Netwerken: van pushen naar broadcasten van informatie
Onderzoek wijst uit dat netwerken een succesfactor is voor eigen bedrijf, en elke kenniswerker van tegenwoordig zal bevestigingen dat netwerken inderdaad belangrijk is. De manier van netwerken is aan het veranderen en jij, gebruikmakend van deze netwerken, moet mee veranderen. Hier komt het van pushen naar broadcasten van informatie om de hoek kijken.
Nut van netwerken
Het doel van netwerken is het delen van kennis, informatie en contacten. Secundaire doelen zijn daarbij het bouwen en onderhouden van relaties, nieuwe opdrachten binnenhalen, op de hoogte te blijven via kennissen, collega’s en vakmensen, kennis delen en kansen zien en pakken.
Kortom, op de hoogte blijven van wat er om je heen gebeurt is dus noodzakelijk. Vaak wordt er verschil gemaakt tussen warme en koude netwerken. Warme contacten zijn familie en vrienden, met koude contacten wordt gerefereerd aan zakelijke contacten. Ondanks dat warme netwerken ook belangrijk zijn richt dit artikel zich op koude netwerken.
Data-Informatie-Kennis-Management Cirkel (bron: Kennismanagement)
Rondom het netwerken wordt vaak gesproken over informatie of kennis delen. Dit heeft een sterke relatie met kennismanagement, waar de scheiding gemaakt wordt tussen data (losse gegevens, bijvoorbeeld 12, 16, 27), informatie (interpreteerbare symbolen, bijvoorbeeld 12 C°, 16 C°, 27 C°) en kennis (informatie omgezet naar actie, bijvoorbeeld 27 C°: trek een korte broek aan).
Traditioneel netwerken
De traditionele manier van netwerken is fysiek en face-to-face. Hierdoor is het vaak moeilijk om contact te houden met iedereen in je netwerk. Je ziet tenslotte niet iedereen elke dag. Voor veel mensen is het gesprekje bij het koffieapparaat of de vrijdagmiddagborrel een belangrijk onderdeel van netwerken. Dit kan een effectieve manier van netwerken zijn, het is tegelijk ook ongestructureerd. Het is namelijk onduidelijk wie je tegenkomt en dus kan spreken.
Het is daarom onvoldoende om alleen op deze manier van netwerken te vertrouwen. Een meer gestructureerde manier is actief bellen, mailen of aanspreken van mensen om op de hoogte te blijven. Deze manier heeft echter een zeer beperkte reikwijdte omdat het veel tijd kost. Het wordt bijna onmogelijk om, naast de dagelijkse werkzaamheden, een netwerk van meer dan vijftig mensen wekelijks aan te spreken om op de hoogte te blijven. Daarnaast is het een erg actieve manier van informatie pushen. Je breekt tenslotte in hun werktijd in om te vertellen waar je mee bezig bent en om te vragen waar de ander aan het werken is.
Dit resulteert erin dat netwerken krimpen. Mensen blijven alleen in contact met een selecte groep en veel contacten gaan verloren door tijdgebrek.
Naar het broadcasten van informatie
Een andere insteek van het netwerken is, in plaats van pushen, het broadcasten van informatie. Je kunt het vergelijken met een radiozender: de dj draait muziek en vertelt tussendoor wat wetenswaardigheden. Met een radio kun je afstemmen op de zender en luisteren wanneer je dat wilt. Je kunt actief luisteren om te horen wat er wordt gezegd of je kunt passief luisteren, en de radio gebruiken als achtergrondgeluid. Zodra er iets interessants voorbijkomt kun je terugschakelen naar actief luisteren.
Door de broadcasttechniek kan één persoon (de dj) duizenden mensen tegelijk bereiken (de luisteraars). Wanneer je dit vergelijkt met de traditionele manier van netwerken waar het contact één-op-één is kun je je voorstellen dat informatie zich veel sneller verspreidt via de broadcastmethode.
Het broadcasten van informatie is dankzij de internetontwikkelingen heel goed mogelijk. Denk dan aan tools zoals Twitter, Facebook, Ning, Flickr, Picasa, Yammer en alle andere tools die beschikbaar zijn. Hiermee zetten mensen ook steeds meer hun privéleven op internet door bijvoorbeeld hun vakantiefoto’s op Flickr te zetten en die de wereld in te broadcasten. Als ik geïnteresseerd ben in het onderwerp, en dit kan de bestemming zijn of de mensen die op de foto’s staan, ga ik actief de foto’s bekijken. Op deze manier breng je jezelf als “luisteraar” weer op de hoogte van wat de andere persoon heeft gedaan.
Door het broadcasten van informatie kun je behalve beter op de hoogte blijven ook meer achtergrondinformatie opvangen. Doordat je meer van iemand weet, wordt de relatie sterker en kan deze tot meer resultaat leiden. Je zal sneller iemand helpen die je persoonlijk kent dan een wildvreemde op straat. Netwerken door het broadcasten van informatie kost minder tijd, waardoor je netwerk en bereik weer kan groeien en er dus weer meer waarde uitgehaald kan worden.
Conclusie
Het doel van dit artikel is niet het afschaffen van offline netwerken bij de koffiemachine of op de borrel. Dat is en blijft namelijk een belangrijk onderdeel van netwerken. Het gaat erom dat met de mogelijkheden die het internet vandaag de dag biedt netwerken gemakkelijker kan, waardoor je netwerk weer kan groeien. Stel eens een proefperiode in van één maand en kijk welke (nieuwe) informatie je tot je kan nemen.