Dragon’s Lair: een klassieker die iedereen gespeeld moet hebben
Hoewel games voor de iPhone nog maar relatief kort bestaan, zijn ze inmiddels razend populair. Continu verschijnen er nieuwe games in de App Store, maar welke zijn nou echt de moeite waard? In een serie artikelen bespreek ik hier wekelijks een aantal opvallende games. Met deze week Dragon’s Liar.
Wat is het?
De game van deze week stamt uit de prehistorie van het videogametijdperk (1983), de tijd waarin Mario het levenslicht zag en gamers zich in lange rijen voor de arcadehallen verdrongen om die revolutionaire game met adembenemende beeldkwaliteit te aanschouwen: Dragon’s Lair.
Het is een game met een beeldkwaliteit die absoluut niet verouderd oogt en een moeilijkheidsgraad die hoger ligt dan alles wat vandaag de dag uitkomt. Alleen daarom al zou elke serieuze gamer dit spel gespeeld moeten hebben.
In de game draait alles om Dirk the Daring, die prinses Daphne moet redden uit de klauwen van de draak Singe in een betoverd kasteel. In het spel dwaal je door verschillende ruimtes, die in een willekeurige volgorde voorbij komen. De actie bestaat er uit dat je tijdens een animatie precies op tijd op de goede knop moet drukken.
Door deze vondst was het mogelijk om in 1983 beelden van een ongeëvenaarde kwaliteit te laten zien, terwijl de hoeveelheid geheugenruimte voor de gameplay zelf op de laserdisc beperkt kon blijven. Is Dragon’s Lair daardoor een saai of simpel spelletje?
Ik dacht het niet! Dragon’s Lair laat je kennismaken alle uitdagingen van games uit het stenen tijdperk, toen het uitspelen van een game was voorbehouden aan echte helden met razendsnelle reflexen en een vrijwel onbeperkt budget om muntjes te doneren om door te kunnen spelen.
Wat valt op?
Hoewel de game al uit 1983 stamt, kunnen de beelden uitstekend concurreren met games die 25 jaar jonger zijn. Wel valt op dat de gameplay anders is dan we gewend zijn. In de hele game doe je niets anders dan precies op tijd drukken op één van de vier richtingsknoppen of op de knop van je zwaard. Is je timing goed, dan ga je verder naar de volgende scène.
Ben je een nanoseconde te laat, dan ga je terug naar het begin van de scene en begint de animatie opnieuw. Dit klinkt eenvoudig, maar in de praktijk blijkt het gruwelijk lastig om alle acties op tijd uit te voeren. Er zit dan ook niets anders op dan scènes opnieuw te starten om steeds een stapje verder te komen.
Het spel bevat twee modi, de arcade-modus met het complete originele spel en een home-modus met extra films die niet in de originele game terecht zijn gekomen. Bovendien bevat deze modus een oneindig aantal levens, een uitstekende keus gezien de hoge moeilijkheidsgraad van het spel.
De iPhone-versie van het spel heeft een move guide, die steeds heel kort in beeld geeft wanneer je op welke knop moet drukken, een feature die in de originele versie van het spel niet aanwezig was. Deze kun je wel uitschakelen, maar dat raad ik je niet aan want zelfs mét de move guide zijn sommige delen van het spel vrijwel onspeelbaar.
Is het wat?
Het is fascinerend om een game die al zou oud is en zoveel historie heeft gewoon op je iPhone bij de hand te hebben en te kunnen spelen. Ook is het geweldig om te ervaren hoe hoog de moeilijkheidsgraad van klassieke games was. Zelfs met de move guide ingeschakeld is het gruwelijk ingewikkeld om precies op tijd de juiste acties uit te voeren.
Je respect voor de gamers van 25 jaar terug neemt er alleen maar door toe. In de oude arcadehallen werd de game dan ook al snel een fenomeen en zagen eigenaren zich genoodzaakt een tweede scherm boven deze game op te hangen, zodat de grote groepen omstanders konden meekijken met gamers die feilloos meerdere scènes konden uitspelen.
Wil je een beetje van de nostalgie van weleer proeven en eens ervaren voor welke uitdagingen onze voorouders stonden in de prehistorie van het gametijdperk? Dan is Dragon’s Lair een absolute aanrader. Wel vind ik de prijs wat aan de hoge kant, maar als je de prijs vergelijkt met de muntjes die je 25 jaar geleden kwijt wat geweest, dan is de iPhone-versie natuurlijk een koopje.
Prijs: € 3,99 (App Store)
Dit artikel is eveneens gepubliceerd op Bashers.nl.