Gran Turismo vs. NFS Hot Pursuit: een nek aan nek race?
Bij racegames is de ontwikkeling van het realisme erg hard gegaan. De bijna HDTV-kwaliteit van de auto’s en omgeving zijn prachtig om te zien en geven zeker een extra dimensie aan het racen. Maar is er meer dan alleen mooie omgevingen en veel auto’s om mee te racen? Ik testte 2 heel verschillende spellen op de Playstation 3: Gran Turismo 5 en Need for Speed Hot Pursuit. Is er een beter dan de ander? En waarom?
Critici zeggen dat je deze 2 niet kunt vergelijken: “Need for Speed Hot Pursuit is een spel, GT5 is een real driving simulation.“ En daar zit natuurlijk wel een kern van waarheid in. Aan de andere kant: het gaat om het spelplezier. Smaken verschillen natuurlijk. Beide spellen zijn ongeveer even duur en je kunt je geld maar 1 keer uitgeven.
Innovatie
Een van de vragen die ik mezelf stelde voor ik aan deze review begon was: is er wel voldoende innovatie op het gebied van race games? Hoe uitgekauwd is het genre en welke innovaties zijn er de laatste tijd geïntroduceerd? Het concept is al jaren hetzelfde: auto, circuit en racen maar. Natuurlijk ga ik hierbij kort door de bocht, je kunt vaak auto’s tunen, nieuwe auto’s kopen en aanpassen met allerlei accessoires. Maar als je van een afstandje zou kijken, zie je eigenlijk meer van het zelfde. Meer dezelfde gameplay, dezelfde maar wel steeds betere graphics en vooral ook meer auto’s. Niet alleen in de opvolgende versies van de spellen, maar ook tussen de spellen zelf.
Een mooi voorbeeld is de vergelijking die Gametrailers heeft gemaakt tussen GT5 op de PS3 en Forza 3 op de Xbox 360. De spellen lijken veel op elkaar, maar omdat je van dezelfde zaken uitgaat (auto’s, circuits en natuurlijk het concept van racen) is dit ook niet verwonderlijk. Het gevolg is weinig onderscheidend vermogen.
Maar wat zou je kunnen doen om het ‘echter’ te maken?
Zweterige handen en een kloppend hart
Onlangs was bij Veronica een aflevering van Top Gear te zien. In deze aflevering racet Jeremy Clarkson zowel op een PS3 als in het echt over het racecircuit van Laguna Seca met een Honda NSX. De tijd die hij met de PS3 had gerealiseerd, wilde hij in het echte leven ook realiseren. Op zijn geheel eigen en Engelse wijze geeft hij zijn commentaar. Nu is het zo dat, in tegenstelling tot de meesten van ons, Clarkson regelmatig in allerlei supercars rijdt. Zijn conclusie is dat, naast de verschillen in parkoers, er een levensgroot verschil is tussen een simulatie en het echte racen: het gevoel van adrenaline, de g-krachten waaraan je wordt blootgesteld en natuurlijk het spelen met je leven.
Op je PS3 is het makkelijk om met een Pagani Zonda even 300 km per uur op het rechte stuk te rijden om daarna iets af te remmen voor een bocht. Ik zou denk in in het echt met het zweet in mijn handen zitten en met een bonkend hart, met name omdat ik weet dat bij een fout het echt game over is. Voor altijd.
Als je in staat zou zijn om dat gevoel van angst en spanning in het spel te brengen, zou dat een nieuwe dimensie geven. Dat is moeilijk, maar in het spel Doom3 (een first person shooter) was men daar goed in geslaagd door de graphics en de beklemmende sfeer. Als speler schrok je je regelmatig een hoedje, ondanks het feit dat je wist dat het niet echt was maar een spel. Misschien dat het antwoord ligt in het verrassingselement en nieuwe vormen van gameplay in het spel.
Verhoog de beleving
Beide spellen zijn natuurlijk met de controller te spelen. Voor ontwikkelaars is dit een belangrijk aandachtspunt, omdat de consoles standaard met een controller komen. Het spel moet de koper niet dwingen te investeren in bijvoorbeeld een racestuur.
Maar veel raceliefhebbers, waaronder ikzelf, hebben die investering wel gedaan om het realistischer en mijns inziens ook makkelijker te maken.
Mijn eerste racestuur was voor de pc en kostte 250 gulden. Het is zo oud dat er alleen een seriële RS232 aansluiting op zit in plaats van een USB-aansluiting. Ook zonder force feedback en zo. Maar het maakt het wel echter, zeker in vergelijking met het besturen met een toetsenbord.
Maar waar monteer je het stuurtje? Bij mijn pc was het makkelijk, daar kon het stuur gewoon op het bureaublad worden geschroefd. Consoles zoals WII, Xbox 360 en Playstation staan vaak in de woonkamer en daar heb je geen bureaublad. De al dan niet aanwezige salontafel is ook geen optie, want dan zit je niet lekker.
Voor een nog betere racebeleving (en betere prestaties) is het belangrijk dat je ook in de juiste positie zit ten opzichte van het stuur. De echte hardcore-fans kopen daarom naast het stuur ook een echte racestoel, zoals bijvoorbeeld een Playseat. Het voordeel is dat je in deze realistische racestoel een optimale zit hebt ten opzichte van het stuur en de pedalen. Nadeel is wel de redelijk hoge prijs.
Het is natuurlijk niet alleen om de prestaties te doen, maar het is ook een uiting van je fan-zijn.
Need For Speed Hot Pursuit
Hot Pursuit is de 19e versie uit de Need for Speed-serie die is verschenen en al de 3e keer dat er een Hot Pursuit-editie is gemaakt. De essentie van NFS Hot Pursuit zijn de achtervolgingen: jij wordt achtervolgd of jij achtervolgt iemand. Het spel heeft geen trainingsmodules, na de installatie ga je gelijk racen. Net zoals in de eerdere versies kan je kiezen wat je wilt zijn: politie agent of racer. Als politieagent moet je bijvoorbeeld een race stil leggen, wat neerkomt op het met de auto rammen van de racers totdat deze op spectaculaire ‘burn out’-wijze vernietigd worden. De racer moet uit de handen van de politie blijven en kan eventueel ook de politieauto uitschakelen.
Om duidelijk te maken dat dit allemaal maar een spel is, krijg je tijdens het opstarten van het spel een scherm te zien dat je altijd je gordel moet dragen en dat ‘alles wat je in deze game ervaart bedoeld is als entertainment’.
Het leuke van Hot Pursuit is dat je snel carrière maakt. Bij het behalen van de doelstellingen (bijvoorbeeld 3 racers arresteren of als eerste in de Roadster Reborn race over de finish komen) verdien je al gauw genoeg punten/geld om een nieuwe auto te verdienen of een promotie te maken. In totaal zijn er 20 niveaus, zowel voor de racer als voor de agent, en bij ieder niveau zijn er nieuwe auto’s of beloningen.
Het racen is trouwens niet alleen maar gas geven. Je kunt gebruik maken van Nitro om te zorgen voor een korte versnelling. Dit is ideaal als je bijvoorbeeld een race moet stoppen. Als je met een flinke vaart en een dot Nitro van achteren tegen een racer aanrijdt, kan je deze in 1 keer met een spectaculaire klap uitschakelen. Naast Nitro krijg je gedurende het spel diverse andere middelen tot je beschikking om het de tegenstanders lastig te maken: stoorzenders, spijkermatten, wegblokkades en EMP. Met het laatste kan je de systemen van de ander op hol laten slaan.
Voor racers zijn er Hot Pursuit, Race, Duel en Vuurproef. De politie heeft de opties voor Hot Pursuit, Interceptor en Rapid Response. Voor diegenen die rustig willen rondrijden in Seacrest County: dat kan ook. Natuurlijk kan je ook online racen tegen vrienden of tegen willekeurige vreemden.
Ik ben sneller dan jij!
Veel van de opties in het spel maken gebruik van Autolog, de online en sociale component van het spel. Het maken van foto’s, het schrijven op de Wall, allemaal via Autolog. Dit is een van de grote innovaties die EA heeft geïntroduceerd in Need For Speed. Autolog brengt een sociaal element in het racen. Jouw resultaten zijn zichtbaar voor jouw vrienden, die getriggerd worden om de uitdaging aan te gaan en jouw tijd te verbeteren. EA verwacht hier veel van, omdat het competitie-element wordt aangewakkerd. Jij laat je toch niet verslaan door je vrienden?
Het mooie van Need for Speed Hot Pursuit is de actie die eigenlijk gelijk start als je gaat racen. Je maakt snel carrière en krijgt snellere en mooiere auto’s. De animaties zien er goed uit en de crashes zijn spectaculair. Wat zowel een voordeel is (aan het begin), maar ook een nadeel (als je verder bent): het systeem is erg tolerant qua besturing en crashes. Als je crasht dan ben je binnen een paar seconden weer op het parkoers. Een ‘carambole’ tussen twee muren levert wel schade op, maar dit is minimaal. Ook de bochten lijken op de minikaart erger dan ze zijn als je er rijdt.
Samenvattend: Need for Speed Hot Pursuit is een leuke racegame die lekker speelt, maar die voor de echte racefan misschien wat weinig uitdaging biedt.
GT5
Gran Turismo 5 is van een heel andere orde. De ontwikkeling van deze racesimulatie heeft ongeveer 5 tot 6 jaar geduurd. Er verscheen zelfs een tussenversie, Gran Turismo 5 Prologue. Gran Turismo is een titel die door Sony zelf wordt ontwikkeld en is een van de best verkopende racesimulaties (en games in het algemeen) op de PS3.
Ik gebruik hier opzettelijk de term ‘racesimulatie’ in plaats van spel. Het realisme is hoger in GT5 dan in Hot Pursuit. Iemand gebruikte de term ‘car porn’ om de grafische kwaliteiten en mate van gedetailleerdheid weer te geven. Deze gepolijstheid is een van de redenen dat de releasedate van het spel diverse malen is verschoven. De makers waren niet tevreden met de kwaliteit van het spel.
Deze gedetailleerdheid heeft ook impact op het spel. Om het laden te versnellen, wordt tijdens de installatie gevraagd of er even 8 GB aan data op de harddisk mag worden opgeslagen om het laden te verkorten tijdens het spel.
De installatie verliep moeizaam, het systeem liep enkele malen vast en ook in het spel gebeurde dit enkele malen. Na het verwijderen van alle data en na alles opnieuw te installeren, liep het wel goed. Na het opzoeken op internet hoe ik het racestuur – dat niet standaard wordt ondersteund – aan de gang kon krijgen, was ik klaar om te racen.
Wat dat betreft is GT5 de overtreffende trap. Het spel heeft maar liefst meer dan 1000 auto’s om mee te racen op in totaal 71 circuits. Een aantal auto’s is zowel intern als extern enorm gedetailleerd. Deze stellen volgens insiders de PS3 echt op proef.
Het hoofdmenu is overzichtelijk en heeft een arcade en een GT-modus. Arcade kies je als je snel wilt racen, bijvoorbeeld een enkele race. Je kunt allerlei circuits en auto’s kiezen voor een enkele race, tijdrit, drift proef en duel.
De GT-modus is waar de echte racefan zich thuis voelt. De eerste keer moet je de Mijn Huis-pagina instellen. Op deze pagina vind je alles wat met racen en auto’s te maken heeft en je profiel waar je kunt zien hoe ver je bent. Je kiest eerst je auto (nieuw of tweedehands) op basis van je budget en je niveau. Dan begint het spel van licenties halen en vooral veel racen. Als racer zelf, de A Spec races, of met een coureur onder je hoede, de B Spec races. Je coacht dan een van de coureurs door een wedstrijd. Speciale events, oefenrondes, tuning en onderdelen: alles zit erbij. Mocht je uitgekeken zijn op de 71 circuits, dan is er de mogelijkheid om zelf een circuit te maken.
Kortom: Gt5 is een echte race-simulatie, die er grafisch geweldig uit ziet. De replays zijn een lust voor het oog. De snelle afwisseling van beelden maakt het levensecht. GT5 heeft veel auto’s, veel circuits en veel mogelijkheden. Er zijn weinig dingen die je niet kunt aanpassen.
Over smaak valt niet te twisten
Over smaak valt niet te twisten. Ik weet zeker dat er onder de hardcore puristen/race-fans geen enkele twijfel is: GT5 is superieur. Liefhebbers van arcade actie zijn gek op de actie in Hot Pursuit.
Wat dat betreft is het wel lekker om een dubbele review van dit soort spellen te schrijven. Het zijn 2 echt verschillende genres. Dus kijk wat het beste bij jou past.
GT5 is super realistisch en je bent, zeker als je net begint met racen, een behoorlijk lange tijd bezig om het racen onder de knie te krijgen. Je leert alle basics, remmen, bochten nemen enzovoort. Via allerlei wedstrijden verdien je punten en geld waarmee je steeds snellere auto’s kunt kopen. Grafisch superieur. Echt iets voor de liefhebbers van serieus racen.
Hot Pursuit is een echte arcade racer. De actie wint van de nauwkeurigheid. Het is gas geven en gaan. Ook hier een scala aan auto’s dat je door racen kunt verdienen, zowel als racer en als politieagent. Gaandeweg het spel krijg je ook steeds meer wapens tot je beschikking, zoals spijkermatten, helikopters, wegblokkades en Electro Magnetische Puls (EMP) waarmee je de achtervolger of diegene die jij achtervolgt kunt stoppen. De vette crashes zijn spectaculair en de actie in het spel is toch wel enigszins verslavend. Een spel voor arcade racing junks.