Verdieping

Like of dislike? Wat vinden tieners van het nieuwe Facebook?

0

Facebook ondergaat, sinds de komst van Google+, een ware metamorfose. De ticker en de nieuwe (toekomstige) timeline zijn er voorbeelden van. Wat vinden tieners eigenlijk van deze veranderingen? En zorgen de veranderingen van Facebook er voor dat ze zullen blijven? Mr Youth, een New Yorks onderzoeksbureau, ondervroeg 2.000 jongeren tussen de 14 en 17 jaar over het nieuwe Facebook.

Minder tijd op Facebook

Momenteel spenderen jongeren zo’n 90 minuten per dag op Facebook. Een gedeelte van de ondervraagde tieners geeft aan er over te denken om minder tijd op Facebook door te brengen vanwege de veranderingen. 47% geeft aan dat ze evenveel tijd aan Facebook gaan besteden. Zij stappen over de ergernissen van het nieuwe Facebook heen om hun favoriete dingen te doen, zoals chatten en de walls van vrienden bekijken. Een klein gedeelte van de jongeren (4%) geeft aan meer tijd te gaan besteden aan Facebook.

Het nieuwe Facebook is een beetje verwarrend, maar wel acceptabel

Tieners geven aan dat het tijd kost om aan het nieuwe Facebook te wennen. Ze noemen de vernieuwingen “verwarrend, irritant, teleurstellend en nutteloos”. Volgens tieners is de kracht van Facebook juist dat het zo simpel en makkelijk in gebruik is. Slechts 19% van de jongeren vond de nieuwe navigatie makkelijker. 45% vindt de pagina rommelig door alle nieuwe functionaliteiten. 35% voelt zich niet comfortabel bij het nieuwe delen wat mogelijk gemaakt wordt door de ticker. Ook in Nederland zag ik dit sterk terug op de pagina’s van vrienden met oproepjes om hun posts te laten verdwijnen uit de ticker. Daarnaast speelt ook ‘social media-moeheid’ daarin mee.

De ticker is een scrolling stalker

Jongeren hebben gemiddeld tussen de 100 en 500 vrienden. Dat maakt dat de ticker veel te snel loopt om echt waardevolle updates te geven. Daarnaast vinden tieners de ticker erg afleidend. Slechts 17% ziet de meerwaarde in van de ticker. 31% probeert deze zo veel mogelijk te negeren. Het woord stalker kwam meerdere keren naar boven omdat jongeren vinden dat de ticker dingen laat zien die niet voor ieders ogen bedoeld zijn.

De nieuwe timeline is vet

De nieuwe timeline is natuurlijk nog niet bij iedereen doorgevoerd. Onder de ondervraagde tieners waren er een aantal die de timeline al handmatig hebben geinstalleerd. Van alle nieuwe opties op Facebook gaven de tieners aan dat de nieuwe timeline in elk geval hun favoriet is (27%).

Facebook applicaties, irritant of nuttig?

Veel jongeren zien applicaties niet als toegevoegde waarde. Ze zien apps als timeline vervuilend en als spam. Uiteraard ligt het wel aan welke app het is. Twitter (27%), Ticketmaster (21%), Yahoo (24%), Netflix (20%) and Spotify (15%) behoren volgens tieners tot goede apps. Ze houden van applicaties zoals Spotify, omdat ze hiermee nieuwe muziek kunnen ontdekken en delen (37%). Apps gelinkt aan merken vallen jongeren op via de timeline van vrienden (42%). Het belangrijkste van een Facebookapplicatie is dat het waarde moet toevoegen. En dat niet alleen voor de gebruiker zelf, maar ook voor vrienden. 70% van de jongeren probeert regelmatig een applicatie uit als ze zien dat vrienden het gebruiken.

Likes zijn belangrijk voor jongeren!

De waarde van een ‘like’ is wel gestegen met de nieuwe veranderingen van Facebook. Een like staat nu voor goedkeuring van de consument, een signaal van: ‘dit is okay!’. ‘Liking’ wordt erg serieus genomen, 57% van de tieners ziet een like als een onderdeel van hun persoonlijke ‘merk’. 37% vindt een ‘like’ een goedkeuring van iets naar vrienden toe. En 39% ziet het als een teken naar een merk toe dat ze graag updates ontvangen. De ticker lijkt in dit geval wel handig te zijn omdat 56% van de jongeren ziet dat een vriend een merk ‘leuk vindt’.

De deuren staan open voor Google+

Facebook verandert nu zo veel dat de deuren voor Google+ open staan. 25% van de jongeren zegt Google+ vaker te gaan gebruiken dan Facebook. En 10% zegt dat ze sowieso wil overstappen op Google+. De tieners die Google+ al gebruiken, zeggen dat het platform een ‘cleanere’ uitstraling heeft en veel socialer is. Toch is 35% nog geen overtuigend aantal. Veel jongeren weten nog niet van Google+. Ook zeggen veel tieners dat het merendeel van hun vrienden nog op Facebook zit en het dus nog niet nuttig is om over te stappen op Google+. Lees hier meer over dit onderzoek.

Al met al blijkt uit dit onderzoek dat jongeren niet extreem negatief staan ten opzichte van de nieuwe mogelijkheden van Facebook. Jongeren lijken vooral te moeten wennen aan de nieuwe navigatie en opties. Maar zolang de meeste van hun vrienden op Facebook blijven, is er nog niet zo veel aan het handje. Logisch ook, want dat is ten slotte waar sociale netwerken om draaien.