7 redenen om ook na lancering site te blijven doorontwikkelen
De website is gelanceerd en samen met je collega’s ben je een groot feest aan het vieren. Vele uren zijn er geïnvesteerd in de schitterend ogende en rijke website/webshop. Je leunt achterover en geniet van de bezoekers en de reviews. Dat moet je zeker doen, maar niet te lang! Er is nog zoveel werk te doen! In dit artikel 7 belangrijke redenen om vooral te blijven doorontwikkelen.
1. Waar zijn je bezoekers? SEO!
Of het nu een compleet nieuwe site is of een redesign, zoekmachineoptimalisatie (ofwel Search Engine Optimization, SEO) moet deel uitmaken van het ontwikkelproces. Niet alleen in de techniek, maar ook in de content. Juist de content. Nog te vaak is SEO een onderschat onderdeel in het ontwikkelproces. Dus is het na livegang tijd om de inhaalslag te maken en bezoekers binnen te halen.
Regelmatig updaten van content zorgt ervoor dat de Google spider (en die van andere zoekmachines) vaker langskomt. Een blog helpt daar dus bij, maar laat daardoor andere pagina’s niet liggen. Update een pagina als blijkt dat de ranking niet hoog genoeg is, de Periodic Table of SEO kun je daarvoor als checklist gebruiken.
Heb je een korte basis training nodig in SEO? Deze video schiet er in 3 minuten doorheen. Maar SEO alleen is niet genoeg, je hebt de analytics nodig om te zien (en soms bewijzen) wat de resultaten van je SEO-activiteiten zijn. Laat daar nu net mijn volgende punt over gaan.
2. Breng licht in de duisternis, met Analytics
Heb je wel eens met een blinddoek rondgelopen? Niet bepaald een prettige ervaring. Dat is voor je website niet anders, die wil ook niet op het www staan zonder te weten wie hem bezoekt. Natuurlijk kun jij je Analyticsaccount koppelen, maar zoals je waarschijnlijk al gokte, daarmee ben je er nog niet.
Indexeer je al de zoekopdrachten op de site zelf? Registreer je segmenten van bezoekers uit verschillende bronnen? Door dit in te regelen weet je bijvoorbeeld of een bezoeker van Twitter veel langer op je site is dan een bezoeker die via Google komt (of andersom). Heb je je AdWordscampagnes gekoppeld? De laatste toevoeging aan Google Analytics zijn de Realtime analytics. Je kunt nu de hele dag je bezoekers in de gaten houden. Het inrichten van trechters (funnels genoemd) om inzicht te creëren kan erg behulpzaam zijn. De nieuwe ‘flow visualisation’ geeft daar veel inzicht in. Je wilt tenslotte dat je bezoekers klanten worden, toch?
3. Je site is misschien niet zo goed als je dacht – Conversion Optimization
Analytics en SEO zijn ingeregeld, mooi. Maar de analytics geven je een duidelijk signaal waar de zwakke plekken zitten op je website. Je ziet bezoekers op je site browsen, maar ze converteren niet naar klanten. Met andere woorden, ze kopen de mooie producten of diensten die je aanbiedt niet. Het proces met de noemer Conversion Optimization helpt je daarbij. Optimaliseer het proces om van de bezoeker een klant te maken.
Je kunt dat doen door gewoon iets nieuws proberen en hopen dat het gaat werken. Of je kunt A/B testing gebruiken. Verdeel je bezoekers in twee (of meer) groepen en presenteer beide groepen andere versies van een pagina(deel). Combineer dit bijvoorbeeld met Google Website Optimizer en je krijgt goede informatie welke versie er beter converteert.
4. Zoek uit wat mensen van je (site) vinden via social media
Je website wordt op verschillende social media sites gedeeld. Mooi! Maar ze delen niet alleen content van je site, ze praten er ook over. Of het nu positief is of niet. Natuurlijk reageer je erop, want ook als je kiest niet te reageren is dat een reactie. Luister goed naar je klanten/bezoekers en probeer te volgen waar ze over praten op de verschillende sociale platformen. Zoekopdrachten op die platformen geven al veel inzicht. Praat met ze, maar kom jouw beloftes na. Je kunt zelfs je trouwste bezoekers/fans belonen door ambassadeurs van ze te maken. Nog een stap verder kun je ook bezoekers meenemen in je developmentproces van je websites, product of dienst. Wellicht een beetje een oud boek in deze snel veranderende tijden, maar het sluit hier nog altijd goed bij aan: Groundswell.
5. Is je bezoeker echt wel wie jij denkt dat hij is? Targeting!
Leer je bezoeker kennen, elk beetje meer wat je van hem/haar weet zal je helpen met begrijpen van zijn/haar interesses en bezoekgedrag.
Google Analytics is leuk, je leert veel over grote groepen bezoekers. Google Analytics vertelt je echter niet wie die specifieke persoon is, die je site afzoekt. Amazon weet al een stuk beter wie zijn boeken bestelt, hier staan ze om bekend. Hun aanbevelingenalgoritme is sterk, maar nog steeds automatisch. Je gezond verstand kan het verschil maken in het bedienen van de bezoeker. Er zijn verschillende manieren om meer inzicht in je klant te krijgen. Denk bijvoorbeeld aan de MBTI methodiek, wat uit de veranderkunde is over komen waaien. Een empathy map kan ook verhelderend werken.
6. Breng je mensen en processen op orde
Alle bovenstaande punten zijn geen eenmalige opdrachten, ze moeten juist een plek krijgen in het dagelijks/wekelijkse werk van de websitebeheerder of het webteam om het succesvol te maken. Verdeel de rollen en laat ze ervaren welke winsten er te behalen zijn. Deel de successen met elkaar en stel doelen om naar toe te werken.
Afhankelijk van hoe social media een rol gaan spelen binnen je organisatie, kun je er over nadenken een rol als Community Manager te creëren. Een persoon met de taak om de community (onafhankelijk van platform) te ondersteunen en stimuleren. Maar ook het ontdekken van nieuwe kansen met social media.
7. Andere platformen als mobile/tablet groeien als kool
Sommige projecten richten zich in eerste instantie op de desktopwebsite. Maar de groei van browsen via mobiel of tablet gaat zo snel, je kunt je niet veroorloven deze platforms te negeren. Je kunt verschillende wegen bewandelen om mobiele bezoekers te ondersteunen. Afhankelijk van je mobiele strategie kun je kiezen voor een app, een volledig mobiele site of een zogenaamde responsive design van je net gelanceerde website.
Welke features ga je gebruiken voor je mobiele website? In geval van een webshop, ben je bereid om te investeren in een volledige mobiele shopping experience? Toon je alle content, of alleen maar een samenvatting vanwege het kleine scherm. Denk ook aan de technieken die desktopomgevingen nog niet hebben. Zoals multitouch, gestures, GPS, NFC en de accelerometer. Juist met mobiel/tablet kun je het gat tussen online en offline verkleinen.
Conclusie
Ik kan heel kort zijn: Stop nooit met het ontwikkelen van je site, zowel aan de business- als technische kant. Het is geen eenmalig project, het is een proces. En dan heb ik het oplossen van vervelende bugs nog niet eens genoemd.
Herkenbaar? Zijn er voor jou misschien nog andere belangrijke redenen om nooit te stoppen met het doorontwikkelen van je site?