How to, Verdieping

6 tips & enkele inspirerende voorbeelden van online jongerencampagnes

0

Virals floppen, websites worden niet begrepen en campagnes worden vervloekt op Twitter. Communiceren met jongeren is een vak apart. Generation Y is here en vraagt extra aandacht van merken. Even een commercialtje zonder goede boodschap zit er niet meer in. Hoe ontwikkel je een goede online campagne voor jongeren?

1. Stort je in de wereld van jongeren

Het is natuurlijk een open deur als het gaat over conceptontwikkeling, het inleven in de doelgroep. Bij jongeren is het toch extra belangrijk, wat gister nog cool was kan, bij wijze van spreken, vandaag alweer een flop zijn. Hou rekening met de belangrijkste trends:

  • Extra Value. I am what I share, jongeren zijn op zoek naar extra waarde. Wat is shareable? Hierbij is storytelling belangrijk
  • Collectavism. Jongeren zijn positief over zichzelf, maar niet over de wereld. Dit lijdt tot vormen van activisme, zoals Hacktivsm en Clicktivism.
  • Dreammotion. De wereld van jongeren gaat razend snel. Elke dag komen ze in aanraking met veel prikkels. Dit maakt dat jongeren op zoek zijn naar rustpunten, dingen die ze al kennen vanuit vroeger. Een voorbeeld hiervan is softfocus in videoclips.
  • Collaborative Power. I am what I create. Creëren is belangrijk voor jongeren, samen en alleen. Maar ook I am what I use en I pay what I use.
  • Fun. Iets moet gewoon ook leuk zijn, niet alleen maar zwaar en serieus. Gewoon leuk.

Dit zijn de belangrijkste trends in een notendop, lees ze hier wat uitgebreider. De blog van Young Works zet ook bijna wekelijks nieuwe signalen, die worden aangedragen door jongeren, online.

Daarnaast zijn jongeren ‘stimulation junkies’. Ze hebben steeds nieuwe prikkels nodig van merken. H&M verandert de winkel tegenwoordig 1x in de week, er komen geen nieuwe spullen maar ze gooien gewoon de indeling om. Dit om te voorzien in de nieuwe prikkels voor jongeren. Ook willen jongeren graag de baas zijn, ze willen invloed hebben op producten en merken. Een voorbeeld hiervan is de Freestyle Fontein van Coca Cola.

2. Be cool, real, happy, unique en self-brand

‘How Cool Brands Stay Hot’ is het meest recente boek over jongerencommunicatie, geschreven door de Belgische Joeri van den Bergh. In het boek beschrijft hij een nieuw model om merken ‘Hot’ te maken en te houden. Belangrijke gedachten hierbij zijn:

  • Be cool. Cool ben je niet, dat laat je zien; Act – don’t tell. Schreeuwen dat jouw merk ‘de coolste’ is werkt dus niet. Vrienden zijn ‘the cool factor’, vinden zij iets cool dan vertrouwen jongeren hier op.
  • Be happy. Hapiness is een belangrijke waarde voor generatie Y, ze houden niet van negatieve emoties. Een mooi voorbeeld is de ‘Share happy‘ ijsmachine van Ola.
  • Be real. Blijf dichtbij wie je bent en verander niet ineens 180 graden. Merken die niet kunnen kiezen en met de stroom mee gaan zijn niet cool.
  • Be unique. Claim wie je bent en wat je doet. Je hoeft niet per se vernieuwend te zijn. Micheal Jackon was niet als eerste met de moonwalk, David Bowie wel. Maar MJ gaf er een naam aan.
  • Self-brand. Het product is niet alleen belangrijk, het is ook belangrijk om bij de levensstijl van jongeren aan te sluiten. Nike wil jongeren beter maken in sport, Converse stimuleert creativiteit.

3. What’s in it for them?

Als je een campagne ontwikkelt wat halen jongeren daar dan uit? Wat biedt meerwaarde? Dat kan bijvoorbeeld een vette prijs zijn, maar ook een spotlight voor je eigen gecreëerde filmpje. Bij ‘What’s in it for them?’ is het ook heel belangrijk dat je nadenkt over de boodschap. Wat is de kern van wat je jongeren wil vertellen? En biedt die kern jongeren iets? Sluit het bijvoorbeeld aan bij hun levensstijl? In de onderstaande voorbeelden zie je dat Pringles besloten heeft om muziekliefhebbers aan te spreken; via een app kunnen jongeren zelf muziek maken en dit delen met andere muziekliefhebbende vrienden. Pringles sluit op deze manier aan bij de levensstijl van jongeren.

4. Be visual

Tekst is natuurlijk nodig in een campagne, maar probeer zo min mogelijk te schrijven en dit altijd te ondersteunen door visueel te zijn. In de onderstaande voorbeelden zie je dat zowel Hema als Pringles heeft besloten om de campagne ‘uit te leggen’ in een YouTube filmpje in plaats van een lap tekst. Voor jongeren geldt zeker, een beeld zegt meer dan duizend woorden. Kijk bij video’s wel uit dat het niet te langdradig wordt, neem daarbij punt 3 dus erg goed in gedachte. Lees hier ook nog 8 tips voor teksten gericht op jongeren.

5. Be shareable

Zorg dat jongeren je campagne/website op verschillende punten kunnen sharen. Niet alleen het eindresultaat, maar ook tussendoor. Neem daarvoor niet alleen de standaard ‘Add-this’, maar plak er ook een leuke/aantrekkelijke tekst achter die anderen in het netwerk van jongeren triggert om ook even te kijken. Daarnaast hoeven jongeren dan niet zelf een tekst te bedenken, je maakt het makkelijk voor ze. Of zoals in het geval Pringles, creëer online buzz door het ‘unlocken’ van badges. En vergeet niet dat jongeren alleen iets sharen als het meerwaarde heeft, je content moet dus goed zijn!

6. Test je concept

Aarzel nooit om je concept eens voor te leggen aan een groep enthousiaste jongeren. Zij kunnen vaak heel goed zeggen wat ze leuk vinden of juist irritant. Zo’n testsessie geeft je altijd voer om het concept nog wat aan te scherpen en te verbeteren. Het maakt de kans kleiner dat je de plank compleet misslaat.

Leuk al dat gepraat over hoe het zou moeten, hieronder zie je 3 sterke jongerencampagnes/acties. Deze campagnes/acties hebben allemaal rekening gehouden met een of meerdere van de bovenstaande punten.

Hema Kaftkampioen

De ‘Back to School’ strijd is weer begonnen – waar gaan jongeren hun favo schoolspullen aanschaffen? Oh en weet je nog, het leed dat schoolboeken kaften heet? Hema speelt hier handig op in, met de 10 seconden kaft: een hoes van elastisch materiaal die je in een handomdraai om je boek doet. Ze rollen de campagne van dit nieuwe product ook online uit. Via een website roepen ze jongeren op om 10 euro aan schoolspullen te kopen, gratis een 10 seconde kaft te ontvangen en daar vervolgens een gaaf filmpje van te maken. Diegene die het snelst is of het origineelste filmpje maakt wint een Blackberry.

Deze afbeelding is niet langer beschikbaar.

Hema spreekt de creativiteit aan, iets wat heel belangrijk is voor jongeren (trends). Bekijk hier de website en vergeet vooral de inzendingen niet!

Vakantiefotowedstrijd van het Klokhuis

Het weetjesprogramma Klokhuis komt deze vakantie met een fotowedstrijd voor kinderen. Ze vragen kids om Bart en Dolores, de presentatoren van het Klokhuis, mee te nemen op vakantie. Niet echt natuurlijk, maar via het bewerken van hun favoriete vakantiefoto. Op de website kunnen kinderen verschillende afbeeldingen van Bart en Dolores downloaden om mee te photoshoppen.

Deze afbeelding is niet langer beschikbaar.

Het leuke aan deze actie is dat het Klokhuis kinderen niet alleen aanspreekt op hun creativiteit, maar ook op hun handigheid met programma’s als Photoshop. Ze hadden ook een tool in elkaar kunnen knutselen waarbij kids met een paar klikken een grappig plaatje in elkaar draaien, met weinig ruimte voor eigen inbreng, maar dat doen ze niet. Goede keuze! Bekijk hier de website.

The Pringles Crunch Band

Pringles bracht deze zomer speciale speaktertjes uit om aan te sluiten aan je mp3 speler, bij 3 bussen Pringles krijg je er een. Maar Pringles besloot het hier niet bij te laten en koppelde er ook een gave app aan voor jonge, sociale muziekliefhebbers; Pringles Crunch Band. Via de app kies je een instrument en via het bewegen van je telefoon maak je geluid. Pringles trekt de app ook door op social media, als je een instrument bespeelt verdien je een badge die je vervolgens op Facebook kan posten. Hoe meer instrumenten, hoe cooler de badge. Je kunt ook nieuwe instrumenten ‘unlocken’ via het scannen van een Pringles barcode. Bekijk de grappige Pringles Crunch Band Rocktutorial

Deze afbeelding is niet langer beschikbaar.

Deze campagne koppelt heel knap nieuwe media met verkoop; je hebt een Pringles boxje nodig, de app en verschillende bussen Pringles om instrumenten te unlocken. Via de app en de te verdienen badges wordt er buzz gecreëerd op social media. Daarnaast heeft het een hoge fun factor en past het bij de jongerentrend ‘I am what I share’.

Heb je zelf nog goede tips voor een succesvolle online jongerencampagne of ken je andere inspirerende voorbeelden, laat het weten in de reacties.