Twitteretters
Soms zie je hem op straat lopen. De zwalkende man die Bijbelonvast declameert uit het heilige boek. ‘Toen zeide Nathan tot David: Gij zijt de man! ..’ en dan gaat de rest al weer verloren.
Soms zie je hem op de televisie. De man die als ware hij een kermisattractie mag voordoen wat het betekent als je lijdt aan het syndroom van Gilles de la Tourette. Je hebt op sommige momenten geen controle over de zinnen die je mond verlaten. Als het in een gezelschap gebeurt trek je onmiddellijk de aandacht. Mensen die aan het verschijnsel lijden worden kortweg ook wel Touretters genoemd.
Ook Twitter kent zo zijn bijzondere spelers. Het zijn de twitteretters. De flapuit. De domkop. De impulsieve. De rabiate. De ego-jager. De wannabee opiniemaker. De ijdele. De dronkene. De impulsieve. De bluffer. De naïeve. De ongecontroleerde.
Iets raars zeggen in een lege ruimte kan geen kwaad. Ook iets raars zeggen in een joelend stadion richt weinig schade aan. Zo er mensen zijn die je horen dan zijn ze het een paar seconden later weer vergeten. Je zinnen verdwijnen als een druppel inkt in een warm bad. Maar iets raars zeggen op Twitter is van een ander kaliber. De zin smelt nooit weg, ook al verwijdert de twitteretter hem snel, er hebben bandrecordertjes en videocameraatjes meegelopen zodat het gezegde misschien niet meer terug te vinden is op twitter, maar dan toch zeker wel op andere plekken in de oneindige bibliotheek die het internet heet.
Bekend is de slipper van oud-Kamerlid Boekestijn die Chinezen ‘spleetogen’ noemde. Niet schokkend, ook niet heel verheffend. Het zit in de categorie ‘Boekestijntjes’.
Volkskrant tv-recensent Jean Pierre Geelen wond zich deze week terecht op over de ijdele Frits Wester die het dinsdagavond nodig vond om – hij wilde als een Laura Dekker de eerste zijn- de dood te melden (‘vreselijk Milly dood gevonden‘) van het vermiste meisje, nog ver voor de politie het kon bevestigen. Even later verklaart Wester dat hij had gehoopt dat hij het fout had… ‘Maar helaas bevestigd’. Zijn getwitterde feit was dus bluf. Andere voorbeelden.
‘Alle mannen zijn watjes‘, twittert Heleen Mees nadat Eurlings en Bos voor hun gezin hadden gekozen. Nuance, toon me je schijnsel.
‘We moeten klimaatsverandering aanpakken en de kust van de eilanden verbeteren‘ twittert oud-Kamerlid Chantal Gill’ard over Haïti. Zelfs de gestreelde dijkenbouwers keken verbaasd op.
De een twitterettert, de ander laat een wind, en zo vullen we onze mooie tijd. Vergis je niet, twitter is al lang niet meer de hangplek voor internetverkokerden. Twitter doet er toe, en het duurt even voor je door hebt hoe het werkt. Bezint, eer ge twittert.
De column is eveneens gepubliceerd in Het Financieele Dagblad.