De Social Media Ranking Factors 2011

0

Social media is momenteel één van de trending topics binnen online marketing. Maar veel bedrijven zitten met de prangende vraag: wat is nu eigenlijk belangrijk!? Om dit met z’n allen te kunnen bepalen, hebben we een lange lijst van factoren aan een panel van social experts voorgelegd. Aan de hand van een cijfer en bijbehorend commentaar hebben we deze tot ‘De Social Ranking Factors‘ gevormd. Een top 20 ranking van de meest essentiële elementen in een social media campagne.

Mooi naslagwerk voor social media entrepreneurs

In september ben ik bij Traffic4u aan deze ‘uit de hand gelopen’ stageopdracht begonnen. Het ranking-concept komt oorspronkelijk van SEOmoz, die deze aanpak eerder in zoekmachinemarketing heeft gebruikt. Het leek ons vervolgens een interessante methode om in social media toe te gaan passen. De resultaten worden namelijk extra interessant door de hogere kwaliteit van de informatiebronnen, ons panel! Onderbouwd met een aantal casestudies vormt dit een mooi naslagwerk voor social media entrepreneurs.

1 Monitor je doelgroep in social networks [97.8%]

Direct opmerkelijk in het onderzoek was de prioriteit van social monitoring. Deze onbetwiste nummer 1 won zowel in cijfer als in consensus van alle andere factoren en gaf aan hoe belangrijk het is om te luisteren. Waardevolle informatie gaat schuil binnen sociale netwerken en biedt nieuwe inzichten in het merkbeeld van je doelgroep. Kellogg’s snapte dit principe en ging op zoek naar patronen in verschillende conversaties. Het analyseren van deze patronen leidde tot interessante gegevens omtrent het merkbeeld van Kellog’s. Deze gegevens hebben uiteindelijk de basis van de engagementstrategie gevormd.

2 Leer de gebruiken en ethiek van een social network [93.3%]

“Al mijn concurrenten zijn Social, ik moet dat ook!” Vervolgens maakt een bedrijf een Twitter- of Facebook-account aan en blijft resultaat uit. Op zoek naar ROI wordt er nog iets geprobeerd, waarna een bedrijf vaak slechter eindigt dan dat het begon. Het bestuderen van de gebruiken en ethiek van een netwerk zijn dan ook cruciaal voordat je met je social media activiteiten begint. Onder het mom van ‘beter goed gejat dan slecht verzonnen’ zijn de online casussen en campagnes van succesvolle merken een ideaal leermiddel. Ook fouten zijn leerzaam materiaal, waarbij de Facebook-strategie van WalMart een uitstekend voorbeeld is van de ethiek en gebruiken van een netwerk.

3 Benader op een persoonlijk niveau [91.1%]

Sociale netwerken zijn gebaseerd op vriendschappen en vertrouwen. Alles is heel transparant en daarmee automatisch persoonlijk. Bij het communiceren via social media is het dan ook niet meer dan vanzelfsprekend om je doelgroep op persoonlijk niveau te benaderen. Probeer aan de hand van een aantal eigenschappen je eigen social voice te vormen.

4 Link naar de corporate website [91.1%]

Los van het feit dat links vanaf je social profielen meer verkeer zullen genereren, geeft het daarnaast ook een zeker mate van bevestiging en betrouwbaarheid. Een bevestiging omdat het netwerk duidelijk (gevoelsmatig) is verbonden met het vertegenwoordigende merk. Betrouwbaarheid omdat je publiek weet wie je bent en gemakkelijk meer achtergrondinformatie over je kan vinden.

5 Link naar je social networks [88.9%]

Ook het teruglinken vanaf de corporate website naar je social networks is essentieel. Door je bezoekers te laten zien dat je ook actief aanwezig bent op social media zullen zij zich hier eerder met je verbinden. Visuele elementen als buttons zijn hiervoor ideaal, omdat ze direct associaties bij je bezoeker opwekken.

Jeremiah Owyang heeft hiervoor een mooie roadmap slideshow gemaakt, die de stappen in het socialiseren van een corporate website goed uitlijnt.

6 Bied het gemak om je content te delen [84.4%]

Het principe van social branding is het verspreiden van een positief merkbeeld via social media. Dit betekent onder andere dat je doelgroep jouw content, berichten en updates via hun netwerk gaat delen, waardoor dit ook anderen bereikt. Het gemak van delen stimuleert een bezoeker dit ook daadwerkelijk te doen. Het optimaliseren van de deelbaarheid is niet alleen op blogs, maar ook op tweets van toepassing.

7 Geef je content nieuwswaarde [82.2%]

Los van de mogelijkheden om content te delen, moet de inhoud een bezoeker natuurlijk aanspreken. Het moet nieuwswaarde hebben, interessant zijn of op wat voor manier dan ook bruikbaar zijn voor de doelgroep. Veel bedrijven slaan hier de plank mis, zo ook het Britse meubelbedrijf Habitat. Zij wisten aan de hand van irrelevante content een zelfdestructief merkbeeld te creëren.

8 Speel in op gerelateerd nieuws en artikelen [82.2%]

Social media is een prominent platform, waar nieuws snel vorm krijgt en de eerste discussies en meningen ontstaan. In combinatie met onze top 3 ranking factors is dit een ideale kans om mee te anticiperen op merkgerelateerd nieuws en artikelen. De brand director van Pepsi wist dit mooi te verwoorden. Zij konden met Twitter in hoog tempo ergens op inspelen en tegelijkertijd een platform voor de discussies bieden.

9 Focus op meerdere Social Networks [82.0%]

Elk netwerk richt zich op andere doelgroepen en vaak ook op andere content. Daarom is het belangrijk als je een social strategie opzet je activiteiten specifiek te definiëren aan de hand van bijbehorende netwerken. Rand Fishkin publiceerde een mooie lijst onder de naam: “Social Media Marketing: Facebook + Twitter aren’t enough

10 Benut alle mogelijkheden die een social platform biedt [80.0%]

Je ziet regelmatig bedrijven op een social netwerk, waarbij ze zich alleen op het publiceren van content richten. Het is altijd zonde hoe alle overige mogelijkheden van een netwerk vervolgens niet in de activiteiten worden meegenomen. Een mooi voorbeeld van een onderschatte functionaliteit zijn Twitter lists, deze kunnen kunnen erg veel waarde aan je strategie toevoegen.

Belangrijke karakteristieken

Naast de specifieke resultaten heb ik alle Ranking Factors ook onderverdeeld in thema’s. Deze resultaten zijn ietwat subjectief, maar vormen een mooie bevestiging op algemene aannames. Er komt namelijk duidelijk naar voren dat het thema participatie hier het hoogst scoort, gevolgd door interactie en content. Een vanzelfsprekende top 3 van de meest essentiële karakteristieken van een social media campagne.

Meer informatie over dit onderzoek is te vinden op: www.socialrankingfactors.com/nl.

Laat ons vooral weten wat jullie belangrijk vinden in een social strategie, zodat we jouw feedback voor versie 2.0 kunnen gebruiken!