How to, Inspiratie

De hoogtepunten van Emerce eDay 2010

0

Op 16 september was het zover: in de Van Nelle fabriek te Rotterdam vond de 5e editie van de Emerce eDay plaats. eDay is het toonaangevende evenement van de Benelux op het gebied van e-business en marketing. Het was een inspirerende dag met internationale topsprekers. Hier de hoogtepunten op een rij.

Keynote 1 – Douglas Rushkoff – Schrijver: Life Inc.

De keynotes van de Emerce eDay 2010 werden afgetrapt door Douglas Rushkoff, schrijver van o.a. de bestseller Life Inc. Rushkoff legde aan de hand van zijn ’10 commitments’ uit hoe je jezelf op het internet moet gedragen.

Als je aan kinderen vraagt waartoe Facebook op aarde is, krijg je het antwoord dat je er vrienden mee kunt maken. Ga naar een boardmeeting bij Facebook, zegt Rushkoff, dan krijg je een ander antwoord. Facebook is niet evil, denkt Rushkoff, maar Facebook moet marketeers helpen met het monetizen van vriendschap op Facebook.

“Learn about programming to understand e-commerce.” Volgens Rushkoff dien je de achtergrond van het programmeren te kennen om e-commerce te snappen. Hij raadt dan ook iedereen aan om zich te verdiepen in de technische kant van online business.

De ’10 commitments’ van Douglas Rushkoff:

  1. Time – do not always be on
  2. Distance – live in person
  3. Choice – you may always choose none of the above , more choice, more choices to make
  4. Complexity – you are never completely right
  5. Scale – one size does not fit all
  6. Identity- be yourself
  7. Social – don’t sell your friends
  8. Fact – tell the truth
  9. Openness – share, don’t steal
  10. Purpose – program or be programmed

Keynote 2 Fabrice Grinda, OLX

Fabrice Grinda is CEO van OLX, één van de grootste gratis lokale advertentie-internetsites ter wereld.

Fabrice noemt zichzelf een ‘professional thief’, hij steelt ideeën van anderen, kopieert deze naar een ander land en verdient daar (flink) geld mee. Hij vertelt dat hij in de jaren ’90 het vak heeft geleerd bij McKinsey als consultant, hij noemt deze periode een soort business school maar dan met salaris…

Zijn eerste bedrijf ‘Auckland’, een soort lokale eBay voor Frankrijk, is failliet gegaan na het klappen van de internetbubbel. Daarna heeft hij een nieuw bedrijf opgestart, Zingy, wat ringtones voor mobieltjes verkocht in de Verenigde Staten. Dit idee is geïnspireerd door het Europese Jamba. De omzet groeide van circa $1 miljoen in 2001, naar meer dan $200 miljoen in 2005.

De 9 business selection criteria van Grinda

Grinda gebruikt 9 business selection criteria bij het opstarten en runnen van een bedrijf:

  1. At least a $1 billion addressable market
  2. A valid business model understood from the get go
  3. Does not require more than $2 million in seed or $15 million in first round VC money
  4. A business where you have a real shot at being one of the top players – at least in the region you are targeting
  5. A scalable idea
  6. A business with little or no risk of disintermediation and/or margin compression by suppliers and/or customers
  7. A business that is in a rapidly growing market
  8. An idea that I know how to execute on or can learn how to execute on
  9. An idea that I like and want to do!

Zijn belangrijkste boodschap komt erop neer dat creativiteit overgewaardeerd is en dat ideeën die goed werken in het ene land, waarschijnlijk ook goed werken in een ander land.

Zijn huidige bedrijf, OLX, bedient een gigantische markt die in een transitiefase zit van papier naar online – betaald, naar online – gratis. OLX heeft momenteel circa 130 miljoen unieke bezoekers per maand.

Tot slot geeft Grinda nog zijn visie op het runnen van een ‘global company’: doe zoveel mogelijk centraal, dat is efficiënter en ook beter voor je privé leven. Zie ook het video-interview met Grinda.

Keynote 5 – Derek Sivers – CD Baby

Derek Sivers, oprichter van o.a het succesvolle online bedrijf ‘CD Baby’, vertelde tijdens deze keynote een levendig en interessant verhaal over ‘the Art of Profitability’. Met een aantal komische voorbeelden illustreerde Derek dat er veel verschillende manieren zijn waarmee bedrijven geld kunnen verdienen. Sommige bedrijven hebben maar 1 verdienmodel, dit is net een toren. Wanneer de toren instort is er niets meer. Andere bedrijven hebben meerdere seriële verdienmodellen en gaan als een soort ‘Tarzan’ van het ene model naar het andere. Het is volgens Derek echter het beste om meerdere verdienmodellen te hanteren. Sivers vergeleek dit met een tafel: wanneer 1 tafelpoot afbreekt blijft de tafel gewoon staan.

Als voorbeeld kwam Sivers met acht vernieuwende verdienmodellen.

1. Customer solution profit

Up-front investment customizing is a perfect fit.

De meeste softwarebedrijven ontwikkelen software en zoeken vervolgens kopers. Als variant hierop onderzocht een softwarebedrijf volledig op eigen kosten een organisatie en al hun processen en handelswijzen om vervolgens een pakket op maat voor deze organisatie aan te leveren waar zij vervolgens nog lang mee blijven werken.

2. Pyramid Profit

When customers are hierarchy, add luxury at top, firewall at bottom.

Verkoop naast je basisproduct een goedkoop product aan de onderkant van de markt (soort firewall) en een duur high-end product aan de bovenkant. Op deze manier bedien je de hele markt.

3. Aftersales profit

Small, more profitable items after big-ticket sale.

Bij dit model wordt de winst niet zozeer op het product zelf gemaakt maar eerder op de bijproducten die verkocht worden.

4. Multi-component profit

Exact same product, same customer, different situation.

Als voorbeeld Coca Cola: een fles cola kost een x-bedrag per liter in de supermarkt, maar in een blikje kost dezelfde cola relatief veel meer.

5. Profit-multiplier profit

Use one developed asset to create many different products.

Disney werd hierbij als voorbeeld gebruikt. Ze ontwikkelen een film, waar ze winst op maken, maar vervolgens verdienen ze ook nog eens aan alle merchandise.

6. Time profit

Front-loaded operations to maximize new innovations before imitators arrive.

Zorg dat bij de verkoop van een innovatief product alles tot in de puntjes is verzorgd om zo de grote slag te kunnen slaan voor dat de concurrentie met imitaties komt. Een voorbeeld hiervan is de iPad.

7. New product profit

For trends over-invest on rise, under-invest before peak.

Zorg dat je in de levenscyclus van een product extreem over-investeert tijdens het opgaande deel van de cyclus, zodat jouw merknaam verwant raakt met het producttype. Op het moment dat je denkt aan de top van de cyclus te zitten, stop je compleet met uitgeven en profiteer je van de bekendheid tijdens het neergaande deel en maak je toch winst. Investeer bij trends sterk in een product wanneer het in opkomst is, hierdoor wordt je merknaam aan dit product verbonden. Stop vlak voor het hoogtepunt met investeren en profiteer daarna van de opgebouwde bekendheid.

8. Transaction scale profit

Limiting business to only big transactions.

Verkoop alleen die producten waar veel winst op te behalen is. Een voorbeeld uit de makelaardij werd aangehaald, de makelaar die alleen dure huizen verkoopt, verdient uiteindelijk meer dan de makelaar die alle soorten huizen verkoopt.


Presentatie Derek Sivers

Derek Sivers sloot af met de volgende wijsheid:

“Revenue is proof you’re valuable to people, profit is proof you’re doing it wisely.”

Workshop Sanoma Digital, Sanoma en de iPad-snelweg

Herman Kienhuis, manager business development bij Sanoma Digital, opent de workshop met de boodschap dat de iPad door Sanoma gezien wordt als een geheel nieuwe categorie ‘comfortable computing devices’, met bijbehorend nieuw gebruik (multi touch), die ook gebruikt kan worden door een nieuwe groep mensen zoals bijvoorbeeld kinderen, oma’s, etc. Al met al biedt de iPad grote kansen voor Sanoma.

In de huidige marktsituatie is Apple leading en Android challenging. De iPad is één van de snelst verkochte apparaten ooit. Tablets met Android van allerlei hardwarefabrikanten zullen snel een inhaalslag gaan maken qua aantallen.

De iPad biedt nieuwe mogelijkheden voor advertising en betaalde content. De typische iPad bezitter zou volgens onderzoek een rijke, goed opgeleide persoon zijn in de leeftijdsgroep tussen de 30 en 50, ook wel de ‘Selfish elite’ genoemd… Uit onderzoek blijkt er in diverse landen veel verschil te zijn in de bereidheid om te betalen voor content.

Met name de mogelijkheid om advertenties aan te kunnen bieden die een combinatie zijn van print, tv, online en mobiel is voor een uitgever erg interessant. Sanoma zet flink in op de iPad ontwikkelingen, zo zijn op dit moment de volgende titels beschikbaar voor de iPad: Nu HD en (sinds afgelopen week) Autoweek. Toekomstige titels die op de iPad uitgebracht gaan worden, zijn o.a. Cosmopolitan en Viva.

De ‘Nu HD app’ is in iets meer dan een maand tijd circa 57.000 keer gedownload en heeft momenteel circa 7 miljoen pageviews per maand. In vergelijking met ‘Nu online’ (circa 300 miljoen) en ‘Nu mobiel’ (met name iPhone app, 100 miljoen) is er nog genoeg ruimte voor groei.


Presentatie Herman Kienhuis ‘Sanoma on tablets’

Herman sluit af met een leuk filmpje van Newsday dat aangeeft dat de iPad niet overal geschikt voor is. Inmiddels heeft Newsday de commercial overigens van de buis gehaald na een brief van Apple.

Autoweek op de iPad

Lieneke is de nieuwe publisher/uitgever van Autoweek bij Sanoma (per 1 oktober 2010). Ze start haar presentatie met een filmpje van ‘Will it blend?’, ondanks dat de iPad volgens haar een fantastisch apparaat is, zou ze bij aanwezigheid van een blender op kantoor het apparaat waarschijnlijk in de blender hebben gestopt… Reden: de lat bij Autoweek ligt altijd erg hoog, hierdoor is men tijdens het iPad-project tegen allerlei beperkingen aangelopen; technisch, budget, planning etc.

Autoweek wil aanwezig zijn in elke fase van het aankoopproces van een auto. Het iPad-magazine wordt vooral in de oriënterende fase gepositioneerd (‘inspiring content’ en ‘search, find & obtain’). Business case: eerst denken, dan doen! Autoweek heeft goed nagedacht over de doelgroep, de opzet van de app en het verdienmodel.

Doelgroep

Door de iPad app denkt Autoweek niet alleen haar huidige publiek te bereiken, maar tevens nieuwe klanten te kunnen bereiken. Deze aanname lijkt te kloppen, aangezien ondergetekende zojuist de eerste editie van het Autoweek iPad-magazine heeft aangeschaft…

Opzet app/magazine

Autoweek heeft er voor gekozen om echt toegevoegde waarde te bieden met de iPad app, en niet zomaar een kopie te maken van het papieren magazine. De filosofie ‘half the magazine (content), twice as rich’ is gehanteerd. Het magazine maakt gebruikt van Woodwing software (iPad reader app), o.a. ook bekend van Time Magazine en Veronica Magazine op de iPad.

Business model: ‘Show me the money!’

De app wordt betaald aangeboden, maar je krijgt dan wel het eerste magazine gratis. Volgende edities van het magazine moeten aangeschaft worden. Het magazine wordt gepositioneerd als ‘rich content, premium priced’. Groei wordt gezien als in-app purchases van de wekelijke edities, in een volgende fase volgen tevens abonnementsvormen.

B2B

Er is samengewerkt met een aantal launching partners (advertenties). Verder bestaat de mogelijkheid tot regulier adverteren. Later volgt nog iAd en mogelijke performance based modellen.

Learnings

Volgens Lieneke was het eerste iPad project een moeizaam proces, met name de communicatie tussen de verschillende afdelingen met een projectteam van circa 30 man was een uitdaging.

Tips en aanbevelingen

  • Maak een ‘iPad only versie’
  • Benut de specifieke mogelijkheden: gebruik veel audiovisuele content en laat de ´print mindset´ los
  • Navigatie is erg belangrijk
  • Beperk jezelf in creativiteit
  • Het duurt langer dan je denkt
  • Vergeet de workflow op de werkvloer niet

Presentatie Lieneke van den Heuvel over Autoweek

Lieneke sluit haar boeiende presentatie af met een demo filmpje van de Autoweek voor de iPad.

iPad DJ

Geschoeid op de hoogste tijgerprint hakken die in de serie ‘Sex and the City’ niet zouden misstaan, gaf Rana eerst een korte presentatie over het belang van een mobiele strategie en de rol van apps daarin. Vervolgens liet ze de zaal swingen met behulp van twee iPad’s, gekoppeld aan een geluidsinstallatie: de iPad DJ.

Slot

Als aandachtspunten wil ik het ontbreken van een echt kernthema benoemen, de diverse keynotes en workshops liepen inhoudelijk wel erg veel uiteen. Tot slot vond ik persoonlijk de keynotes wel erg Amerikaans gestoeld (logisch als alle sprekers uit de VS komen). Al met al was de 5e editie van de Emerce eDay een zeer inspirerende en goed verzorgde dag, met een aantal internationale topsprekers.

De keynote van Derek Sivers is door ons beoordeeld als beste presentatie van het event.

De foto’s zijn afkomstig van Emerce’s photostream op Flickr.