Open government data: licenties & data roamen
Afgelopen week was ik van de partij op het Open Government Data Camp in Warsaw. Een conferentie waar zo’n 300 honderd open data specialisten aanwezig waren. In dit artikel de grootste eye openers op een rij.
Open data Licenties
Over licenties kun je uren discussiëren, veel helpt het niet. Er zijn te veel verschillende licenties. Licenties zouden in elk land toegewezen moeten kunnen worden. Ze moeten ook in elk ander land toegepast kunnen worden, want open data stopt niet bij de grenzen. Dat maakt een uniforme licentie lastig op te stellen.
Enige tumult (en lof) ontstond rond het Nederlandse model: er schijnen hier overheden te zijn die open data vrij geven zonder licenties. Als er echt partijen op licenties zitten te wachten, kunnen ze het melden bij de desbetreffende overheden. Lekker pragmatisch, en voorkomt een hoop onnodige discussie, die weinig waarde toevoegt.
Originele Data is belangrijker dan API’s
Succesvolle API’s, zoals die van Flickr, Youtube, Facebook en GoogleMaps, geven te denken dat API’s superieur zijn aan eenvoudige data. Niets is minder waar. Bij het opstellen van een API creëert men een service. Het verschil tussen een service en originele data is dat een service een mening is. Het is een visie op hoe data het beste gebruikt kan worden. Echter, dergelijke visies kunnen zeer beperkend werken in de praktijk. Geef ontwikkelaars de meeste vrijheid en bied ze tenminste de originele data aan. Een API bouwen kunnen ze ook zelf.
Open Data Roamen
De opendata-community moet volgens @davideaves op epsi gaan werken aan data-roamen, anders kan de toegevoegde economische waarde niet tot volle wasdom komen. Dat betekent dat er universele afspraken rond data-structuren gemaakt moeten worden, ookwel schema’s. Apps kunnen hierdoor ‘ook met buitenlandse data’ werken. Waarom een Belgische routeplanner in België, als de Nederlandse ‘trein’ het daar ook prima kan doen?
Appcompetities
Het doel van Appcompetities is niet te zorgen voor bruikbare Apps. Ze stimuleren enkel het ontstaan van een community en nieuwe bedrijven, die wellicht daar vervolgens mee verder gaan. Hierbij kan daarna van alles fout gaan, bijvoorbeeld een overheid die de vrijgegeven data niet verder bijwerkt. Het is ook goed denkbaar dat een persoon, of een bedrijf, uiteindelijk interesse verliest wegens een gebrek aan potentie.
Echte hackathons hacken niet
Op een hackathon komt men niet om te hacken. Het doel van een hackathon is coders te inspireren en andere mensen met soortgelijke ideeën tegen te laten komen. Doordat er daadwerkelijk gehacked wordt, weten ze dat ze op een dergelijk event de juiste mensen zullen gaan ontmoeten. Deze bieden uiteindelijk een opstapje bij het beginnen van mogelijke projecten en andere intiatieven.
Open data industrie vergt op Open data community
Zonder expertise rond het maken van apps en omgaan met Bigdata, zullen er ook weinig iT’-ers en IT-bedrijven hiermee aan de slag gaan. Dit terwijl de gangbare visie, zoals die van Neelie Kroes en bijvoorbeeld McKinsey is, dat Bigdata ‘Big money’ is. Experts ontstaan door ervaring op te doen in een veilige omgeving.
Daarom ook: Hack de Overheid! In het kader van Apps4Nederland wordt er een Open Data Weekend georganiseerd door Hack de Overheid met aansluitend een nachtprogramma van the Eddy the Eagle museum rond data interactie en visualisatie.