Twitter jezelf naar een baan [e-book]
Dat Twitter een effectief hulpmiddel kan zijn tijdens het zoeken naar een baan, bewijst Natasja Oosterloo in haar boek Twitter jezelf naar een baan. Op 4 januari 2010 twittert ze: “Nieuw jaar, nieuwe kansen. Werk (in Randstad) gezocht! Combi crea/organiserend. Branche bv. Internet, media, reclame, uitgeverij.” Deze tweet leverde haar diezelfde maand nog een baan op. In dit boek deelt Natasja haar ervaringen, aanpak en geeft ze tips die je kunt gebruiken tijdens je zoektocht naar een baan.
Twitteraccount optimaal inrichten
Hoe kun je Twitter inzetten om een baan te vinden? Hoe kun je je online het beste profileren? Hoe vergroot je, online, je kansen? Op deze vragen wordt, aan de hand van verschillende onderwerpen, antwoord gegeven. Zo beschrijft Natasja stap voor stap hoe je je Twitteraccount optimaal kunt inrichten en worden de do’s en dont’s behandeld. Daarnaast krijg je inzicht in hoe je interessante contacten kunt vinden, hoe je je netwerk uitbreidt, hoe je deze vervolgens inschakelt en hoe je je gunfactor (en dus ook de kans op een baan) vergroot.
Herkenbaar
Met dit boek krijg je een kijkje in het leven van Natasja die tijdens het schrijven van haar scriptie in aanraking komt met Twitter. Iedereen met een Twitteraccount zal zich waarschijnlijk kunnen herkennen in de onwennigheid toen je voor het eerst mensen begon te “volgen” en je voor het eerst een tweet de wereld in stuurde. Natasja noemt Twitter een “digitale kroeg”, hoewel het (destijds) nog niet haar stamkroeg was, zette ze toch een stap over de drempel en al snel bleek Twitter een leuke afleiding en ontzettend verslavend te zijn. Al met al heeft het haar zeker geen windeieren gelegd: het leverde zelfs een baan op! Het is dus zeker de moeite waard om je Twitteraccount zo goed mogelijk te optimaliseren zodat je toekomstige werkgever een goed beeld van je heeft en je zelf doelgericht kunt zoeken naar een baan.
Actief Twitteren
Het boek spoort vooral aan om actief te twitteren; “Twitter geeft je namelijk pas waarde als je zelf ook waarde toevoegt” zo stelt Natasja. In een soort How to in vorm van vier componenten (delen, reageren, helpen en organiseren) krijg je handvatten aangereikt hoe je begint met (actief) twitteren, hoe je dat aanpakt, wat er bij komt kijken en hoe dit je kans op een baan vergroot. Hierbij is het werken aan je gunfactor ook van belang; “De gunfactor zorgt ervoor dat mensen positief over je denken en je daardoor iets gunnen.”
Conclusie
Het boek is vooral interessant voor hen die Twitter willen ontdekken en/of die op zoek zijn naar een baan maar nog niet helemaal thuis zijn in deze online wereld. Ook voor studenten is dit een handig boek om zichzelf via Twitter te profileren en zo de kans op de arbeidsmarkt te vergroten. Hierbij zijn vooral die vier componenten van belang die je stap voor stap uitleggen hoe je de componenten kunt toepassen. Aan de hand van voorbeelden en tips krijg je inzicht in de praktische kant van Twitter. Vervolgens vind je aan het eind van elk hoofdstuk een korte samenvatting in vorm van een tweet in maximaal 140 tekens waarin de essentie van het hoofdstuk goed naar voren komt.
Daarnaast is het een fijn boek om je kennis op te frissen, stil te staan bij de kracht van Twitter, wat jij daar persoonlijk mee kunt doen/bereiken en om eens kritisch naar je eigen Twitteraccount te kijken.
Titel: Twitter jezelf naar een baan
Auteur: Natasja Oosterloo (@NatasjaO)
Uitgever: Eburon Elements
Jaar: 2011
Nummer: ISBN 9789059725485
Mediatype: Digitaal boek (ePub) (33 pagina’s)
Prijs: 2,95,- (Gepersonaliseerd ebook: Exclusief gesigneerd exemplaar, met persoonlijke boodschap + €4.55)
Bestellen: via Eburon Elements en Bol.com