“2010 wordt het jaar van de optimalisatie”

0

In een serie artikelen kijken we vooruit op 2010. Ditmaal doen we dat samen met Level Level, een Rotterdams ontwerpbureau en sinds kort ook een van de Frankwatching partners. De visie van Michiel Mos en Taeke Reijenga op ontwikkelingen als website optimalisatie, WordPress als CMS-tool, online identiteit, conversie en… de pagefold.

Wat is Level Level?

Level Level is een jong, dynamisch en veelzijdig ontwerpbureau, dat wordt gerund door Michiel Mos en Taeke Reijenga. “Jaren geleden begonnen wij als hobby met het ontwerpen en ontwikkelen van websites, en sinds 2006 zijn we een officieel bedrijf. We hebben ons daarbij onder andere gespecialiseerd in WordPress. Maar we houden ons ook nog steeds veel bezig met grafisch ontwerpen. Onze opdrachten variëren daardoor van het ontwerpen van visitekaartjes en logo’s tot het realiseren van complete huisstijlen en online identiteiten. Vooral naar dat laatste zien wij de vraag stijgen.”

Verwachtingen voor 2010

1. Website-optimalisatie

achter-de-computer“Mensen besteden steeds meer van hun tijd achter hun computer. Ze zitten daarbij vaker en langer op internet, en stellen daardoor steeds hogere eisen aan de websites die ze bezoeken. Die moeten snel, gebruiksvriendelijk en mooi vormgegeven zijn. Ook gaan ze extra’s, zoals video, bijzondere lettertypes en grote afbeeldingen, steeds vanzelfsprekender vinden en misschien zelfs eisen. En die extra’s maken de website natuurlijk zwaarder.”

“2010 wordt daarom het jaar van de optimalisatie. Websites moeten hard hun best blijven doen om bezoekers te verleiden. Daarbij moet de vormgeving aantrekkelijk zijn voor het oog, maar de website moet ook zijn snelheid behouden. Die snelheid is overigens niet alleen belangrijk voor de veeleisende websitebezoeker, maar binnenkort ook voor de zoekresultaten op Google.”

2. Ontwikkelingen binnen WordPress

“WordPress begon natuurlijk ooit als populaire blogtool, maar kan inmiddels als een volwaardig corporate CMS worden ingezet. In maart lanceert WordPress versie 3.0, dat nog meer mogelijkheden biedt om dit CMS te gebruiken voor met name grotere websites.”

“Een belangrijke toevoeging zijn bijvoorbeeld de canonical plugins. Deze plugins maken het beheer van een gemiddelde WordPress-website nog eenvoudiger. Aan de ene kant is dat een goede ontwikkeling (de massa gaat veiligere en gecontroleerde plugins gebruiken), aan de andere kant bestaat het gevaar dat de innovatie wordt afgeremd. Een interessante discussie wat mij betreft.”

online_identiteit3. Huisstijl verandert naar online identiteit

“Voor 2010 verwacht ik dat bedrijven steeds beter online zichtbaar worden, bijvoorbeeld op Twitter, LinkedIn en met een eigen YouTube-kanaal. Dat merken wij ook aan onze opdrachten. Als opdrachtgevers voorheen om een huisstijlontwerp vroegen, ging dat om visitekaartjes en briefpapier. Een website was bijzaak. Nu zeggen ze ‘laat dat briefpapier maar zitten, maar wil je wel onze Twitterpagina vormgeven?’ Een voorbeeld van een initiatief waarbij wij verantwoordelijk zijn voor de volledige online en offline identiteit is B2B Marketing Forum.”

4. Design for conversion

“SEO was een hype het afgelopen jaar. Iedereen die er een beetje verstand van had noemde zich ineens een SEO-expert. Ik denk dat de nadruk in 2010 veel meer komt te liggen op CRO, oftewel Conversion Rate Optimization. Bedrijven gaan zich steeds meer bezighouden met vragen als ‘Wat moeten bezoekers doen op onze website?’ ‘Welke pagina’s moeten ze bezoeken?’ ‘Hoe lang moeten ze blijven?’ ‘Wat is de call to action?’”

“Antwoorden op deze vragen zijn te vinden met Google Analytics, maar nog zinvoller in dit verband zijn realtime analytics. Daarmee kun je realtime zien wie zich op je site bevinden, wat ze aan het doen zijn en hoe lang ze ergens blijven. Voorbeelden hiervan zijn Woopra en Clicky. Ik verwacht dat dit populaire analytic-tools gaan worden dit jaar.”

5. Weg met de pagefold

pagefold“Ten slotte hoop ik, maar dat is eigenlijk vooral een persoonlijke ergernis, dat klanten zich dit jaar minder druk zullen maken om de pagefold op hun website. Want hoewel wij natuurlijk niet ontkennen dat de pagefold in het geval van een campagne- of e-commercesite van groot belang kan zijn, is de pagefold niet heilig. Wij zien het als uitdaging om websites met een hoop content zó op te zetten dat men automatisch scrollt en verder wil lezen. We hopen dat men in 2010 doordrongen is van het feit dat de pagefold in bepaalde specifieke gevallen van toepassing is, maar in heel veel gevallen ook niet meer dan een mythe is.”

Zie ook de andere artikelen over de verwachtingen voor 2010.