Social media nieuws: Facebook like brengt meer op dan tweet

0

Ook deze week zet Frankwatching het laatste social media nieuws voor je op een rij. Dit keer: Facebook likes lucratiever dan tweets, vragen stellen aan je vrienden met Facebook questions en het gebruik van Twitter voor crisiscommunicatie.

Facebook likes lucratiever dan tweets

De Amerikaanse website Eventbrite, een registratiedienst voor evenementen, maakte onlangs bekend hoeveel sales tweets en Facebook likes nu werkelijk opbrengen. De website analyseerde data van 12 weken en concludeerde daaruit dat een tweet $0,80 en een Facebook like $1.34 opbrengt qua ticket sales. Daarnaast bleek dat mensen eerder geneigd zijn om informatie over evenementen te delen via Facebook dan via Twitter. Natuurlijk heeft dit ook te maken met het feit dat veel meer mensen (wereldwijd) Facebook gebruiken dan Twitter. Tot slot bleek dat maar een klein percentage van de bezoekers een evenement deelt via een sociaal netwerk: 1% van de totale bezoekers en 10% van de bezoekers die daadwerkelijk een ticket kochten. Lees meer op de blog van Eventbrite.

Vraag je vrienden met Facebook questions

Facebook lanceerde afgelopen week een nieuwe feature: questions. Met deze functionaliteit kun je vragen stellen aan je Facebook-vrienden. Als je een vraag stelt aan je vrienden, kun je kiezen uit een open antwoordveld of meerdere vooraf vastgestelde antwoordmogelijkheden. Vervolgens is het mogelijk om je vrienden uit te nodigen op de vraag te reageren.

Als je reageert op een vraag van een vriend wordt deze ook op je eigen wall geplaatst. Interessante vragen (en antwoorden) kunnen dus een viraal effect hebben. Vooralsnog wordt de dienst uitgerold aan testgebruikers. Wanneer je reageert op een vraag van een vriend krijg je automatisch de beschikbaarheid over de nieuwe functionaliteit. Als je niet kunt wachten, kun je Facebook Questions (vooralsnog alleen nog in ’t Engels) hier downloaden. Vooralsnog is de functionaliteit alleen beschikbaar voor gebruikers (profielen) en niet voor fanpages; het is wel mogelijk om een fanpagina als antwoordmogelijkheid toe te voegen.

Crisiscommunicatie werkt het best via Twitter

Uit onderzoek van communicatiewetenschappers van de Vrije Universiteit Amsterdam blijkt dat organisaties het best Twitter inzetten voor eventuele crisiscommunicatie. Het onderzoek van de VU  is het eerste experiment dat de effecten van verschillende (sociale) media onderzoekt en daarbij niet alleen naar reputatie, maar ook naar het doorstuurgedrag van mensen kijkt. Friederike Schultz, Sonja Utz (VU) en Anja Goeritz (Universiteit Würzburg) onderzochten de effecten van verschillende strategieën voor crisiscommunicatie (excuus, sympathie, informatie) en media (online krant, blog of twitter) op waargenomen reputatie, “secondary crisis communications” (informatie doorsturen en erop reageren) en reacties (boycot).

De resultaten lieten zien dat het medium belangrijker is dan de boodschap. Respondenten die de tweet hadden gelezen waren minder van plan om de organisatie te boycotten dan respondenten die het blogbericht of het online krantenbericht hadden gelezen. De respondenten die de tweet zagen en doorklikten naar het blogbericht, beoordeelden de reputatie van de organisatie het hoogst. Ook bleek dat actieve Twitteraars meer geneigd zijn om nieuws te delen dan bijvoorbeeld bloglezers of mensen die helemaal geen social media gebruiken.

Lees alle artikelen in de serie social media nieuws.