • Volg de voorgeschreven user-interfaceguidelines (zie bijvoorbeeld Apple’s guidelines) zodat het gebruik intuïtief is. Pas de layout aan, aan het type toestel: tablets hebben meer ‘screen real estate’ en dus past er meer informatie op het scherm, waardoor scrollen minder noodzakelijk is of juist het overzicht groter wordt. Maak hier dan ook gebruik van en reageer op het kantelen van het scherm.  Het inhuren van een (interaction) designer loont!
  • Luister naar gebruikers, maar probeer eerder te kijken naar hoe ze de app daadwerkelijk gebruiken. Als je een scherm na 5 stappen bereikt kan dat vlekkeloos werken, maar als vervolgens blijkt dat dat altijd gedaan wordt omdat dat eigenlijk het startpunt van de gebruiker is, is het nuttig het ontwerp tegen het licht te houden. Vooral zakelijke gebruikers werken volgens een proces dat bedrijfstechnisch vastligt en de app moet dan ook hierin ondersteunend zijn en niet met een omweg op hetzelfde punt uitkomen.