Hoe je vooral niet moet omgaan met kritiek op internet
Stel, iemand zegt iets over jou op internet waar je het niet mee eens bent. Hoe ga je hier nu mee om? Op copytijgers.nl is een interessante case ontstaan. Een verkoper van zonnepanelen – geeft een mooi voorbeeld hoe het vooral niet moet.
Copytijgers.nl-bezoeker Rob zocht vermoedelijk naar zonnepanelen en kwam terecht op een bewuste site. Door de vele spel- en taalfouten tipte hij copytijgers.nl. Een paar dagen later sommeert het bedrijf – meteen dreigend met zijn advocaat – dat het bewuste blogbericht verwijderd moet worden. Want je mag niet zomaar citeren. Verder beschuldigt de zonnepanelenboer copytijgers.nl ervan door de concurrent te zijn ingefluisterd. Doel: het zwartmaken van de zonnepanelenleverancier.
Onzin natuurlijk. Weblog copytijgers.nl is gewoon een blogje over taal van een copywriter.
Hoe zorg je zélf voor een onsympathiek imago?
Het bewuste blogbericht blijft. En dat is niet wat de zonnepanelenleverancier had gehoopt. Die hoopte waarschijnlijk dat copytijgers.nl bang zou zijn voor het woord advocaat. Inmiddels heeft het bedrijf zo’n vijf keer gedreigd zijn advocaat te sturen. Maar copytijgers.nl blogt gewoon over taal en doet niets strafbaars. Hoe harder ik schreeuw, hoe banger die copytijger wordt, moet het bedrijf hebben gedacht. Zo gezegd, zo gedaan. De leverancier reageert veelvuldig op het betreffende blogbericht. Van de 55 reacties zijn er 21 van het bewuste bedrijf. De toon en inhoud van deze reacties zijn opvallend. Het bedrijf zorgt zo voor een onsympathiek imago. De eigen spel- en taalfouten wegwuiven, dreigen met advocaten en opscheppen over hoe goed het bedrijf wel niet is.
Potentiële klanten zoeken via Google
Eén ding laat de zonnepanelenleverancier goed zien: de eigenaar van dit bedrijf kan slecht tegen kritiek. En dat is iets wat je op internet nu juist niet moet doen. Want potentiële klanten beginnen hun zoektocht naar zonnepanelen vaak in een zoekmachine als Google. En doordat het bedrijf vrolijk onder de eigen bedrijfsnaam reageert (liefst 21 keer al), doet het bedrijf ongemerkt aan Search Engine Optimization (SEO). Als je nu op googlet, staat het betreffende blogbericht op positie drie. De kans is vrij groot dat potentiële klanten – door toedoen van het bedrijf zelf – geconfronteerd worden met het karakter van de persoon achter het bedrijf dat zonnepanelen levert. Wat nou als je een probleem hebt met een zonnepaneel? Hoe reageert het bedrijf dan? Stuurt het dan ook een advocaat op je af?
De kracht van social media
Ook onderschat het bedrijf de kracht van social media. Mensen zien de reacties van de leverancier, verbazen zich erover en sturen een tweet met een link naar het betreffende blogbericht. Zoals @rickThomson, @basbroesder, @Marinvc, @TekstschrijverT en @robdekort. Anderen retweeten deze. Zoals @gasolinebrother, @Twietsteamrider, @DubbelePunt, @ReneGreve, @henrico en @MarcoKalnenek. Blogger Johan Koning verklaart zich zelfs solidair en citeert het bedrijf ook op zijn blog. In de wereld van de social media kán dit nog maar het begin zijn.
Dit alles is het gevolg van een simpel blogbericht met een screenshot van een website waarop veel spel- en taalfouten staan en – vooral – de reactie van het bedrijf zelf.
Hoe zou je kunnen reageren?
Al om al heel vervelend voor het bedrijf in kwestie. Vóór de huidige situatie had het bedrijf als volgt kunnen reageren: ‘Stom van ons, we gaan de fouten zo snel mogelijk herstellen. Bedankt voor de oplettendheid!’. Met zo’n reactie laat de leverancier een sympathieke indruk achter. Dat is nu wel anders.
Laat zien dat je van je fouten leert!
Als het bedrijf slim is, verontschuldigt het zich in de comments en zegt dat de fouten alsnog worden verwijderd. Hiermee laat de zonnepanelenleverancier zien dat het bedrijf leert van fouten.
Dit artikel werd eerder gepubliceerd op weblog copytijgers.nl.