Verdieping

Jongeren staan ‘altijd aan’ & willen ‘totaal-media-abonnement’

0

Jongeren staan altijd aan. Ze kletsen niet alleen wat af via het mobiele internet, ze sturen elkaar ook ‘wiebelsmsjes’; de nieuwe ‘booty call’. In de toekomst verwachten jongeren steeds meer van media-aanbieders. Ze zijn klaar met alle losse abonnementen en willen 1 abonnement met legale toegang tot films, muziek en games. Uit Brits onderzoek, uitgevoerd door T-Mobile, blijkt tot slot dat tieners wel de kosten weten van een iPhone 4, maar niet die van een brood of een doosje eieren.

Jongeren staan altijd aan volgens onderzoek van Hi

Onderzoek van de telecom aanbieder Hi wijst uit dat een derde van de jongeren minder belt en meer dan de helft smst minder sinds ze internet op hun smartphone hebben. Het onderzoek, dat op zich niet veel opvallende cijfers bevat, maar wel een fijn overzicht biedt, werd uitgevoerd onder zo’n 1121 jongeren tussen de 18 en 29 jaar. Jongeren delen vooral informatie op Facebook of kletsen bij via het chatprogramma WhatsApp. Uiteraard worden deze moderne middelen ook voor andere dingen ingezet, zoals de ‘booty call’. De verzoeken verschijnen via sms (45%), WhatsApp (9%), Facebook (5%), e-mail (4%) of zelfs Twitter (1%).

De nieuwe bootycall

50% van de jongeren heeft ervaring met een booty call. Slechts 1 op de 6 jongeren gaat er wel eens op in. Call is eigenlijk een ouderwets woord dus Hi ging aan de slag om met jongeren zelf nieuwe namen voor de Booty Call te bedenken. De volgende versies werden er bedacht:

  • Wiebelsmsje
  • Whats-booty
  • Hump-ping
  • Chat4bed
  • Makeout-message
  • Booty buzz
  • Whattof*ck

Jongeren zijn altijd bereikbaar

Negen van de tien jongeren wil altijd bereikbaar zijn voor vrienden. Ongeveer 50% van de jongeren verwacht dit ook van vrienden. Daarnaast maak 62% van de jongeren zich wel eens zorgen over als vrienden niet reageren op een berichtje. 59% van de jongeren kan zich geen leven meer voorstellen zonder mobiel internet. 25% van de jongeren voelt zich zelfs naakt zonder mobiel internet.

Accepteer cookies

Om bij te kletsen zijn de sms (28%) en bellen (26%) het meest populair onder jongeren.

  • Uitnodigingen voor een feestje worden het meest via e-mail (30%), sms (26%) of bellen (19%) gedaan.
  • In een noodgeval gebruikt drie kwart van de jongeren de mobiel om te bellen. Ook bij formele zaken staat bellen bovenaan (65%).

Mobiel internetgebruikers…

  • Kletsen vaker bij via WhatsApp (22%) dan via een telefoongesprek (20%).
  • Pranken het meest via sms, gevolgd door (26%), WhatsApp (19%), bellen (17%) en Facebook (14%).
  • Gebruiken Facebook (27%), sms (16%), bellen (16%) en e-mail (15%) het meest om met de mobiel informatie te delen.

Jongeren willen een compleet media-abonnement

Een derde van de jongeren geeft aan een media-abonnement te willen met alles er op en er aan. Niet alleen internet, televisie en mobiele telefonie maar ook films, games, muziek en nieuws. En dat alles legaal! Niet alleen jongeren hebben deze behoefte, ook een vijfde van de volwassenen geeft aan zo’n totaal-media-abonnement te willen. Dit alles blijkt uit een onderzoek van Multiscope, gehouden onder zo’n 1000 consumenten.

Films & muziek zijn het belangrijkst

Jongeren (84%) zien vooral graag films in hun media-abonnement. Films worden op de voet gevolgd door muziek met 82%. Opvallend is dat slechts een derde van de ondervraagde momenteel gebruikt maakt van een betaalde muziekdienst zoals bijvoorbeeld Spotify of iTunes.

De meningen zijn nogal verdeeld over het gebruiken van content als films, muziek en games of het downloaden ervan. 62% van de jongeren ontvangt content het liefst via downloaden. Onder volwassenen zijn de meningen verdeeld, 50% zou de content graag downloaden. De andere 50% vindt het prima om de content online te gebruiken en niet in het bezit te hebben.

Nieuws & mobiele telefonie

80% wil ook graag dagelijks nieuws ontvangen. 70% van deze mensen wil dit nieuws wel graag ontvangen op hun tablet of smartphone. Ook mobiele telefonie is belangrijk in een totaal media-abonnement zegt 70% van de ondervraagden. Jongeren hopen dat de kosten zullen dalen als twee abonnementen onder een aanbieder vallen. De ondervraagden geven aan dat ze ongeveer 30 euro willen besteden aan een totaal media-abonnement. Ze willen graag meer voor minder, aangezien de meeste abonnementen voor telefonie, televisie of internet nu al meer dan 30 euro kosten.

Dit onderzoek toont enorme kansen voor de markt. Een media-abonnement voor alles wat je graag zou willen, wie wil dat nou niet?

Tieners weten wel de kosten van Apple maar niet die van een appel

T-Mobile deed in Engeland een onderzoek onder 2000 jongeren naar bepaalde levenskosten. Gemiddeld dachten 13- tot en met 18 jarigen dat een brood 29 pence kost en 6 eieren £1. De werkelijke kosten van een brood en eieren zijn £1.10 en £1.90. En 50% van de jongeren dacht dat het slechts £30 kost om de auto te vullen met benzine. Werkelijk kost het gemiddeld zo’n £70. Vooral de jongere tieners wisten weinig over de kosten van levensmiddelen.

Maar wanneer het over de laatste gadgets gaat, weten jongeren precies wat ze kosten. Van bijvoorbeeld de iPhone 4 konden 8 van de 10 jongeren de prijs van het 8GB (£428) model en het 16 GB(£510) model quoten. Ze wisten ook de prijzen van een Playstation 3 of een iPad.

TV money expert Jasmine Birtles zegt:

“It’s worrying teenagers know so little about the costs of every day goods. This is the generation that needs financial education most.”

Ergens is het natuurlijk zorgwekkend dat jongeren niet veel weten over dagelijkse kosten zoals die van brood en eieren. Anderzijds komen ze daar snel genoeg achter wanneer ze zelf eten moeten kopen. Ik denk dat het vooral komt doordat ze er gewoonweg niet mee bezig hoeven te zijn. En met de gadgets komen heel snel in aanraking, want dat is wat ze willen hebben.