Decoding Reality
Velen zijn al op zoek geweest naar de universele theorie die alles verklaart. De Quantum Mechanica probeert het gedrag van energie te verklaren. Einstein’s relativiteits-theorie combineert begrippen als zwaartekracht, tijd en ruimte. In zijn boek ‘Decoding Reality’ beschrijft Oxford fysicus Vlatko Vedral het nieuwe inzicht dat kleine stukjes informatie kunnen dienen ter verklaring van het ontstaan en werking van alles.
Een interessante gedachte, ik lees het in een artikel van The Economist waarin het boek wordt besproken. Zo interessant dat ik het boek meteen wil hebben. Het is (nog?) niet te koop bij Bol.com, wel bij Amazon. Ik heb het boek besteld en betaald, en later werd duidelijk dat de levertijd minstens 8 dagen is. Te laat voor mij, ik ga komende week offline wezen en lezen. De titel is waarschijnlijk te koop als e-book, maar zowel Amazon als Barnes & Noble maken me wanhopig. Bij de een heb je een Kindle nodig, bij de ander een Nook en in beide gevallen vind ik het e-book niet eens.
Ziehier het probleem: ik wil heel graag heel snel een boek lezen en de wereld verbiedt het. Ik heb een shot nodig maar alle koffieshops zijn dicht. Wat doe je dan? Dan ga je het illegale circuit in.
Tien minuten later heb ik het boek als pdf te pakken. Geen enkel probleem. Gratis. Nou ja, gratis, ik heb bij Amazon braaf betaald voor het gedachtegoed van de schrijver dus vind ik ook dat ik recht heb op iedere verschijningsvorm ervan. Zij leveren de vis, ik haal zelf de boter wel.
Google kondigt deze week aan dat het e-boeken gaat verkopen, rechtstreeks als concurrent van Amazon en Barnes & Noble. Het is volstrekt logisch, de oude wereld (ja ja, ook Amazon is oud) stuntelt hopeloos.
Over de inhoud van het boek zal ik het nog hebben. Maar de gedachte dat kleine hoeveelheden informatie kunnen dienen om de werking van de natuur, de economie maar ook de sociologie, biologie en thermo-dynamica te verklaren laat me niet meer los. Een tip van de sluier: de hoeveelheid informatie die over een gebeurtenis beschikbaar is is omgekeerd evenredig met de waarschijnlijkheid dat de gebeurtenis plaatsvindt. Het is prikkelend. Een biologisch verschijnsel als celdeling stoelt op het principe van de informatie-uitwisseling. Een groot gedeelte van de onvrede onder reizigers tijdens de vulkaanwolk kwam juist voort uit het gebrek aan informatie. De mens zit liever een week gegarandeerd vast dan een uur in onzekerheid.
Toen Cordelia niet wist hoe ze haar liefde voor haar vader moest uitdrukken en ‘Nothing’ antwoordde op de vraag van King Lear wat ze te zeggen had sprak Lear: ‘Nothing will come come of nothing’. En dat is misschien wel het unieke: informatie kan ontstaan uit het niets, het is de bron van alles..
Deze column is eveneens gepubliceerd in Het Financieele Dagblad.