Innovatie

Webstrategie: Oxfam Novib en het geheim van de piraten

0

Oxfam Novib heeft een grote vaste groep van volgers: donateurs, vrijwilligers, geïnteresseerden. Maar wat moet je doen als je eens in een andere vijver wil vissen? Online hengelen…laat dat maar over aan piraten en pro-ams.

Ontwikkelingsorganisatie Oxfam Novib is actief op het web, en met succes. Toch is er een aantal campagnes waarbij ze vastlopen op het bereik: dat groeit niet. Oxfam Novib Pakt Uit (een grappig cadeauconcept) is daar een voorbeeld van. En de Trailwalker (100 kilometer lopen voor het goede doel) en de portal voor kennisuitwisseling tussen partnerorganisaties kampen met dezelfde problemen. Wat doe je eraan?  Een groep webstrategen van verschillende organisaties stak de koppen bij elkaar.

Deze ‘brainstorm’ had drie uitgangspunten:

  • Gebruik de pro-am’s. Andrew Keen is er dan wel tegen, maar je kunt enorm profiteren van amateurs die van wanten weten. Pro-am’s inzetten betekent eigenlijk: de geijkte middelen en mensen op een andere manier gebruiken dan voorgeschreven.
  • Wees een piraat. Denk buiten de kaders, neem het heft in eigen hand. Het internet en social media bieden zo veel mogelijkheden om ‘zaken te regelen’.

Een prachtig voorbeeld van deze principes zie je in onderstaand filmpje over de Grote Schoonmaak van Estland: “Als de overheid de rotzooi niet opruimt, doen we het &%%#@ zelf wel”

Accepteer cookies

Onderaan dit artikel zie je de presentatie van Bas Koopman, waarop deze inleiding is gebaseerd.

Trailwalker-teamTrailwalker

Oxfam Novib Trailwalker is de grootste teamuitdaging ter wereld. Teams van 4 personen lopen binnen 30 uur 100 km (geen estafette) over de Veluwe. Ook zamelen zij minimaal € 3.000 in binnen hun eigen netwerk voor onderwijsprojecten. Trailwalker 2009, de eerste editie, was een groot succes. Er wandelden 145 teams en die haalden ruim € 650.000 op. Dit jaar moet het dubbele aantal teams starten.

Om dat te bereiken is het goed de pro-ams te gebruiken: de vrijwilligers van Oxfam Novib. Zij hebben hun eigen online communicatiekanaal: doenersnet.nl.  Een ander netwerk dat je zou moeten gebruiken: de deelnemers zelf. Laat deze mensen hun eigen netwerken mobiliseren. Faciliteer ze (met bijvoorbeeld widgets),  en visualiseer de aspecten die voor hen van belang zijn. Het gaat ze namelijk niet alleen om charitas, maar ook om de uitdaging, de stoerheid van de prestatie en de schoonheid van de ervaring. Die willen ze delen.

Pak uit met een geit

cadeausOxfam Novib Pakt Uit is wereldwijd een origineel en grappig cadeauconcept. Je koopt een geit, een waterpomp of een groentetuin voor je vriend, familie of relaties & medewerkers. Deze krijgen natuurlijk niet echt een waterpomp; de donatie gaat naar mensen die deze cadeaus hard nodig hebben.

Ook hier is het devies: gebruik het netwerk van gevers en ontvangers als ambassadeurs van je product. Een goed idee is om niet alleen kant-en-klare cadeaus aan te bieden, maar ook cadeaubonnen. Zo moeten ontvangers naar je website komen om uit te zoeken wat ze willen hebben. En daar moeten ze vanuit hun enthousiasme heel snel en laagdempelig een soortgelijk cadeau kunnen weggeven aan hun eigen relaties.

KIC-portal

Oxfam Novib heeft 850 lokale partnerorganisaties in 60 landen. Oxfam Novib stimuleert die organisaties om met elkaar kennis te delen. Zo kunnen organisaties die bijvoorbeeld met onderwijsprojecten werken, de beste ideeën met elkaar uitwisselen en elkaar ook vragen stellen over het verbeteren van hun eigen projecten.  Maar het blijkt een groot probleem om zo’n platform te ontwerpen dat iedereen erop uit de voeten kan. Soms willen ze wel, maar kunnen ze niet. En soms is het andersom.

Belangrijk inzicht (1): dit probleem moet je niet in één keer oplossen. Daarvoor is het simpelweg  te groot. En bovendien: door je nu vast te leggen, loop je over drie jaar achter de feiten aan. De ontwikkelingen gaan zo snel!  Het advies is dan ook om klein te beginnen, met een pilot.

Belangrijk inzicht (2): door de opstelling van Oxfam Novib ontstaat een hiërarchie. Oxfam Novib maakt de portal en bepaalt de voorwaarden en mogelijkheden voor haar partners om kennis te delen. Is dat gewenst? Ook hierom is een pilot een goed idee. Maak bijvoorbeeld een Ning-site voor een van de projecten en laat je partners daarop los gaan. Zij zijn hier de pro-ams! Monitor vervolgens goed wat er gebeurt en speel daarop in. Oxfam Novib kan stimuleren door bijvoorbeeld best practices te tonen.

Grijsgesurfd – Inleiding van Bas Koopman


Dit artikel is een (beperkt) verslag van de Romae Kennismiddag op 17 november 2009. Hier gebruikten we onze belangrijkste opdrachtgevers als pro-am en lieten we ze buiten de kaders van de eigen organisatie denken. Ook eens een Romae-kennismiddag bijwonen, of wil je meer informatie over de middag rond Oxfam Novib? Neem dan contact op.