Verdieping

Genomineerd voor de Usability Award 2011: Jantje Beton

0

Dit jaar wordt voor de 11e keer de jaarlijkse Usability Award uitgereikt aan de meest gebruiksvriendelijke websites. Frankwatching plaatst de komende week interviews met willekeurige genomineerden. Vandaag zijn we in gesprek met Meike Skolnik van JantjeBeton.nl genomineerd in de categorie overheid/non-profit. 

Dit jaar zijn er voor het eerst geen 5, maar 15 websites kanshebber, verdeeld over de 5 categorieën; bedrijvenwebsites, nieuws & entertainment, e-commerce, communities en overheid/non-profit. Uit elke categorie krijgt één winnaar op 26 mei in LantarenVenster in Rotterdam een Usability Award 2011 uitgereikt. Daarnaast wordt er door een vakjury ook één overall winnaar uitgeroepen.

Wat waren de belangrijkste usability-uitdagingen voor jullie dit jaar?

“Die waren heel groot! We hebben in februari dit jaar de website van Jantje Beton helemaal vernieuwd. De website die we hadden, was nogal verouderd en met name gericht op zenden. Bij het ontwikkelen van de nieuwe site stond het gebruik van de website door onze belangrijkste doelgroepen voorop. We willen onze doelgroepen informeren, faciliteren en activeren. We hebben daarom ingangen per doelgroep gecreëerd, waar we heel gericht de informatie kunnen tonen die voor elke specifieke doelgroep interessant is. Een ander belangrijk uitgangspunt voor de nieuwe website is de interactie met de doelgroepen. We willen we niet alleen maar zenden maar ook de interactie aangaan. Vandaar de mogelijkheid om te kunnen reageren en berichten te delen.”

Hoe zijn die uitdagingen aangepakt en problemen opgelost?

“Eerst hebben we bepaald wat onze belangrijkste (online) doelgroepen waren. Daarna hebben we geïnventariseerd wat deze doelgroepen zouden willen vinden op onze website (aan de hand van bezoekersstatistieken en vragen aan de doelgroepen). Op basis daarvan hebben we persona’s gemaakt (fictieve personen uit de doelgroepen) en zijn in hun huid gekropen. Vanuit hun ogen hebben we de website gebouwd. Vervolgens hebben we een conceptfase van de website getest onder de doelgroepen en de website hierop aangepast. Het resultaat zijn onder andere de volgende interessante features op het gebied van usability:

  • Gecategoriseerde berichten
    Elk bericht dat we plaatsen, krijgt een of meerdere categorieën mee (gebaseerd op de verschillende doelgroepen). De indeling bepaalt op welke delen van de website, de berichten worden getoond. Zo krijgen de doelgroepen allen de voor hen interessante berichten mee.
  • Gerelateerde items
    Niet alleen zien de doelgroepen berichten die voor hen relevant zijn, als ze op het bericht klikken krijgen ze ook andere berichten te zien die eraan gerelateerd zijn.
  • Lotenchecker
    Een belangrijke doelgroep van Jantje Beton zijn de mensen die een lot hebben gekocht en willen checken of ze een prijs hebben gewonnen. We bieden ze een makkelijke tool om dit direct te doen.
  • Landkaart
    De landkaart is een tool die alle projecten van Jantje Beton in Google Maps toont. Je kan je eigen straat, postcode, plaats intypen en dan zie je al onze projecten in je buurt. Je kunt ook kiezen om alleen bepaalde soort projecten te zien. Als je op een project klikt, verschijnt een korte beschrijving en (als aanwezig) een link naar het project.
  • Tweetblender
    We kunnen tweets over bepaalde onderwerpen op de website van Jantje Beton tonen. Dit hebben we bijvoorbeeld rondom de collecte in februari 2011 gedaan. Er werd ontzettend veel getwitterd over de collecte door collectanten en mensen die de deur open deden. Dit toonden we op onze website.”

Op welke (usability-)punten verschilt de site van concurrenten?

“Eigenlijk heb ik geen idee op welke punten JantjeBeton.nl verschilt van de concurrentie. We hebben ons op onze eigen doelgroepen gericht, gekeken naar hun specifieke behoeften en van daaruit zijn we het ontwikkelproces ingegaan en uiteindelijk gaan bouwen.”

Waarom zou deze site de Usability Award 2011 in de categorie overheid/non profit moeten winnen?

“Dat vind ik lastig om te zeggen. We doen ons best om zo gebruikersvriendelijk mogelijk te zijn naar onze doelgroepen. We zijn supertrots dat we genomineerd zijn, maar het is niet aan ons om te bepalen of we de beste zijn. Dat is aan onze doelgroepen.”

Welke plannen zijn er om de usability van de site nog verder te ontwikkelen/verbeteren?

“De website is nog lang niet af! Dit was slechts fase 1. In de volgende fase staande interactie en facilitatie centraal. Een aantal features die we nu aan het ontwikkelen zijn:

  • Quickscan subsidies
    Voor mensen die geld bij Jantje Beton willen aanvragen, ontwikkelen we een quickscan. Door een paar vragen te beantwoorden, weten mensen meteen of hun project kans maakt voor subsidie van Jantje Beton en worden ze naar het relevante digitale aanvraagformulier geleid.
  • Forum
    We zijn fora aan het ontwikkelen voor de diverse doelgroepen van Jantje Beton, waar doelgroepen informatie met elkaar kunnen uitwisselen, in gesprek met ons kunnen gaan en wij met hen.
  • Mijn Jantje Beton
    Mijn Jantje Beton wordt een plek waar loterijscholen, collectecoördinatoren en donateurs kunnen inloggen, hun persoonlijke gegevens kunnen aanpassen en bestellingen (in geval van loterij en collecte) kunnen plaatsen.

En ook daarna zal de website niet af zijn, omdat we voortdurend willen blijven inspelen op de behoefte van onze doelgroepen.”

Wie zitten er achter de website?

“We hebben alles zelf bedacht in samenwerking met onze fantastische webbouwer Level Level. ‘We’ staat hier voor een team van zes mensen vanuit Jantje Beton met verschillende disciplines: senior communicatiemedewerker, 2 communicatiemedewerkers, projectleider collecte, projectleider loterij en projectleider inhoud.”

Waarom stemde Nederland op deze website?

Het Nederlandse internetpubliek beoordeelde vanaf 14 april tot 13 mei de 50 genomineerde websites op een viertal usabilitycriteria. Alleen websites met ten minste 1000 stemmen dongen vervolgens mee naar de Usability Award. Hieronder een aantal quotes van mensen die op JantjeBeton.nl gestemd hebben:

  • “Ik vind de aparte ingangen voor de doelgroepen erg gebruiksvriendelijk.”
  • “Heel mooi, frisse kleuren, goed gebruik van sociale media en doelgroep gerichte informatie na een klik op de daarvoor bestemde knop.”
  • “Ik vind de inzichtelijkheid van deze site echt een pré. Een informatieve site moet werken en dat doet ie.”
  • “Mooie duidelijke site, makkelijk heen en weer te navigeren, op veel manieren te vinden wat je zoekt, uitstraling past bij meerdere doelgroepen (ouders, kinderen, leerkrachten, etc.) en bij het imago.”

De andere genomineerden in de categorie overheid/non-profit zijn Dance4Life en Nibud. Lees hier de andere artikelen over de Usability Award 2011.